Saç dökülmesi hemen hemen her kadının sorunu. Mevsimlerden, ruh halimizden, yediklerimizden ve yaşam tarzımızdan bire bir etkilenen saçlarımızı kaybetmemek için neler yapmalıyız?
Saç dökülmelerinin şiddetini ve süresini yaşadığımız hayat yakından etkiliyor. Ne kadar sağlıklı yaşarsak o kadar sağlıklı saçlara sahip olabiliyoruz. Ama bazen de ne yaparsak yapalım işler yolunda gitmeyebiliyor. İşte o zaman bir uzmandan yardım almakta yarar var. Dökülmelerin fizyolojik mi psikolojik mi olduğunu belirledikten sonra kendinize uygun adımlarla saçlarınızı geri kazanabilirsiniz. Peki, kadınlarda saç dökülmesi neden olur? Kadınlarda saç dökülmesi için ne zaman doktora gidilir? Kadınlarda saç dökülmesi başladıktan sonra neler yapmalı? Bu konudaki sorularımızı Uzm. Dr. Şafak Göktaş yanıtladı.
“MEVSİMSEL SAÇ DÖKÜLMESİ, ÖZELLİKLE MEVSİM GEÇİŞLERİNDEN PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL OLARAK DAHA ÇOK ETKİLENEN KİŞİLERDE DAHA BELİRGİN OLUR.”
KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR?
Saç dökülmesi, aslında her iki cinsiyet için de ciddi bir problem. Kadınlar arasında ise şu an oldukça yaygın. Gün içinde yaşanan 50-100 arası saç teli kaybını normal kabul edebiliriz. Saç dökülmesinin sebepleri, stresten vitamin eksikliğine, mevsim geçişlerinden menopoza ya da daha ciddi tıbbi nedenlere kadar uzanabilir. Duygu durum bozuklukları, hormonal dengesizlikler, kansızlık, tiroid bezinin az çalışması, doğum, vejetaryen beslenme tarzı, yanlış ve fazla kozmetik ürün kullanımı gibi birçok neden de saç dökülmesine sebep olabilir. Önemli olan, bu durumun kaynağını bulmak ve tedavisini doğru şekilde uygulamak olmalı.
Mevsimsel saç dökülmesini diğer tip dökülmelerden ayıran farklar nelerdir? Nasıl anlarız?
Mevsimsel saç dökülmesi, özellikle mevsim geçişlerinden psikolojik ve fiziksel olarak daha çok etkilenen kişilerde daha belirgin olur. Kış aylarında depresyona giren veya bahar yorgunluğu yaşayan kişilerde daha çok görüldüğü bir gerçek. Dökülme çok ani ve hızlı şekilde olmaz, tüm bir güne yayılır. Mevsimsel dökülme her bireyde olabilir. Fakat bu dökülme, günlük yaklaşık 200 teli geçiyorsa ve iki haftadan uzun sürüyorsa o zaman bir doktora görünme zamanı gelmiştir.
DÖKÜLMELERİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Saçları korurken hayat tarzımız da çok önemli. Hem hali hazırda olan saçlarımızı korumak, hem de dökülmenin önüne geçmek için öncelikle stresten uzak durmak gerekiyor. Bunun yanı sıra B vitamini, çinko, demir gibi değerleri sıklıkla kontrol ettirmekte fayda var. Alkol ve sigaradan uzak durmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, ara ara saç kırıklarını aldırmak da önemli. Bunun dışında, saç diplerine dairesel masajlar yapmak, saçlı derinin kanlanmasını artırır ve saç diplerinin beslenmesini sağlar. Saçların her gün yerine gün aşırı ve sıcak su yerine ılık veya soğuk suyla yıkanması önerilir. Kurutma sırasında, mümkün olduğunca saç kurutma makinesi kullanılmamalı. Mümkünse saçların doğal yoldan, havlu ile sarılıp kuruması beklenmeli. Saçın hava ile temasını kesecek şapka ve berenin kullanılması önerilmiyor. Ayrıca tiroit ve bazı hormonal değerlere de düzenli aralıklarla baktırmak en önemli kriterlerden.
DÖKÜLMELER BAŞLADIKTAN SONRA NELER YAPMALIYIZ?
Saç dökülmesini doktor müdahalesiyle durdurmak mümkün. Hatta uygulanan tekniklerle saç tellerinin daha kalın ve gür çıkması da sağlanabilir. Dökülme, eğer son üç-dört senedir varsa, kıl folikülleri halen canlı demektir. Bu da yeni saç çıkması için halen umut olduğu anlamına geliyor. Cerrahi olmayan bir yöntem olan mezoterapide, ince iğneler ile saçlı derinin altındaki kısmına iniliyor. Bu aralığa, saç kökünü besleyen vitaminler, mineraller ve peptitler enjekte ediliyor. Daha öncesinde güçsüz olan ve saçlı deriyi geçmekte zorlanan saçlar, kuvvet kazandıkça deriden dışarı çıkmaya başlıyor. Ortalama altı-sekiz hafta sonra yeni saçların çıktığı fark ediliyor. Bu kadar fazla içerikle beslenen ve güçlenen saçlar daha sert ve parlak oluyor, ayrıca kolayca dökülmediği gözleniyor. Mezoterapinin, 15 gün arayla dört-sekiz seans yapılması öneriliyor. Mezoterapi dışında, etkili olduğu gösterilmiş bir de PRP tedavisi var. Bu yöntemde, hastadan alınan 10 cc kan, santrifüj adı verilen bir cihazda yüksek devirde çevriliyor. Kan farklı fraksiyonlara ayrıştırılıyor. İstenmeyen, altta kalan kırmızı kan hücreleri ayrıldıktan sonra, üstte kalan besleyici trombositler bir enjektöre alınıyor ve saçlı derinin altına veriliyor. İçinde çok sayıda büyüme faktörü bulunan PRP ile, bu yolla saç kökünün güçlenmesi de sağlanıyor. PRP, sağlıklı yaşayan sigara alkol kullanmayan ve bol su içen kişilerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar veriyor.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİYİZ?
Eğer saç dökülmeniz durmuyorsa ve yerine canlı saç çıkmıyorsa doktora gözükmekte fayda var. Saç dökülmesine ne kadar erken Mezoterapi ve PRP ile müdahale edilirse o kadar etkili sonuç alınıyor.
BESLENME VE YAŞAM ŞEKLİ DÖKÜLMELERİ ETKİLER Mİ?
Etkiler, hatta çoğu saç dökülmesinin de nedeni genellikle bu dış faktörler olarak tanımlanır. Stres ve vitamin değerlerindeki düşüşler ve yükselmeler saç dökülmesi nedenlerinde ilk sıradadır. Ayrıca vejetaryenler gibi daha kısıtlı beslenenlerde B vitamini düşük olabileceğinden bu grupta da saç dökülmesi görülebilir.
Yazı: Ruken Akbay Gürtaş
İLGİLİ İÇERİKLER
- Saç dökülmesine yol açan nedenler nelerdir?
- Saç dökülmesine hangi vitaminler iyi gelir?
- Evde doğal saç bakımı nasıl yapılır? İşte bakım maske tarifleri
- Evde saç, cilt bakımı ve doğal güzellik için 8 yağ önerisi