✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Dyt. Perihan Kılıç


Ana Sayfa Beslenme & Diyet Kahvaltı sağlık açısından neden önemli? Nasıl kahvaltı edilmeli?

Kahvaltı sağlık açısından neden önemli? Nasıl kahvaltı edilmeli?

Sabah biraz daha fazla uyumak için kahvaltıyı atlamak kolay bir seçenek haline geliyor. Ancak uyurken bile çalışan vücut gece boyunca aç kaldığı için güne kahvaltı ile başlamak oldukça önemlidir. Özellikle beynin temel enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle beyin fonksiyonları için glikoza ihtiyaç duyar. Kahvaltı yapmadan güne başlamak kan şekerinde dengesizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısına neden olabilir. İşte size kolay hazırlayabileceğiniz sabah sihri; chia puding tarifi ve kahvaltının sağlık açısından önemi!

Uyanınca hemen bir şey yeme isteğinin olmaması veya daha fazla uyumak için kahvaltı atlamak çok kolay olabiliyor. Hafta içinde yapılamayan kahvaltı nedeniyle uzun pazar  kahvaltıları da iple çekiliyor. Sabah telaşınız için hazırlaması ve tüketmesi kolay olan haşlanmış yumurta, tost, süt veya meyve tercih edebilirsiniz. Pazar kahvaltılarınızda mantarlı omlet yapabilirsiniz. Düşük kalorili mantar sayesinde omlet porsiyonunu büyütmüş olursunuz.

Zeytinin yağ miktarı fazladır. Tuz kısıtlaması olan kişiler de tuzsuz tüketmelidir. 5 tane zeytin 1 tatlı kaşığı kadar yağa eşittir. Bunlara dikkat ederek kahvaltınızda tüketebilirsiniz. Kan şekeri dengesi sağlayan çavdar veya tam buğday ekmeği de daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Posanın karbonhidrat emilimini azaltıcı ve kan şekerini daha kontrollü yükseltici etkisi vardır. Ayrıca posadan zengin besinler daha düşük kalorili ve midede hacim kaplayarak doygunluk hissini arttırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Posa kaynağı olarak günlük beslenme programınıza porsiyon ölçülerine dikkat ederek kahvaltınıza mevsim sebze ve meyvelerini eklemeyi unutmayın.

SAĞLIKLI KİLO ALMAK İSTEYENLER

Özellikle kilo almak isteyen kişiler öğün atlamamaya özen göstermelidir. Bu nedenle güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıda da süt ve süt ürünleri, pekmez, ceviz gibi sağlıklı besinleri beslenme programınıza ekleyin.

GÜNE DAHA ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN

Uyurken bile çalışan vücut gece boyunca aç kaldığı için güne kahvaltı ile başlamak gerekir. Özellikle beynin temel enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle beyin glikoza ihtiyaç duyar. Kahvaltı yapmadan güne başlamak yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısına neden olabilir. Yapılan araştırmalarda da kahvaltı yapan çocukların daha başarılı olduğu saptanmıştır. Kahvaltı günlük almamız gereken kaloriyi sağlamak dışında kalsiyum, demir, protein gibi besin ögelerinin de alınmasını sağlar. Bu nedenle büyüme-gelişme döneminde olan çocukların mutlaka kahvaltı yapması gerekir.

CHİA TOHUMU

Maya dilinde ‘güç’ anlamına gelen Chia tohumunun besin değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum: RDA’ nın %18’i, magnezyum: RDA’ nın %30’u karşılar. Protein ve omega-3 içerir. Ancak bitkisel kaynaklar, hayvansal kaynaklar kadar iyi emilemez. Bu nedenle et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünlerin yerine geçmediği unutulmamalıdır.

1 porsiyon (28 gram) chia tohumunda yaklaşık 11 gram lif bulunur. Bu da günlük alınması gereken lif ihtiyacının %40-42’sini karşılar. Lifin, karbonhidrat emilimini azaltıcı ve kan şekerini daha kontrollü yükseltici etkisi vardır. Lif içeriği fazla olan besinler daha düşük kalorili ve midede hacim kaplayarak doygunluk hissini arttırır. Böylece kilo kontrolünü kolaylaştırır. Chia tohumu su veya süt ile karıştırılıp bekletildiğinde jöle kıvamına gelir. Kahvaltıda veya ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.

28 gr Chia tohumu:

137 kcal, 11 g lif, 4 g protein, 5 g Omega-3

Chia pudingi ile hem doyurucu hem lezzetli kahvaltı!

Malzemeler:

  • 2-3 yemek kaşığı Chia tohumu
  • 1 bardak hindistan cevizi sütü
  • 50 gr yaban mersini
  • 5-6 tane badem
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Vanilya ekstresi

Yapılışı:

Küçük bir kase veya cam kavanoz içine chia tohum, hindistan cevizi sütü, vanilya ve balı koyun ve karıştırın. Bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Sabah karışımın puding gibi jöle kıvamını aldığını göreceksiniz. Üzerine yaban mersini ve bademleri ekleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Güne kahvaltı ile başlamak daha uzun süre tok tutarak kilo kontrolü sağlamanızı kolaylaştırır. Güne dengeli kan şekeri ile başlamanızı sağlar. Böylece diğer öğünlerde daha fazla yemenizi engeller. Gece acıkmalarını önler. Kahvaltıda karbonhidrat, protein ve yağ dengesi oldukça önemlidir. Sağlıklı ve daha kaliteli yaşamak için mutlaka kahvaltı alışkanlığının olması gerekir.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here