Baştan çıkarıcı kokusu etrafı şöyle bir sardığında, üzerinde dumanı tüten bir fincan kahveye kim hayır diyebilir? Bu keyif verici içeceğin sağlığa olan etkileri yıllarca tartışıldı durdu. Ama son yıllarda yapılan araştırmalarla hiç de sanıldığı kadar zararlı olmadığı ortaya çıktı ve bir bakıma kahve aklandı.
Esin Altuğ
Kimilerinin vazgeçemediği, kimilerinin ise hiç sevemediği bir içecek kahve. Sağlığımıza zararlı olduğu gerekçesiyle yıllar boyunca pek çok suçlamaya maruz kaldı. Oysa artık uzmanlar, kahvenin keyif verici özelliğinin yanı sıra sağlığa olan yararlarından da bahsediyorlar. Türk kültüründe önemli bir yeri olan, hatta Avrupa’ya yayılmasında büyük katkılarımız olan kahve, son yıllarda farklı damak tatlarına uygun olarak epey çeşitlendi. Kahvenin, uyku problemleri, baş ağrısı, dikkat ve konsantrasyon eksikliğine sebep olduğu ile ilgili tespitler tekrar sorgulanıyor. Ancak Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez, Amerikan Kalp Birliği verilerine göre, günde 2 fincanın üzerinde tüketilen kahvenin kalp krizi riskini arttırdığını da belirtiyor. Ama günde 1-2 fincan, sağlığa iyi geliyor.
Her derde deva…
Kahveyle ilgili araştırmalar sürdükçe, her gün yeni bir faydası ortaya çıkıyor. Bakın bir kahve çekirdeğinde neler gizli:
-Zihni canlandırıyor
-Sindirime yardımcı
-Boşaltım sistemini çalıştırıyor
-Kan dolaşımını düzenliyor
-Erken yaşlanmayı önlüyor
-Alzheimer riskini azaltıyor
-Parkinson riskini azaltıyor
-Metabolizmayı hızlandırıyor
-Sinir sistemini uyarıyor
– Yorgunluğu alıyor