Diğer
    Ana SayfaSağlıkKalbinizi korumaya bugün başlayın

    Kalbinizi korumaya bugün başlayın

    -

     

    Değerlerinize göre beslenin

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener, beslenme konusunda kalp damar hastalığı olanlar ve olmayanlar ayrımını yapmanın çok önemli olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Hastalığı olanlarda kolesterolün ve kan şekerinin yüksekliği, aşırı tuz kullanımı önemli bir yük oluşturarak hastalığın ilerlemesine sebep oluyor. Bu nedenle et, yağ, protein açısından kesinlikle kolesterolden fakir beslenmek, hayvansal yağlardan uzak durmak, yüksek kaloriyi ve şekeri azaltmak gerekiyor. Kolesterol ilaçlarının da kesinlikle kullanılması gerekiyor. Bu dünyada da böyle yapılıyor ve tartışılmıyor.” 

     

    30092014 kalp03Protein diyetleri yapılabilir ama…

    - Advertisement -

    Sağlıklı bireylerde ise hayvansal yağların tüketilmesinin ve proteinden zengin beslenmenin mümkün olduğunu belirten Dr. Şener, “Aslında çok eski yıllardan beri bilinen ve son zamanlarda yine popüler olan proteinden zengin, karbonhidrat ve yağların azaltılarak yapıldığı diyet tarzı gerçekten zayıflatır. Kalp damar hastaları ya da ailesinde kalp hastalığı öyküsü olanlar için sağlıklı değildir. Ancak sağlıklıysanız, diyabetiniz yoksa, ailenizde kalp hastalığı yoksa bu tür diyetleri takip etmeniz mümkündür. En iyisi bir hekimden görüş alıp bu diyetleri uygulamaktır” diyor. 

    Ömür boyu sağlıklı bir kalbe sahip olmak için beslenmedeki en önemli anahtar birçok konuda olduğu gibi denge… Vücudun ihtiyacı olan yağ, protein ve karbonhidratın dengeli tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Deniz Şener, “Akdeniz mutfağı denilen beslenme modeli ideal. Önemli olan nitelikli yiyeceklere ulaşmaktır. Etin, balığın, tavuğun en sağlıklısını yemek, sıvı yağ ve özellikle zeytinyağını tercih etmek, karbonhidrat tüketimini meyve şekeri olarak yapmak, meyve sebzeyi mevsiminde ve organik tüketmek, rafine şekerden uzak durmak, ekmeğin kepekli, çavdarlı ve tam buğdaylı olanlarını tercih etmek sağlıklı beslenme sağlayacaktır” diyor. Dr. Şener, beslenmenin standart diyetlerle değil kişiye özgü planlanması gerektiğini de ekliyor. 

     

    Her gün yarım saat yürüyün

    Egzersizin makul sürelerle yapılanı kalp için gerekli ve faydalı olurken fazlası ise kalbi zorluyor. Profesyonel spor ve fazla egzersiz yapan kişilerin kalbinde “sporcu kalbi” denilen ve fazla yüklenmeden oluşan yıpranma, büyüme, deforme olma, kapaklarda bozuklukların gelişmesi gibi durumlar söz konusu oluyor. Bu nedenle profesyonel sporcu gibi egzersiz yapmak kalbe zarar verebiliyor. Bunun yerine çok fazla yarışma ve mücadele içinde olmayan sporlar herkese tavsiye ediliyor. İleri seviye sporlara başlayacakların ise kardiyolog görüşü almaları tavsiye ediliyor. Adaleleri geliştirmek için yapılan ağırlık kaldırma sporlarının da kalbe yük oluşturduğunu belirten Dr. Şener, “Yüksek kilolara girmeden, az kilo ile daha fazla tekrar yapılarak daha fit olmayı sağlayan spor tarzını doğru buluyorum. Saatte yaklaşık 5 km hızda bir saatlik yürüyüş makul bir egzersizdir. Ama 10 km’lik daha hızlı bir koşu kalbe fazla yük oluşturur. Minimum haftada üç gün yarım saatlik yürüyüş mutlaka yapılmalıdır ama ideal olanı her gün yarım saattir” diyor. 

     

    Mola vermeyin

    Eğer bir adımsayarınız varsa ve günde 10 bin adım atmakla övünüyorsanız size kötü bir haberimiz var. Evet, 10 bin adım kalori yakmanızı sağlayabilir ancak bu adımların arasında verdiğiniz aralıklar kalbinizin gerekli faydayı almasını engelliyor. Dr. Deniz Şener durumu şöyle açıklıyor: “Eğer aralarda dinlenerek ve 10’ar dakika yürüyerek toplam bir saat yürüyüş yapıyorsanız egzersiz yaptığınız süre 10 dakikadır. Bir ev kadınının bütün gün koşuşturarak yapmış olduğu hareketler yorgunluk yaratır ama egzersiz değildir. Egzersiz olabilmesi için nabız sayısın normalin bir buçuk katına, yani dakikada 80 ise 120’ye çıkması, tansiyonun da bir miktar artması ve devam eden egzersizle yağların yakılmasının sağlanması gerekiyor.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz