Yaz tatilinde vajinal enfeksiyon neden olur? Hangi önlemler alınabilir? Tatilinizin tadı kaçsın istemiyorsanız yazın artan vajinal enfeksiyonlardan korunmanın yollarını, kimlerin daha dikkatli olması gerektiğini ve doğru tedavi seçeneklerini okumadan yola çıkmayın. İşte Formsante arşivinden (2012) Kadınları yaz tatilinde yakalayan hastalık vajinal Enfeksiyon ve tatilde vajinal enfeksiyona karşı öneriler:
VAJİNAL ENFEKSİYONLARIN TEMEL NEDENİ NE?
Yazın tatilde vajinal enfeksiyonlar neden oluyor? Vajinal enfeksiyonların ortaya çıkmasının temelinde vajen florasının bozulması yatıyor. Hormonal dalgalanmalarla, adet kanamasıyla ya da cinsel ilişkiyle bir miktar bozulan bu denge, yaz aylarında ev dışındaki ortamlarda vakit geçirilmesi, sık sık denize ya da havuza girilmesi, ıslak mayo ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk ve alkolün etkisiyle daha da savunmasız hale geliyor. Bir yıl boyunca dört gözle beklediğiniz tatilinizin vajinal bir enfeksiyon nedeniyle zehir olmaması için Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neptün F. Erdener’in önerilerine kulak verin.
YAZIN NEDEN VAJİNAL ENFEKSİYONLAR ARTIYOR?
Vajinal enfeksiyonlar yazın neden artıyor?
Yaz demek havuza ve denize girmek demek… Kişisel gözlemim, hijyenine en çok dikkat eden kadınların dahi ıslak mayo ve bikini ile bütün bir günü geçirebildikleri yönünde… Oysa nemli ortam vajen florasının bozulmasına neden oluyor ve normalde hastalık yapmayan organizmalar alevlenip şikayetlere neden olmaya başlıyor. Yazın çok terlemek, bölgenin havasız kalması gibi nedenler de enfeksiyonlara neden olabiliyor. Yazın en sık görülen vajinal enfeksiyonlar; bakteriyel vajinitler, protozoaların neden olduğu enfeksiyonlar ve mantarlar olarak üç ana başlıkta gruplanıyor.
Vajinal florayı açıklar mısınız?
Hayatın her alanında olduğu gibi, elimizin de, ağzımızın da, vajinal bölgenin de doğal bir florası var. Vajen florasının asit bir ortamı bulunuyor. Burada vücutla dost olan bakteriler yaşıyor. Ancak bu ortam bozulduğunda bakterilere açık hale geliyor ve enfeksiyonlar ortaya çıkıyor. Hastalarımız en çok mantar enfeksiyonlarından korkuyor. Vücut direncinin düşmesi, antibiyotik kullanımı, bağışıklık sistemini zayıflatan başka enfeksiyonlar vajen florasının bozulmasına ve mantar enfeksiyonlarının alana hakim olmasına neden oluyor. Bazen mantar enfeksiyonu ile eşzamanlı olarak bakterilerin ya da protozonların neden olduğu enfeksiyonlar da görülebiliyor.
DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ FLORAYI BOZABİLİYOR
Hormonal denge üzerinde etkili olan doğum kontrol hapları vajinal florayı olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle tatile çıkmadan önce flora dengeleyici ovüllerin kullanılması floranın daha fazla olumsuz etkilenmesinin önüne geçiyor. Spiral kullanan kadınlarda ise spiralin dışarıda kalan ip kısmında bulunan bakteriler, floradaki bozulmaya bağlı olarak enfeksiyon üretmeye başlayabiliyor. Spiral kullanan kadınların da tatil öncesi dengeleyici ovül kullanması öneriliyor.
‘Havuz eşittir mantar’ diyebilir miyiz?
Birçok kişi mantarın havuzdan ya da denizden kapıldığını düşünüyor ancak bu yanlış bir yargı. Havuz enfeksiyonları genellikle vajinite değil, hepatitler gibi farklı sistemik enfeksiyonlara neden olabiliyor. Mantarın ortaya çıkmasına ise az önce de belirttiğim gibi vajen florasının bozulması neden oluyor.
Enfeksiyonlar nasıl belirti veriyor?
Mantar enfeksiyonunda kesik kesik beyaz akıntı, tahriş, şişlik ve kuruluk hissi, bazen de kaşıntı görülüyor. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise köpüklü akıntı, idrar yaptıktan sonra ya da ilişki sırasında daha da çok hissedilen kötü koku ipucu veriyor.
Vajinal enfeksiyonun tedavisinde nelere dikkat etmek gerekiyor?
Topikal bir enfeksiyon olan mantar, nadiren üst genital organlarda görülüyor. Ancak vajinal florayı alt üst ettiği için ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Bu nedenle mantar enfeksiyonunun doktor kontrolünde tedavi edilmesi önem taşıyor. Tekrarlayan mantar enfeksiyonları bazen diyabetin habercisi dahi olabiliyor. Diğer enfeksiyonlarda ise akıntının görünüşüne göre yüzde 90 teşhis konulabiliyor ve uygun tedavi veriliyor.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
➤ Kadın anatomisinde idrar yolu, vajen kanalı ve rektum birbirine paralel olarak duruyor ve arada 2 cm’lik etten bir duvar bulunuyor. Çok sık kabızlık çeken kadınlarda bağırsaktaki bakteriler ön tarafa geçiş yapabiliyor ve bu da tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabiliyor. Normal doğum yapan kadınlarda ve vajinal yırtığı iyi dikilmemiş olanlarda bakteri geçişi daha kolay oluyor. Bu nedenle tuvalet sonrası temizliğin önden arkaya doğru yapılması büyük önem taşıyor.
➤ İki adet döneminin arasına rastlayan günlerde şeffaf bir akıntı ve yanma hissi normal kabul ediliyor. Doğal bir süreç olarak yumurtlama döneminde spermin yumurtaya daha kolay ulaşması için oluşan bu akıntıyı vajinal enfeksiyonla karıştırmamak gerekiyor. Hormonal dengesizliklerde bu tür akıntılar uzun süreli olarak görülebiliyor.
BU UYARILARA KULAK VERİN
Vajinal enfeksiyonlara karşı alınabilecek bazı önlemler şöyle:
● Vajinal temizliği kararında yapın.
● Çok sık yıkama yapmayın ve sabun kullanmayın.
● Vajinal temizlik jellerini çok abartmadan kullanın.
● Her gün çamaşır değiştirin.
● Sentetik çamaşır kullanmayın.
● Günlük ped kullanımından kaçının.
● Nemli ya da ıslak mayo/bikini ile kalmayın.
● Adet döneminde havuza/denize girmeyin.
● Mutlaka havuza girecekseniz tampon kullanın ve çıkar çıkmaz tamponu değiştirin.
● Dar giysilerden kaçının.
● Yazın tampon kullanımından mümkün olduğunca azaltın.
● En yakınınız dahi olsa kimsenin bikinisini, mayosunu, iç çamaşırını kullanmayın.
● Bikininin mayodan daha sağlıklı bir seçenek olduğunu unutmayın.
● Bikini/mayo alışverişi yaparken, tercihen boxer tarzı bir iç çamaşır üzerinden deneyin.
ADETİNİZİ GECİKTİRİRKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Kadınların yaz aylarında karşılaştıkları bir diğer sorun ise adet döneminin tatile denk gelmesi oluyor. Op. Dr. Neptün F. Erdener, böyle durumlarda adeti erkene almanın ya da geciktirmenin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğini belirterek şunları söylüyor: “Bu amaçla kullanılan belli ilaçlar var ve birçok kişi doktora danışmadan bunları kullanıyor. Ancak bu ilaçları bilinçsiz kullanımı patlama tarzında kanamalara, takip eden aylarda kanamanın 10-12 güne kadar uzamasına, ara kanamalara hatta uzun süre adet görememeye neden olabiliyor.” Yaprak ÇETİNKAYA (Temmuz 2012)
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Vajinal akıntı hastalık belirtisi midir? Vajinal akıntı türleri
- Hamilelikte vajinal mantara dikkat!
- Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur? Ne kadar sürer?
- Vajinada kaşıntı neden olur?
- Vajinal sağlığın püf noktaları?
- Tatilde vajinal enfeksiyonlara karşı ne yapılabilir?
- Kadınlarda sık görülen 4 jinekolojik sorun ve çözümleri
- Vulva ve vajina kandidiyazı nedir? Belirtileri neler?
- Vajinismus nedir? Neden olur?