KALP DOSTU BİTKİLER VE GIDALAR
KOENZİM Q10: En zengin kaynakları balık, ciğer ve yürek gibi sakatatlar ile brokoli, tam tahıllar ve buğday ruşeymi.
LESİTİN: Soya ve yumurtada bulunan lesitin, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlıyor, kolesterolü düşürüyor.
LİKOPEN: Pişmiş domateste bulunuyor ve kan damarlarının temizlenmesinde çok güçlü antioksidan etkisi bulunuyor.
ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTI: Kan basıncını dengeliyor. Düzenli olarak alındığında bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
MAYDONOZ: Damar sağlığı üzerinde çok olumlu etkisi var ve aynı zamanda antioksidan fayda sağlıyor.
BU BAHARATLARI MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNE KOYUN
Yemeklerin tuz yerine baharatlarla tatlandırılması önerisini aktarmıştık. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu da “Kınıkoğlu Diyeti” adlı kitabında baharatların antioksidan açısından zengin ve yararlı besinler olduğunu belirtiyor ve başta acı biber olmak üzere çoğu baharatın az da olsa metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olduğunu söylüyor.
Çabuk yemek hazırlama zorunluluğunun baharat kullanımını azalttığını belirten Dr. Kınıkoğlu, mutfaklarda kolay ulaşılabilecek zengin bir baharat köşesi oluşturulmasını öneriyor. Dr. Kınıkoğlu bazı baharatlarla ilgili şu bilgileri veriyor:
TARÇIN: Baharatın kraliçesi… Kan şeker seviyesini dengeliyor, mikrop öldürücü özelliği bulunuyor.
KEKİK: Baharatın kralı… Antioksidan özelliği çok kuvvetli.
ZENCEFİL: Bir çay kaşığı zencefil bir tas ıspanağa eşit antioksidan içeriyor. Yemeklere katılarak ya da meyvelerin üzerine serpiştirilerek kullanılabiliyor.
BİBERİYE: Enflamasyonu azaltıcı ve kanser önleyici özelliği var. Hafıza fonksiyonlarını güçlendirdiğini gösteren bilimsel makaleler bulunuyor.
ZERDEÇAL: Mide gazını ve karın ağrısını azaltıyor. Kolesterolü düşürüyor.
AKLINIZDA OLSUN
• Alkol kan basıncınızı yükselterek kalp krizi ve inme riskini artırıyor. Erkekseniz günde iki kadeh, kadınsanız bir kadehten fazla içmeyin. Alkolün yanında bol su tüketin.
• Buzdolabınızı ve dolaplarınızı temizleyip sağlıklı taze alternatif gıdalarla doldurun. Karbonhidrat ağırlıklı rafine gıdalardan uzak durun.
• Yemek pişirirken aşırı tuz kullanmaktan ve sofrada tuzluk bulundurmaktan kaçının. Özellikle yüksek tansiyonunuz varsa yemeklerinizi tatlandırmak için sarımsak, limon suyu ve baharat kullanın.
• Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin.
• Sigarayı bırakmakta desteğe ihtiyacınız varsa doktorunuza nikotin bandı ya da ilaç gibi seçenekler için danışın.
Derleyen: Yaprak ÇETİNKAYA
Pozitif Dergisi Sayı 1