Diğer
    Ana SayfaPozitifİstanbul’da bir Budist: Dharmachari Vajracaksu

    İstanbul’da bir Budist: Dharmachari Vajracaksu

    -

    25 senedir meditasyon yapan Dharmachari Vajracaksu, aynı zamanda Triratna Budist Birliği üyesi… Altı ay süren bir inziva sırasında İstanbul’a gitmesi gerektiğini hissedince, Londra’daki hayatını bırakıp buralara gelmiş… 10 senedir İstanbul’da meditasyon ve Budizm üzerine dersler veriyor.

    Son zamanlarda meditasyona duyduğum büyük ilgi sayesinde, birkaç ay önce Vajracaksu’yla tanışma fırsatı buldum. Yakın bir arkadaşımın tavsiyesiyle, dört haftalık “Stresle Barışık Yaşamak” adlı kursuna katıldım. Çok güzel bir deneyimdi. Çoğu birbirini tanımayan 10 kişi, yeri geldiğinde hissettiklerini, korkularını, hayatlarındaki problemleri birbiriyle paylaşıyordu. Herkesin gelme nedeni farklıydı; uyku problemi, stresle başa çıkma, ardı arkası kesilmeyen düşüncelerden kurtulma ve tabii ki daha da mutlu olma… Haftada bir ders vardı, diğer günlerde ise e-postayla gelen ödevlerimizi yapıyorduk. Yani her gün 10-20 dakika meditasyon yapmalıydık.

    Bütün bunları anlatıyorum çünkü dört hafta sonra kendimden çok, yeni tanıştığım kurs arkadaşlarımdaki değişimi görünce gerçekten şaşırdım. Üçüncü dersi işim çıktığı için maalesef kaçırmıştım. Son derse girdiğimde, herkeste bir pırıltı vardı; yüzler gülüyordu, saç modelleri değişmişti, en önemlisi herkes kendindeki problemin ne olduğunun farkına varmıştı. Kursta neler öğrendiğimiz hakkında konuşurken, her birimizin kendini keşfettiği hissine kapıldım. Vajracaksu ise olanlara şaşırmadı. Bu farkındalığın sebebi düzenli meditasyon yapıyor olmamızdı ancak bıraktığımız anda eskiye dönecektik. Mutlaka her gün 10-20 dakika meditasyon yapmamız gerektiğini söyledi ve o an negatif düşüncelerimiz tekrar harekete geçti; çoğumuz evliydik, çocuklar ve de bir sürü işimiz vardı, acaba kendisi bunların farkında mıydı? Cevap olarak, “Evrende herkes için 15 dakika vardır” dedi, her zamanki sakinliğiyle gülümseyerek. Biz de ikna olduk doğrusu…

    Benim öğrendiğim en önemli şey her zaman şükretmem gerektiğiydi. İlk derste elime verilen kuru üzümü inceledikten sonra ağır ağır yemem gerektiği söylendiğinde ne yalan söyleyeyim tuhaf karşılamıştım ancak yavaşça çiğneyip tadını almaya başlayınca sürekli olarak şükretmeye başladığımı fark ettim. Ayrıca hislerime güvenmem gerektiğini ve her düşünceye inanmamayı da öğrendim. Vajracaksu’nun ilk hafta verdiği “Düşüncelerime inanmak zorunda değilim. Gelip, gidiyorlar…” olumlamasına bayıldım. Düşüncelerin içinde kaybolmanın yararsız olduğunu anladığımdan beri, pozitif olanları kabul edip, negatif olanlara el sallıyorum. Size de şiddetle tavsiye ediyorum.

    - Advertisement -

    Amacım size Vajracaksu’yu tanıtmaktı ancak söyleşiyi yazarken, beni etkileyen bu deneyimi de paylaşmak istedim. Hayat hikayesi oldukça ilginç; Londra’da doğup, büyümüş bir Kıbrıs Türk’ü, tam 25 senedir meditasyon yapıyor. Hislerine güvenerek buraya gelmiş. Ayak bastığında ne doğru düzgün Türkçe biliyormuş, ne işi, ne de yakın bir arkadaşı varmış. Sadece adreslerini bildiği birkaç tanıdık ve bir miktar para… 10 senede çok yol kat etmiş, biraz bozuk Türkçe’siyle hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

     

    Öncelikle isminizin anlamını öğrenebilir miyiz?

    1967’de Erdinç Mustafa olarak, Londra’da doğdum. 1988 yılında meditasyona başladım, yavaş yavaş Budist oldum, spiritüel olarak büyümek hayatımın amacı haline gelmişti. 1992 yılında Triratna Budist Birliği’ne katılmak için başvurdum. Beş sene sonra hazırdım, yani bu yolda ilerlemiş, hayatımı değiştirmiştim. Mesela bir arkadaşım 23 sene sonra hazır olabildi. 1997 yılında İspanya’da 16 haftalık bir inzivaya çekilirken, “elmas gözlü” ya da “hakikati gören” anlamını taşıyan Vajracaksu adını aldım.

    Benden tecrübeli biri tarafından bu isim verilmişti ancak ilk zamanlar adımı sevmedim. Kısa bir süre sonra benim için çok anlamlı olmaya başladı ve mahkeme kararıyla ismimi değiştirdim.

    Triratna Budist Birliği, başta Britanya ve Hindistan olmak üzere 22 ülkede çalışmalarını sürdürüyor. Bu birliğe giren erkekler Dharmachari unvanını alıyor. Chari, yürümek; Dharma ise hakikat, Buda’nın öğretisi anlamına geliyor. Kısa bir şiir gibi…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz