✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Diyetisyen Güneş Aksüs


Ana Sayfa Beslenme & Diyet Kaçamak Diyeti”yle makarnalı, tatlılı kilo verin, zayıflayın!

Kaçamak Diyeti”yle makarnalı, tatlılı kilo verin, zayıflayın!

Diyete başlamak demek, sevdiğiniz yiyeceklerden kopmanız anlamına gelmiyor belki de… Diyetisyen Güneş Aksüs’ün “Kaçamak Diyeti”yle makarnalı, tatlılı kilo vermeye hazırlanın. Peki Kaçamak Diyeti nedir, nasıl yapılır? Kaçamak Diyeti’nde neler yenilebilir? İşte 5 günlük Kaçamak Diyeti tablosu…

Kilo vermeye karar verdiniz, üç beyazı rafa kaldırdınız, motivasyonunuz da tam. Ama aklınız sürekli yiyemediklerinize gidiyor, nereye baksanız bir tabak kıymalı makarna veya bol soslu bir mantı görüyorsunuz. İradeniz de bu duruma dayanamıyor ve pes ediyorsunuz. Bu senaryoyu yaşamamak için bir süre sonra diyetlere küsüyor, vermek istediğiniz kiloları görmezden geliyorsunuz. Oysa ki çok sevdiğiniz o bir tabak kıymalı makarnadan vazgeçmeden de zayıflayabilirsiniz. Diyetisyen Güneş Aksüs, “Kaçamak Diyeti” adını verdiği zayıflama programında önemli olanın her şeyi dozunda ve dengeli bir şekilde tüketmekten geçtiğini söylüyor.

Diyet yapmak nasıl keyifli hale getirilir?

Diyeti keyifli hale getirmek benim ve danışanımın ortak becerisine bağlı. Kimine göre çayına tarçın atmak bile o içeceğe keyif katabiliyor. Kimine göre bu çok gereksiz bir uğraş olabiliyor. Ben baharatları kullanmayı çok severim ama üşengeç biri bundan hoşlanmaz. Bence keyif, anın tadını çıkarmak ve kişiye göre özelleştirmek ile oluyor.

Diyet yapmaya nasıl hazırlanmalı; hem mental hem de fiziksel olarak?

Bununla ilgili hikayeler hep değişiyor… Bir motivasyon cümlesi! Bir anda sağlıklı beslenmeye ve diyet yapmaya karar verebilirsiniz. Bazen de aylarca hazırlık yapar ama bir türlü başlayamazsınız. Ben hazırlık aşamasında yazmaya çok inanırım. “Ne istiyorum?, Neden zayıflamak istiyorum?, Nasıl zayıflarım?, Hayatımda neleri değiştirmeliyim?, Zayıfladığımda hayatımda ne değişecek?” Bunların farkında olarak hazırlanmak sonucu değiştirebiliyor.

Kolay kilo veren biri olup olmadığımızı anlamanın bir yolu var mı?

Onlar kendini bilir. Hemen 1-2 gün yediklerinizi azalttığınızda hızlıca kilo kaybı görenler metabolizmalarının hızlı çalıştığının farkında olur. Eğer çok fazla diyet yapmadıysanız, hormon tedavisi içinde değilseniz, metabolik sorunlarınız yoksa veya hayatınız hareketsiz olarak tanımlanmazsa, ek olarak tüm ailenizde kilo problemi yoksa kolay kilo verebilirsiniz. Tabii bu bir özet, bedenimizin tepkileri değişebilir. Buna anlık değerlendirme ile cevap vermek en doğrusu.

Diyetteki kaçamaklardan kastınız nedir? Doğru kaçamak ne şekilde yapılmalı?

Mesela, diyete başlamaya karar verdiniz. Ama bir türlü makarna yemekten vazgeçemiyorsunuz! Yedikçe de diyete başlayamıyorsunuz! O zaman “Makarna ile nasıl zayıflayabilirim?”i öğrenmelisiniz. Makarnanın şekli, tarifi, miktarı ne olmalı? Ya da çok güzel diyet yapıyorsunuz ama arada bir kaçamak yapmak hoşunuza gidiyor. Mesela haftada bir gün bir tatlı yemek! O zaman bunu nasıl dengeleyebileceğinizi öğrenmelisiniz.

Diyet yaparken baş tacı etmemiz gereken kış besinleri nelerdir?

Kış besinlerinden en değerli olanları; pırasa, karnabahar, brokoli, pazı, lahana nar, portakal, muz…

Akşam belli saatten sonra yemek yenilmemesi konusunda ne öneriyorsunuz?

Akşam uykuya yaklaşırken artık mideye yiyecek yollamamanız gerekiyor. O da sindirimi bitirsin ve uykuda tüm bedeniniz dinlensin. Yani saat 20.00’de yemek yediniz, 23.00’te uyudunuz. Ama geç saatte yatanlar, geç saate kadar çalışmak zorunda olanlar için aynı şeyi söylemek zor. Aç karnına sabahlamak hiç de kolay değil…

Karbonhidrat tüketimi kilo verirken nasıl olmalı?

Dengeli olmalı… Ne eksik ne de fazla! Ama karbonhidratlardan bazıları kilo almanızı kolaylaştırırken, bazıları da kilo vermenizi destekler. Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği gibi değişimleri bilmek ve hayatımıza yerleştirmek lazım.

Su içmekte zorlananlara ne tavsiye edersiniz?

Her gün 1 bardak arttırsınlar. En kalıcı böyle olur. 1 bardak daha, 1 bardak daha… Matara kullanmak, içine biraz salatalık, limon ile aroma katmak da işe yarayabiliyor. Ya da bitki çayı demleyip 1 lt su ile karıştırmak tüm gün onu bitirmeye çalışmak da bir alternatif.

