Diğer
    Ana SayfaHaberKabızlık (konstipasyon) önleyen besinler nelerdir?

    Kabızlık (konstipasyon) önleyen besinler nelerdir?

    -

    Beslenme kabızlık ile oldukça ilişkilidir. Posa içeriği zengin besinler ve yeterli sıvı alımı oldukça önemlidir. Hareket azlığı da kabızlığı tetikler. Bu nedenle yürüyüş yapmaya özen göstermek bağırsak sağlığımız için de gereklidir. Peki, kabızlık (konstipasyon) belirtileri nelerdir? Kabızlık önleyen besinler nelerdir? Diyetisyen Perihan Kılıç, sizler için anlatıyor…

    KABIZLIK (KONSTİPASYON) BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Bağırsak hareketlerinde zorlanma, dışkılamada ağrılı geçiş, tuvalete çıkmada sürenin uzaması kabızlık (konstipasyon) belirtileri arasındadır.

    POSANIN ÖNEMİ

    Posanın karbonhidrat emilimini azaltıcı ve kan şekerini daha kontrollü yükseltici etkisi vardır. Bu nedenle glisemik indeksi daha düşüktür. Ayrıca posadan zengin besinler daha düşük kalorili ve midede hacim kaplayarak doygunluk hissini arttırır, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlıktan korur. Suda çözünmeyen posa, suyu yapısında tutar ve sindirilmeden artık maddelerin bağırsak içerisindeki hareketini artırır. Bu özellikleri posalara “doğanın süpürgesi” ünvanını kazandırmıştır. Çözünmeyen posa, dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Posa kaynağı olarak günlük beslenme programınıza porsiyon ölçülerine dikkat ederek sebze-meyve, tam taneli tahıl ürünleri ve kuru baklagilleri eklemeyi unutmayın.

    KABIZLIK (KONSTİPASYON) ÖNLEYEN BESİNLER

    ARMUT

    1 orta boy armut yaklaşık 6 gram posa içerir. Aynı zamanda früktoz ve sorbitol açısından zengin olması bağırsak hareketlerini hızlandırıp,, su çekerek tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.
    Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz. Posa içeriği yüksek taze meyveleri tüketmeniz bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yardımcı olur.

    Fırında armut tatlısı

    - Advertisement -

    Tarif: Armutları limonlu suda 10 dk haşlayın. Haşlanmış armutları fırın tepsisine yerleştirin. 2 adet armut için 6 bütün ceviz+1 yemek kaşığı tereyağı+ 1 avuç kuru üzüm ve tarçınla harç hazırlayın. Harcı armutların ortasına ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dk pişirin. Afiyet olsun..

    KURU ERİK

    Kuru erik çözünmez posa içerir. Dışkıdaki su miktarını arttırarak tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Şekersiz kuru erik kompostosu yapabilirsiniz. Meyve haklarınızı kuru erik veya kayısıdan kullanabilirsiniz.

    KABAK ÇEKİRDEĞİ

    Kabak çekirdeği E vitamini, magnezyum, çinko, potasyum ve selenyum antioksidanından zengindir. Magnezyum içeriği yüksek besinler daha sakin hissetmemizi sağlar ve bizi rahatlatır. Aynı zamanda magnezyum ATP üretimi ve kas kasılmasında rol oynar. Bu nedenle spor yapanlar için de oldukça sağlıklıdır. Doymamış yağ içerdiği için kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Bağırsakları temizlemeye yardımcı olur. Ancak yağ içeriği fazla olduğu için kalorisi yüksektir. Bu nedenle 1 avuç kadar tüketilmelidir.

    KEFİR

    Yoğurt en iyi bilinen probiyotik kaynaklarından sayılabilir. Kefir, yoğurttan çok daha güçlü bir kaynaktır. Kefir taneleri, 61 çeşit bakteri ve maya suşu içerir ve bu çeşitlilik değişkenlik gösterse de onları çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı yapar. Probiyotikler bağırsakta dengeyi geri kazanmaya yardımcı olabilir, böylece hazmı iyileştirir. Kefir probiyotik bakteriler açısından zengin olduğu için, gastrointestinal rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavisi için onu diyete dahil etmek faydalı olabilir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz