Sağlıklı tarifler
Zencefilli sarımsaklı levrek
● 500-600 gram levrek
● 25-30 diş sarımsak
● Bir limon büyüklüğünde temizlenmiş zencefil
Sarımsak ve zencefili havanda ezin. Bu karışımı levreğin üzerine, tamamen kapatacak şekilde sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 dakika pişirin. Tuz ilave edecekseniz, piştikten sonra ekleyin. Yeşilliklerle servis yapın.
Zeytinyağlı kayık tabağı
● 4 adet orta boy kabak
● 2 adet orta boy soğan
● 2 adet çorba kaşığı sıvı yağ
● Tuz-nane
Kabakları iyice yıkadıktan sonra ortadan boylamasına ikiye bölün, orta kısmını hafifçe oyun. Soğanları yemeklik doğradıktan sonra 2 çorba kaşığı sıvı yağın içinde, kabakların içinden çıkan kabak parçalarıyla beraber kavurun. Kavurduğunuz bu meyaneyi, kabakların ortasına yerleştirdikten sonra, kabakları az bir su ilavesiyle beraber pişirin. Piştikten sonra domates, kırmızı biber ve maydanoz ilave ederek servis edin.
Yoğurtlu sorbe
● Yarım kilo çilek
● 2 çorba kaşığı toz şeker veya 2 çorba kaşığı toz tatlandırıcı
● 300 gram yağsız yoğurt
Çilekleri temizleyip şeker ilave ederek blenderden geçirin.Bu karışımı tepsi borcama koyup üzerine çırpılan yoğurt ilave edin. Karışımı pespembe olana dek çırpın. Küçük cam kavonozlara yerleştirip dondurucuda bekletin.
Kabak böreği
● 4 adet orta boy yeşil kabak
● 1 demet maydanoz
● 2/3 demet dereotu
● 2 adet yumurta
● 2 tepeleme yemek kaşığı un
● 300 gram beyaz peynir
● 2 tatlı kaşığı tuz
● 1 tatlı kaşığı karabiber
● ¼ su bardağı sıvı yağ
Sebzeleri yıkadıktan sonra kabakların saplarını kesin, derin bir kaba iri parçalar halinde rendeleyin. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp, ince ince kıydıktan sonra kabağa ekleyin. Beyaz peyniri ilave edin ve üzerine yumurtaları kırdıktan sonra unu azar azar ekleyip karıştırın. Ağız tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin. 30 cm. çapında bir tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Kalan yağı yumurtalı kabak karışımına katın. İyice çırpıp tepsiye düzgünce yayın. Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Dilimleyerek servis edin.
Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi Ağustos 2011 sayısı