Aralıklı oruç hakkında ne düşünüyorsunuz? Kaçamak sonrası aralıklı oruç yapmak sonuç verir mi?

Ben bu konuda hem olumlu hem de olumsuz düşünüyorum. Çünkü tek bir doğru herkese iyi gelemez. Her duyduğumuzu denemek yerine, kendimize uygun tara arını hayatımıza alabiliriz. örneğin gece bir şey yememek mantıklı ve yapabilirseniz çok güzel sonuçlar görebilirsiniz. Ama sabah geç kahvaltı bence herkesin yaşam şekline uyacak ve iyi gelecek bir öneri değil. Her şeyin dozu, dengesi önemli. Sen kimsin, sağlığın nasıl, bedenin ne istiyor? Bunların cevabını bilmeden, aralıklı oruç veya diğer diyetleri denemek faydasız.

Hangi alışkanlıklar zayıflamanın yanında cildimize, saçımıza da faydalı olur?

✓ Günde 2 lt su içmek.
✓ Her gün zeytinyağı tüketmek.
✓ Günde 2-3 ceviz yemek.
✓ Her öğünde çiğ-pişmiş sebze yemek.
✓ Günde 1-2 kase yoğurt yemek.
✓ Haftada 2-3 kez balık tüketmek.
✓ Doğal ve iyi ürünün peşinde olmak.
✓ Size iyi gelecek ne varsa onu daha sık yapmak.
✓ Mutlu olmak için bahaneler bulmak!


Renkli Tavuk

(3 kişilik) 1 porsiyon 200 Kalori

Malzemeler :

• 2 tavuk göğüs ( 200 gram)
• 1 kuru soğan
• 2-3 diş sarımsak
• 1 domates
• 1 yeşil biber
• 1 kırmızı biber
• 1 orta boy patates
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
• 1 tatlı kaşığı salça
• 2-3 sap yeşil soğan
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Soğan ve sarımsakları küp küp doğrayın. Tavaya zeytinyağını, soğan ve sarımsağı koyun. Hafif kavrulunca biberleri de küp küp doğrayarak ilave edin. Tavukları da küçük parçalara bölün, salça ve baharatlarla birlikte tavaya ekleyin. Tavuklar sotelenince küp doğranmış patatesi koyun ve karıştırın. İçine 1⁄4 çay bardağı su ekleyerek pişirin.


Nohutlu Kereviz

(4 kişilik) 1 porsiyon 120 Kalori

Malzemeler :

• 2 baş kereviz (büyük)
• 1 havuç
• 1 sap pırasa
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
• 1 çay kaşığı ucuyla karabiber

Yapılışı:

Kerevizleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. Pırasaları minik minik doğrayın. Düdüklü tencerede zeytinyağı ve pırasayı biraz kavurun. Üzerine salçayı ekleyin ve biraz daha kavurun. Bu malzemenin üzerine kereviz, haşlanmış nohut ve baharatları ilave edin. Tencereye 2 su bardağı kadar su ilave edin. Düdüklü tencerede 7-8 dakika pişirin.

DİYET BEYTİ *

(1 kişilik) 1 porsiyon 350 Kalori

Malzemeler:

• 60 gram köfte ( 2 adet köfte )
• 1 adet kepekli lavas ( en küçük boy) veya tam buğday unundan yufka
• 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt
• 1-2 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı:

Köftenizi bol soğanlı ve sarımsaklı hazırlayın. İçine mutlaka kimyon ekleyin. Porsiyonlayarak buzlukta saklayın. Beyti yapmak için 2 köfteyi birleştirip Adana kebap gibi uzun ince bir köfte haline getirin ve yağsız tavada pişirin. Köfteyi, tavada ısıttığınız kepekli lavaşa veya tam buğday yufkasına sarın. Aynı beyti gibi dilimleyin. Başka bir kapta sarımsak ve yoğurdu çırpın. Beytinin üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave edin. Tavada zeytinyağını ve toz biberi biraz pişirerek beytinin üzerine dökün ve servis edin.

SÜTLÜ KABAK *

(6 kişilik) 1 porsiyon 100 Kalori

Malzemeler:

• 1 kilogram kabak
• 2 sap pırasa
• 2 yumurta
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 6 yemek kaşığı yağsız lor
• 1 su bardağı yağsız süt
• 1 yemek kaşığı tam buğday unu
• 1 tatlı kaşığı fesleğen
• 1⁄2 çay kaşığı tuz
• 1⁄2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Kabakları yıkayın, soyun ve halka halka dilimleyin. Pırasaları küçük küçük doğrayın. Teflon tavada zeytinyağında pırasa ve kabakları biraz soteleyin. Bir kaba yumurta, süt, lor, un ve baharatları koyup karıştırın. Cam fırın kabına kavurduğunuz pırasalı sıralayın. Üzerine baharatlı sütlü karışımı ekleyin. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Cevizli Portakallı Kek

(12 dilim) 1 porsiyon 110 Kalori

Malzemeler:

• 3 yumurta
• 1 su bardağı az yağlı süt
• 2 su bardağı kepekli un
• 3 yemek kaşığı sıvıyağ
• 1 avuç ceviz
• 1-2 portakal kabuğu
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

Yumurta ve tatlandırıcıyı karıştırın. İçine sıvıyağı ekleyin. Un, vanilya, kabartma tozu, ceviz ve portakal kabuğunu karıştırın. 180 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerine tarçın ilave edebilirsiniz. Kağıt kek kalıpları ile küçük porsiyonlara bölerseniz daha hızlı pişirebilirsiniz.

5 GÜNLÜK KAÇAMAK DİYETİ *

Hazırlayan: Deran Çetinsaraç

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here