Kalbinize dost Sevgililer Günü menüsü

Sevgililer Günü’nde baş başa bir akşam yemeği için mutfağa girmeye, farklı lezzetler pişirmeye ne dersiniz? Shot İstanbul’un Formsanté okurları için hazırladığı menüde birbirinden sağlıklı, kalp dostu yemekler yer alıyor…

ÇİKOLATALI SUFLE *

● 150 gr bitter çikolata
● 100 gr tereyağı
● 3 adet yumurta
● 1 paket vanilya
● 1 yemek kaşığı kakao
● 1 yemek kaşığı un
● 50 gr pudra şekeri

SERVİS İÇİN:

● 1 yemek kaşığı pudra şekeri
● 100 gr ahududu (dondurulmuş da olabilir)

Kaynayan su bulunan bir tencerenin içine bir başka minik tencere koyup parçalara ayırdığınız çikolataları ve tereyağını benmari usulü eritin. Ayrı bir kapta yumurtaları iyice çırpın, diğer malzemeleri de üzerine ekleyip iyice karıştırın. Erimiş çikolata ve tereyağını da bu karışıma ekleyip karıştırın. Güveç kaselerinin içine koyup 200 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Suflenin dışı gevrek, içi akışkan olmalı. Pudra şekeri serpin ve ahududu ile birlikte sıcak olarak servis edin.

subat-2012-yemek-resim-2İSPANYOL TAPAS TABAĞI *

1 adet ince tam tahıllı baget ekmeği parmak kalınlığında dilimlere ayırın. Üzerine farklı birçok malzeme ekleyerek farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz. Tapasları, roka ve kurutulmuş domates salatası ile servis edebilirsiniz.

Rozbeef’li tapas: Bir dilim rozbeef’i, bir dilim eski kaşar ya da edam peyniri ile birlikte sarın. Bir adet yeşil zeytini kürdanla ekmeğe tutturun. Üzerine tatlı ekşi sos dökerek servis edin.

Kabaklı tapas: Kabakları incecik doğrayın. Diğer sayfamızda bulunan “kabak carpaccio” tarifinde olduğu gibi marine edin. İçine bir dilim isli Çerkez peyrini koyarak sarın. Ekmeğin üzerine koyup kürdanla sabitleyin.

Mozzarella’lı tapas: Minik misket mozzarella kullanabilirsiniz ya da mozzarella’ları dilimlere ayırabilirsiniz. Ekmeğin üzerine közlenmiş kırmızı biber parçası koyun, üzerine mozzarella’yı, en üste de domatesleri serpiştirin.

Somonlu-yeşil elmalı tapas: Somon ve yeşil elmaları doğrayarak minik parçalara ayırın. Üzerine isteğe göre limon suyu ve tuz ilave edin. Karıştırıp ekmeğin üzerine yerleştirin. 

subat-2012-yemek-resim-3DATÇA BADEMLİ KABAK
CARPACCIO
*

● 1 adet yemeklik kabak
● 1 çay kaşığı Datça file badem
● 1 adet limonun suyu
● 1 çay kaşığı tuz
● 1/2 çay kaşığı karabiber
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
● 1 yemek kaşığı haşlanmış mısır
● 1 tutam roka
● 2 adet kurutulmuş domates

Kabağı birer milimetrelik dilimler halinde uzunlamasına kesin. Bir tepsiye dizin, üzerine limon suyunu, tuz, karabiber ve file badem parçalarını dökün. 15 dakika bekletin. Ayrı bir kabın içinde roka, mısır, kurutulmuş domates ve bir miktar limon suyu ile bir salata hazırlayın. Bademlerle birlikte kabakları rulo halinde sarın. Kabak rulolarını tabağın kenarlarına dizin, salatayla birlikte servise sunun.

subat-2012-yemek-resim-4RAKILI KARİDES *

● 200 gr karides
● 1 büyük domates
● 2 adet kestane mantarı
● 5 cl yeşil üzüm rakısı
● 1 diş sarımsak
● 1 küçük soğan
● 1 adet sivri biber
● 100 gr rende mozzarella

Soğanı ince ince doğrayın. Isıtmış olduğunuz tavanın içine zeytinyağını koyun, sarımsak, soğan ve sivri biberi ekleyip kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyin. Son olarak karidesleri de ekleyip 5 dakika soteleyin. Ocaktan aldığınız karides sotenin içine rakı, tuz ve karabiberi ekleyin, bir güveç kabın içine aktarın. Üzerine mozzarella rendesini serpip 200 derece fırında 6 dakika pişirin. Maydanoz taneleri serpiştirerek servise sunun.

SEBZELİ SOMON *

● 400 gr somon fileto
● 1 tutam roka
● 1 adet sivri biber
● 1 adet kırmızı biber
● 1 küçük soğan
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sos için:

● 1 yemek kaşığı kapari
● 4 adet çeri domates
● 1 yemek kaşığı haşlanmış mısır
● 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
● 1 adet yeşil limon

subat-2012-yemek-resim-5

Somonu iki parçaya bölerek üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber ekleyerek marine edin. Sonrasında ızgarada önlü arkalı 10 dakika pişirin.

Somonlar pişerken bir tavada kırmızı biber, yeşil biber ve soğanı bir kaşık zeytinyağında soteleyin. Diğer yandan, başka bir kabın içinde kapari, domates, mısır ve soğanı küçük parçalar halinde doğrayıp, limon suyunu da ekleyip karıştırın.

Sotelenen sebzelerin yarısını tabağın ortasına koyun, üzerine ızgara somonu ekleyin. Son olarak da hazırlamış olduğunuz sostan bir kaşık döküp servise hazır hale getirin.

Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Formsante Dergisi Şubat 2012 Sayısı

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here