Sizi de kanser paniği mi sardı? Böyle hissetmeniz için ortam çok müsait; çünkü her geçen gün, gayet masum sandığımız bir şeyin daha ‘kanser yapıcı’ olduğunu duyuyoruz. Hayır, panik yok! Uzmanlar, bazı risk faktörlerinden uzak durduğumuzda, kanserojen denen birçok ürünün aslında korkutucu olmadığını söylüyor.
| |
Elif Nazlı Duran – [email protected] –
"Kanser": Sanıyoruz ki, son günlerde adını en fazla duyduğumuz hastalık… Artık, arkadaşlar arasındaki sohbetlerin konusu bile hep bu; "Duydun mu, şu da kanser yapıyormuş!" Hatta, biraz panikten bile bahsetmek yanlış değil. Peki, gerçekten böylesine bir alarm durumuna geçmeye gerek var mı? Bu soruyu yönelttiğimiz uzmanlar, kanserin, önemi giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu belirterek başladılar sözlerine, ancak onlara göre artış yoğunluğunda yaş ortalamasının giderek yükselmesinin de rolü var. 60 yaşın üzerindeki kişilerde kanser görülme sıklığı artıyor. 60 yaş altında 300 kişi de görülme sıklığı 1 iken, bu oran 60 yaş üzerinde 4-5 gibi bir orana çıkıyor… Ayrıca, yeni tanı yöntemleri de kanserin daha erken evrede teşhis edilmesini sağlıyor ve tabii daha fazla kanser vakası istatistiklere geçiyor. Yani, kanser kelimesini daha fazla duymamızın altında bunlar da yatıyor… Panik havasının bir ölçüde dağılması için bunları bilmek önemli, ancak tedbiri de asla elden bırakmamak gerekiyor. Uzmanların, kanserden korunmayla ilgili ilk önerisi sağlıklı beslenmeye önem vermek ve bol bol fiziksel aktivide bulunmak… Peki, kanserojen olarak bilinen ürünler veya yaşam şeklimizde yanlış olarak bildiğimiz alışkanlıklar gerçekten kanserle doğrudan ilişkili mi? İşte biz de, bu haberimizde, kanserle ilgili çevremizde sıkça duyduğumuz bilgileri araştırdık, hangi bilginin ne kadar doğru olduğunu sorguladık; size her zaman elinizin altında bulunacak bir rehber hazırladık.
Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır
Kanser, bazı nedenlerle hücrelerin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak büyüyüp, çoğalması olarak tanımlanabilir. Çoğalan ve normal süreçte ömürlerini tamamlayıp, yok olmayan hücreler zamanla vücutta habis tümorler olarak meydana çıkabiliyorlar.
Haberin devamı 2008 Temmuz sayımızda…