CHEESE CAKE
Malzemeler-5 kişi için
● 100 g süzme yoğurt
● 200 g krema
● 100 g şeker
● 100 g labne peynir
● 50 g yumurta sarısı
● 100 g parça çikolata
● 100 g yulaflı bisküvi
● 20 g çekilmiş fındık
● 1/2 tatlı kaşığı tarçın
● 2 kaşık marmelat (dilediğiniz çeşit)
Hazırlanışı
Krema: Yumurta sarılarını şekerle birlikte beyaz bir renk alıncaya kadar karıştırın. Labne peyniri ve yoğurdu ilave edin, çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın. Başka bir tarafta kremayı çırpın ve yavaş yavaş karışıma ekleyin. Taban için: Tereyağını düşük ısıda eritin ki yanmasın, sadece erimesi yeterli. Bisküvileri, fındığı, tarçını robottan geçirin ve üzerine tereyağını ekleyin. Bu karışımı keki yapacağınız kalıbın dibine yayın, elinizle hafif bastırarak şekil almasını sağlayın. Dondurucuda 20 dakika bekletin. Bitiriş: Kremayı bu tabanın üzerine dökün ve dondurucuda 2 saat daha bekletin. Katılaştığı zaman üzerini marmelatla ya da taze meyvelerle süsleyin.
TİRAMİSU
Malzemeler-8 kişilik
● 400 g mascarpone peyniri (Bulamazsanız labne de kullanabilirsiniz)
● 4 yumurta
● 120 g şeker
● 400 g kedi dili
● Bir miktar kahve (espresso ya da filtre kahve)
● Bir miktar kakao
Hazırlanışı
Tiramisu kreması: Kahveyi hazırlayın (çok sert olmaması gerekiyor). Soğumaya bırakın. Yumurtaları beyazlarından ayırın ve ayrı bir kaba alın. Yumurta sarılarını 60 g şekerle karıştırın, sonra üzerine mascarpone peyniri ekleyin ve karıştırın. Yumurta beyazlarını köpük haline gelinceye kadar başka bir kapta karıştırın ve üzerine geriye kalan 60 g şekeri ekleyin, yavaşça karıştırın. Sonrasında bu karışımı da mascarponeli krema ile kar›şt›rmaya devam edin. Kedi dillerini kahvenin içine batırarak her iki tarafının da ıslanmasını sağlayın. Bir bardağa küçük porsiyonlar halinde ya da genişçe dikdörtgen bir kaba hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir kat kahveye batırılmış kedi dillerini dizin, üzerine kremadan bir miktar koyun, kakao serpin. Tekrar kedi dili dizin, tekrar krema koyup kakao serpin. En son bir süzgeç yardımı ile kakao serpiştirip dondurucuya koyun.
Günlük taze dondurma
Yeniköy’den sonra ikinci şubesi Kemerburgaz’da geçtiğimiz ay açılan MUA’ Gelatieri d’Italia’da, en iyi dondurmayı yaratmak için yalnızca doğal ve yerel ürünler kullanılıyor
✎ Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL
Formsanté Dergisi Temmuz 2012 Sayısı