Diğer
    Ana SayfaSağlıkKadın kalbi ilgi bekliyor

    Kadın kalbi ilgi bekliyor

    -

     

    06122013 kadinkalbi3Kadınlarda belirtiler farklı

    Kalp hastalıkların belirtilerini göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı olarak biliriz ancak kadınlarda bunlar da farlılık gösteriyor. Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalp hastalıklarının kadınlarda daha sessiz seyredebildiğini belirtiyor ve ekliyor: “Erkekler tarafından son derece önemsenen birtakım belirtiler kadınlar tarafından umursanmazken, erkeklerin hiç kulak asmadığı kimi belirtiler de kadınlarda çok daha ön plana gelebiliyor. Örneğin erkekte tipik olarak göğsün ortasında baskı şeklinde göğüs ağrısını çok sık görmemize rağmen, bu durum kadınlarda genelde boğaza yayılan sıkışma hissi, omuzlarda tutulma, sırt ağrısı, kol ağrısı ya da mide ağrısı gibi tipik olmayan belirtilerle kendini gösterebiliyor. Çarpıntı bulgusu ise kadınlar tarafından çok daha fazla önemsenmesine rağmen, aslında erkek hastalarda çok daha önemli durumlara işaret ediyor” diyor.

     

    Korunma önlemleri herkes için aynı

    - Advertisement -

    Kalp ve damar hastalıklarından korunmada kadınlar ve erkekler açısından bir fark bulunmuyor. Yaşam tarzı değişiklikleri ile bu hastalıklar yüzde 50 oranında önlenebiliyor. Değişiklik listesinde bir numarada “sigara içmemek”, diğer önlemlerin başında ise ideal kiloyu korumak yer alıyor. Mümkünse her gün, olmuyorsa en az gün aşırı 30-60 dakika egzersiz yapmak önem taşıyor.

    Kan basıncı, kan şekeri ve kolesterolü kontrol altında tutmak gerekiyor. Sebze, meyve, tahıl, baklagiller, az yağlı ve yağsız proteinler ile özellikle balıktan zengin beslenmeye de özen göstermek öneriliyor.

     

    YENİ ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR

    Prof. Dr. Nevrez Koylan, dünyada kadın kalp sağlığı hakkında yapılan bazı araştırmaların sonuçlarını Formsantè okuyucuları ile paylaştı. İşte bazı satırbaşları:

    • Yaş ilerledikçe kalp krizi riski herkes için artıyor ancak kadınlar menopozdan sonra daha fazla risk altında oluyor. Bu menopozun kalp krizine neden olduğu anlamına gelmiyor, sadece bazı risk faktörleri bu dönemde artış gösteriyor. Bu artışın nedeni halen çok net olarak bilinmese de, kalp damarlarını koruduğu düşünülen östrojen seviyesindeki düşüşün buna neden olduğu tahmin ediliyor. Menopoz ile beraber ayrıca kötü kolesterol, kan basıncı artarken iyi kolesterol HDL düşüyor ya da aynı kalıyor.

    • ABD’de kadın ve erkeklerden oluşan 240 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada böbrek taşı öyküsünün kadınlar için kalp ve damar hastalığının habercisi olabileceği ortaya çıktı.

    • Yeni doğum yapmış ve vücut kitle indeksi obeziteyi işaret eden kadınların kalp krizi geçirme riski artıyor. Danimarka’da 2004-2009 arasında doğum yapan ve yaş ortalaması 30 olan 273 bin kadın üzerinde bir araştırma yapıldı. Kadınların hiçbirinin kalp ya da böbrek hastalığı bulunmuyordu. Altı yıllık takibin ardından kadınların 68’i kalp krizi, 175’i ise inme geçirdi ve bu kadınların çoğu obezdi.

     

    KALP HASTALIKLARI İLE BAŞA ÇIKMANIN 10 YOLU

    1. Yürüyüş ve egzersiz: Düzenli yürüyüş yaparsanız kalp atışınız artar, vücudunuza daha fazla oksijen girer, kan basıncınız düşer, kan şekeriniz dengelenir ve kalbiniz güçlenir. Hızlı yürüyüş yapamıyorsanız haftada en az üç gün egzersiz yapın. Böylece uzun vadede yağlarınızdan kurtulur ve obezite, diyabet gibi hastalıkların riskini de düşürmüş olursunuz.

    2. Diyet: Meyve, sebze ve tam tahılları sofranızdan eksik etmeyin, doymuş yağ ve trans yağlardan uzak durun.

    3. Check-up: Özellikle de ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa düzenli check-up yaptırarak risklerinizin farkında olun.

    4. Alkol ve sigara: İster bağımlılığınız ister yaşam tarzınız olsun bu iki unsur sizi kalp hastalıklarına adım adım yaklaştırıyor.

    5. Yaş faktörü: Yaşınız ilerledikçe risklerin arttığını unutmayın ve check-up yaptırma sıklığınızı artırın.

    6. Stres: Stres vücuttaki kortizol seviyesini yükselterek oksitlenmeye ve inflamasyona neden oluyor, ardından da kalp hastalıkları geliyor.

    7. Uyku: Uykusuz kalmak yüksek kan basıncı ile ilişkilendiriliyor ve bu da kalp hastalıklarına neden olabiliyor.

    8. Antioksidanlar: Antioksidan içeriği yüksek gıdalar serbest radikallerle savaşıyor ve damarlardaki harabiyeti önlüyor. Bol antioksidan almak için tabağınızın rengarenk olmasına dikkat edin.

    9. Kuruyemişler: İyi kolesterol HDL içeren kuruyemişler, lifli içerikleri sayesinde kötü kolesterolü de absorbe ediyor.

    10. Etiket okuyun: İşlenmiş gıdaların etiketlerine bakın. Yağ, işlenmiş un, tuz, mısır şurubu gibi içerikler kalp hastalığı riskinizi artırır.



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz