Diğer
    Ana SayfaSağlıkKadın bedeninin çalışkan koordinatörleri HORMONLAR

    Kadın bedeninin çalışkan koordinatörleri HORMONLAR

    -

    KADINLARIN BÜYÜK DERDİ İNSÜLİN DİRENCİ
    Çağımızın “salgın” olarak tanımlanan hastalıklarından biri de insülin direnci… Genellikle polikistik over sendromu ile birlikte seyreden bu tablo, kadın metabolik sendromu olarak da tanımlanıyor. İnsülin direncinin kadınlarda daha fazla görülmesinden de yine hormonlar sorumlu. Neden mi? Çünkü aynı boy ve aynı kiloda olsalar dahi, bir erkek ile kadının vücut kompozisyonları yapısal açıdan tamamen farklı… Erkekte kas kitlesi fazlayken, kadında erkeğe oranla iki kat daha fazla yağ bulunuyor. Üremeye programlı kadın metabolizması, bebeğin büyümesi için yağ, protein ve kas üretmek üzere çalışıyor. Erkek ise avcı-toplayıcı dönemden bu yana avlanmak ve eve yemek getirmeye programlı olduğu için daha güçlü kas ile kemik yapısına sahip. Bu yapısal farklılık kadınları, kilo alma, diyabet ve diğer hormonal hastalıklara yakalanma riski ve bağışıklık sistemi hastalıkları açısından dezavantajlı hale getiriyor. Prof. Dr. Taşan, “Hormonal hastalıkların ve bağışıklık sistemi sorunlarının kadınlarda daha fazla görülmesi bir tesadüf değil. Hormonal sistemdeki oynamalar, bağışıklık sistemine dengesizlik getiriyor. Şöyle düşünün; bir cihazda elektronik sistem ne kadar karmaşıklaşırsa arıza ihtimali o kadar artar. Oysa mekanik sistemlerde fazla sorun yaşanmaz. Kadınlar da karmaşık, sofistike bir yapıya sahip oldukları için sistemlerinin şaşması daha kolay oluyor.” Hamilelik de kadınların bağışıklık sistemine müdahale eden bir süreç oluyor. Rahimde yeni ve vücuda yabancı bir canlı büyürken, plasentadan salınan hormonlar, annenin bağışıklık sisteminin çocuğa tepki vermesini engelliyor.

    MENOPOZUN BELİRTİLERİ HORMONLARLA İLİŞKİLİ
    Kadınlar ortalama 47 yaşında menopoza giriyor ve yumurtalıklar aylar içinde kendilerini sıfırlayıp devre dışı kalıyor. Yumurta oluşmadığını fark eden hipofiz bezi, yumurtalıklara oluşum için daha fazla sinyal göndermeye başlıyor. Bu hormonal etki, damarlarda büzüşme ve kasılmalara neden olduğu için menopoza giren kadınlarda ani sıcak basmaları ya da sıcak ortamlarda üşüme gibi belirtiler görülüyor. Prof. Dr. Taşan, “Bu ani hormonal değişimlerin yarattığı bedensel ve psikolojik değişikliği düşünün. Kadınlarda depresif hastalıkların, psikososyal problemlerin daha fazla görülmesine şaşırmamak gerekiyor” diyor.

    ocak-2013-saglik-5-resim-2KADIN VÜCUDUNU YÖNETEN TEMEL HORMONLAR

    Tiroit bezinden salınan hormonlar

    T3 ve T4: Tiroit bezinden salınan bu hormonlar metabolizmayı ayarlıyor, vücuttaki tüm organların ve hücrelerin çalışma hızını belirliyor.

    - Advertisement -

    Yumurtalıklardan salınan hormonlar

    Östrojen: Kadınlık vasfını veren, bedensel yapıyı düzenleyen hormon. Hipofiz bezinin kontrolünde yumurtalıklardan salınıyor.

    Progesteron: Yumurtanın rahim içinde kalmasını ve gebeliğin devamını sağlıyor.

    Hipofizden salınan hormonlar

    Hipofiz bezi: Tüm hormonları düzenliyor ve aralarındaki haberleşmeyi kontrol ediyor. Cinsellik hormonlarının salgılanmasını sağlıyor.

    FSH (Folikül Stimülan Hormon): Hipofiz bezinden salınan FSH, östrojen hormonunu tetikleyerek yumurtlamayı devreye sokuyor.

    LH (Luteinizan Hormon): FSH’nin ardından devreye giriyor ve uygun yumurtanın olgunlaşmasını çatlamasını sağlıyor.

    Prolaktin: Süt salgılanmasından sorumlu hormon. Gebelik başladığı andan itibaren meme dokusunu süt salgılanmasına hazırlıyor. Doğumdan sonra sütün gelmesinde rol oynuyor.

    Oksitosin: Üretilen sütün fışkırmasını sağlayarak emzirmeyi destekliyor.

    TSH: Tiroit bezini tiroit hormonu üretmesi için uyarıyor.

    Büyüme hormonu: Sadece bebeklik ve çocukluk dönemine ait olduğunu düşünmeyin. Diğer hormonlarla ahenk içinde çalışıp kas kitlesi geliştiriyor, göbek bölgesindeki yağların artmasını ve kemiklerin erimesini engelliyor, kan basıncını dengeliyor.

    HORMONAL BOZUKLUĞU DÜŞÜNDÜREN BULGULAR

    ➤ Adette üç aydan fazla süren düzensizlik (erken veya geç başlaması, miktarın artması)
    ➤ Aşırı kıllanma (erkekte kıl olan bölgeler yani sakal, bıyık, göğüs arası, karından göbeğe çıkan orta hat, omuz, sırt ve bel bölgesi)
    ➤ Aşırı sivilcelenme
    ➤ Bacaklarda, göğüs ve kalçada kırmızımor çatlaklar oluşması
    ➤ İştah kapanması ve kilo kaybı
    ➤ Kasık ve koltuk altı bölgelerinde tüylerin seyrelmesi
    ➤ Aşırı saç dökülmesi *Bu bulgulardan bir veya daha fazlasını uzun zamandır gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden endokrinoloji uzmanına başvurmanız gerekiyor.

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Ocak 2013 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz