Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetJaponlar bu sayede sağlıklı ve uzun yaşıyor

    Japonlar bu sayede sağlıklı ve uzun yaşıyor

    -

    japonlar-bu-sayede-saglikli-ve-uzun-yasiyorSağlıklı bir yaşam için günde beş porsiyon meyve ve sebze yiyor, kırmızı et yerine tavuk ve balığı tercih ediyorsunuz, tatlıyı da kestiniz. Ama sağlıklı beslenme için sadece bunlar yetmez! Japon beslenme geleneğinin bir parçası olan 27 besin her gün ufak porsiyonlar halinde alındığında mucizeler yaratıyor.

    Şimdi uzmanlar, mükemmel sağlık için günde 27 farklı besin almak gerektiğini söylüyorlar. Ancak bu besinleri tabii ki küçük porsiyonlar halinde tüketmelisiniz! Sihirli 27 besin, geleneksel Japon beslenme biçiminden ortaya çıkmış. Biliyorsunuz, Japonlar, dünyanın en uzun yaşayan insanları. Üstelik kalp hastalıklarıyla göğüs kanseri gibi birçok kanser türüne en az yakalanma oranı da onlarda. İşte tüm bunların sırrı Japonlar’ın beslenme biçiminde saklı!

    Hawaili bilim adamları, 8 bin Japon kökenli ABD’linin beslenme ve yaşam biçimleri üzerine yaptıkları araştırmalarda, bu kişilerin bir günde 27 çeşit besin tükettiğini fark etmiş. Bu besinler arasında pirinç, soya, balık, sebzeler, turşu ve tahıllar ön sıralarda yer alıyor. Batı ülkelerinde ise, haftalık tüketilmesi önerilen besin sayısı sadece 30!

    Beslenme uzmanları, farklı besinler tüketmenin, daha kapsamlı vitamin ve mineral almak açısından yararlı olduğunu vurguluyor. Vitamin ve minerallerin yanı sıra besinlerde bulunan bitkisel kimyasallar, vücudun hastalıklara karşı savunmasında yardımcı oluyor. Bu bitkisel kimyasallar arasında en bilinenleri domateste bulunan likopenle meyvelerde ve tahıllarda bulunan flavonoidler.

    Günde 27 besin nasıl tüketilir?
    Peki bir günde bu kadar çok besini nasıl yiyeceksiniz? Bunun için özel bir çaba harcamanıza hiç gerek yok! Tek kural çeşitli beslenmek. Doğu beslenme biçimindeki gibi; daha az hayvan yağı ve süt ürünleri tüketmenin de faydası olabilir. Genellikle her öğün salata tüketerek, sağlıklı beslendiğinizi zannedebilirsiniz. Ancak aslında çok az çeşit besin alıyorsunuz. Besin değerleri düşük öğünlerin, kalori ve yağ oranlarının düşük olmasının elbette pek bir anlamı yok.

    Sık ve küçük porsiyonlar
    Formda kalmak için, gün içinde 27 farklı besin tüketmelisiniz ancak, alıştığınız büyüklükteki porsiyonlarda değil, küçük miktarlarda.
    Japon beslenme tarzının ana besini çorbalar. Çorba, en fazla besini bir arada alabileceğimiz karışımlar. Et suyu, tavuk suyu veya balık suyundan hazırlayacağınız çorbalarda birçok sebze, baharat gibi besini bir arada alabilmeniz mümkün. Çorbanın içindeki en küçük besinler bile sayıldığı için, bir kase çorbadan otomatik olarak 10 çeşit gıdayı almış oluyorsunuz! Halbuki, örneğin yağlı reçelli bir tostta sadece altı çeşit gıda alıyorsunuz.(Ekmeğin içindeki un, maya, tuz, reçeldeki meyve ve şeker ve yağ)

    - Advertisement -


    japonlar-bu-sayede-saglikli-ve-uzun-yasiyor2İşte tüketmeniz gereken 27 farklı besin
    12 çeşit meyve ve sebze:

    Meyve ve sebzeleri hem ana öğünlerde hem de öğün aralarında rahatlıkla tüketebilirsiniz. Örneğin sabah kahvaltı mönüsüne bir adet elma ya da bir dilim karpuz ekleyebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinde salatayı ihmal etmeyin. Öğün aralarında mideniz kazındığında hazırlayacağınız küçük bir porsiyon meyve salatası, aynı anda çok sayıda meyveyi tüketmenin en kolay yolu. Bu da bol vitamin ve mineral almanız anlamına geliyor.

    6 çeşit karbonhidrat:

    Örneğin tahıllar, ekmek, pirinç, makarna ve patates karbonhidrat bakımından zengin besinlerden birkaçı olarak sayılabilir.Bunlar damak tadımıza uygun yiyecekler olduklarından, bir gün içinde altı çeşit karbonhidrat tüketmekte zorlanmazsınız. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise bu besinlerin küçük porsiyonlarda tüketilmesi gerektiğini unutmamak.

    4 çeşit süt ürünü :

    Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum açısından zengin olduğu artık çoğu kişi tarafından biliniyor. Bu ürünleri tüketmek, karşılaşabileceğimiz kemik erimesi riskini de en aza indiriyor. Genellikle peynir türlerini, sabah kahvaltılarında tüketmeye alışkınız.Yatarken içeceğiniz bir bardak süt ve ara öğünlere ekleyeceğiniz bir kase yoğurt, ürün çeşitliliğini arttıracak.

    3 çeşit protein:

    Proteinden zengin ürünler et, tavuk, balık, fasulye, fındık, yumurta ve soya olarak sıralanabilir. Örneğin, soya sosunu farklı öğünlere değişik bir tat eklemek için kullanabilirsiniz. Hemen hemen tüm proteinden zengin ürünlerden salatalar hazırlayabilirsiniz. Böylece kullanım alanlarını da genişletmiş oluyorsunuz.

    2 çeşit yağ:

    Yağlar konusunda dikkat edilmesi gereken iki noktadan biri, kalp sağlığınız için doymamış yağları tercih etmeniz gerektiği.Örnek olarak zeytinyağı ve ayçiçek yağı sayılabilir. İkinci nokta da yağ tüketiminde aşırıya kaçmamak. Yemek ve salatalarda kullanacağınız yağın miktarını iyi ayarlayın.



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz