Gebelikle ilgili süreçte bazen olumsuzluk, istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bunlardan biri de kimyasal gebelik. Peki, çok sayıda kadının yaşadığı kimyasal gebelik nedir? Nasıl anlaşılır? Kimyasal gebelik sonrası hamilelik süreçleri nasıl gelişir?
VM Medical Park Pendik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nergiz Kılıç kimyasal gebelikle ilgili merak edilenlere şu yanıtları verdi:
KİMYASAL GEBELİK NEDİR? NASIL OLUR?
Kanda gebelik testi pozitif çıkmasına rağmen ultrasonografide gebelik kesesi hiç tespit edilemez ve beklenen adet tarihinden ortalama bir hafta sonra ağrılı bir adet kanaması ile gebelik sonuçlanır. Gebelik oluşumunda kadının yumurtası tüplerde döllenir, rahim içine doğru ilerler ve rahime ulaşır, rahim duvarına yerleşir. Kimyasal gebelik durumunda döllenen yumurta rahim duvarına yerleşmez adet kanaması ile atılır dolayısı ile ultrasonografide hiç tespit edilemez.
KİMYASAL GEBELİK NEDENLERİ NELERDİR?
Kimyasal gebelik oluşumunda rahimdeki yapısal anormallikler, annenin hormonal değerlerindeki dalgalanmalar, annedeki tiroid problemleri ve en önemlisi oluşacak bebekte var olan genetik problemler nedeni ile gebelik sağlıklı ilerlemez ve gebelik kesesi oluşmadan kanama ile sonuçlanır.
KİMYASAL GEBELİK SONRASI HAMİLELİK
Bir defa oluşan bu durum bundan sonraki gebeliklerin aynı şekilde gelişeceğini göstermez ancak kapsamlı bir jinekolojik muayene sonrası bir sonraki gebelik planlanmalıdır. Hormonla ya da tiroid problemleri varsa düzeltilmelidir.
Ayrıca rahimde gebelik yerleşimini engelleyecek anatomik bir problem varsa tedavi edilmelidir. Bunlar yoksa kimyasal gebelik geçiren bir kadın tekrar kolaylıkla gebe kalabilir ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir.
Zira çok sayıda kadın üreme çağı boyunca en az bir kere kimyasal gebelik geçirir, ancak fark etmez. Daha sonra sağlıklı bir gebelik süreci yaşar.