Diğer
    Ana SayfaSağlıkKalp hastalıkları belirtileri nelerdir? İşte gösterdiği semptomlar

    Kalp hastalıkları belirtileri nelerdir? İşte gösterdiği semptomlar

    -

    Kalp hastalığı belirtilerini açıklayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin İmren, kalp damar hastalıkları, ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği şikayetlerinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Peki, kalp hastalıklarının belirtileri nelerdir? Kalp hastalıkları hangi semptomları gösterir? İşte yanıtı…

    Kalp hastalıkları damar sertliğinden ritim bozukluğuna, dolaşım bozukluğundan kalp yetmezliğine, kapak hastalıklarından doğumsal kalp problemlerine kadar geniş bir skalayı içerdiğinden kişinin hissettiği her şikayet kalp ile ilgili olabilir.

    KALP HASTALIKLARI BELİRTİLERİ NELERDİR?

    • Göğüs ağrısı,
    • çarpıntı,
    • nefes darlığı,
    • ritim değişiklikleri,
    • bayılma,
    • efor kapasitesinde azalma,
    • göz kararması,
    • parmaklarda, yüzde, dudaklarda morarma,
    • bacaklarda veya vücutta genel ödem,
    • halsizlik,
    • öksürük,
    • omuzlarda, çenede sırtta ağrı veya ağırlık hissi kalp hastalıkları ile birlikte gördüğümüz belirtilerdir.

    Hatta hazımsızlık, bağırsak hareketlerinde değişme, inme geçirme, ateş yüksekliği dahi kalp hastalığı belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Görüldüğü üzere neredeyse her türlü belirti incelendiğinde bizi bir kalp hastalığına götürebilir. Ancak bu semptomların varlığı mutlaka kalp hastası olduğunuzu da göstermez. Ayırıcı tanıyı bir kardiyoloji hekiminin yapması gerekmektedir.

    KALP DAMAR HASTALIKLARI

    Çağımızda en çok görülen hastalıklarda birisi damar sertliği ve kalp damar hastalıklarıdır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı, olumsuz beslenme koşulları, genetik ve metabolik faktörler, kan yağlarında yükseklik, yaş, cinsiyet, menopoz gibi bir çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan kalp damarlarında zamanla veya ani olarak ortaya çıkan darlıklar bazı şikayetler ile kendini belli edebilirler.

    kalp hastalıkları

    - Advertisement -

    KALP DAMAR HASTALIKLARI BELİRTİLERİ

    Damar içindeki darlık %50-70 ve daha fazla orana ulaşacak olursa özellikle efor ile yorulma, nefes darlığı, göğüste sırtta, omuzlarda, çenede ve sırtta ağrılık hissi ve ağrı yapabilir. En sık görülen şikayetler bunlardır. Kalp damarının ani olarak tam tıkanması yani miyokard enfarktüsünde ise şikayetler ani olarak ortaya çıkar. Şiddetli ve geçmeyen göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı akut olarak belirir. Bu şikayetleri hissettiğinizde geçer diye beklemek yerine ivedilikle bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Acil koroner anjiyografi ve tıkanan damarın stent ile veya bypass cerrahisi ile açılması gerekebileceği gibi hastanın durumuna göre ilaç tedavisi ile takip etmek de bazı durumlarda yeterli olabilir. Ancak planlanacak tedaviye uzman hekimin karar vermesi gereklidir.

    RİTİM BOZUKLUKLARI BELİRTİSİ

    Kalpte hızlanma, tekleme hissi, göz kararması, düzensiz atış hissi ritim bozukluklarının belirtisi olabilir. Ritim bozuklukları; kalpte ani hız değişiklikleri, ani yavaşlamalar, duraklamalar, ekstrasistol dediğimiz kalbin kulakçığından veya karıncığından bir veya daha fazla odaktan çıkan ekstra atımlar, kalbin durmasına sebep olacak hayati ritim düzensizlikleri gibi çok sayıda ritim problemini barındırır. Saptanan soruna göre ilaç tedavisi, kalpteki düzensiz atışa yol açan odak veya odakların radyofrekans enerji ile yakılması veya dondurulması (ablasyon tedavisi), kalbe pil takılması gibi tedavi alternatiflerini içermektedir.

    KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ

    Nefes darlığı, bacaklarda ve karında ödem, yüksek yastıkta yatma mecburiyeti, çarpıntı, dudaklarda morarma, efor kapasitesinde azalma, öksürük, kanlı balgam gibi belirtiler ile ortaya çıkan kalp yetmezliği kalp kasının veya kalp kapaklarının problemleri nedeniyle karşımıza çıkabilir.

    KALP YETMEZLİĞİ NEDEN OLUR?

    Kalp kası hasarı ortaya çıkaran durumlar kalp kasının kasılma fonksiyonunu bozabilir. Kalp krizi neticesinde tıkanan damarın beslediği miyokard (kalp kası) hasarı büyük oranda ise kalp pompa fonksiyonu bozulur. Her atımda dokulara göndermesi gereken miktarı gönderemez ve vücuttaki kan geri kalan organlarda (akciğer ve büyük toplar damarlarda) birikmeye başlar. Bunun neticesinde akciğer ödemi, vücutta genel veya bacaklarda bölgesel şişme şeklinde kendini gösterir. Dokular yeterince kanlanmayınca kalp hızını artırarak durumu kompanse etmeye çalışır ve çarpıntı, halsizlik, çabuk yorulma, dudaklarda, parmak uçlarında morarma gibi belirtiler ortaya çıkar. Geride biriken kan karın için organların damarlarında da gölleneceği için mide barsak sistemine ait belirtiler ortaya çıkabilir. Hazımsızlık, kabızlık, gaz yakınması, şişkinlik hissi, karın ağrısı da kalp yetmezliğinde görülebilen belirtilerdir. Benzer klinik durum kalp kapak hastalıklarında da görülebilir. Kalpte kulakçıklar ve karıncıklar arasında, aort ve akciğer damarları ile kalp arasında yer alan kapakların darlığı veya yetmezlikleri de benzer klinik bulgulara sebep olabilir.

    KALP HASTALIKLARI DOĞUŞTAN OLABİLİR

    Kapak hastalıkları doğuştan, akut eklem romatizmasına ikincil, enfeksiyonlara veya yaşlılığa bağlı dejeneratif değişikliklere bağlı olabilir. Kalp kapaklarının tamiri, değişimi gerekebilir. Kalp kası pompa fonksiyonu bozukluğu ise hastanın durumuna göre ilaç tedavisi, kalp pili veya kalp nakline kadar uzanan tedavi stratejilerini içermektedir. Bazı doğuştan kalp hastalıkları ve anomalileri de kalp yetmezliği belirtileri ile kendini gösterebilir. Kalp delikleri, damar anormallikleri, kalp kasının doğuştan anormal yapısı gibi hastalıklar Kardiyoloji uzmanının değerlendirmesi sonrası teşhisi konan ve tedavisi planlanabilen rahatsızlıklardır.

    Göğüs ağrısı ve nefes darlığı, kalbi saran ve koruyan perikard dediğimiz zar yapının hastalıkları sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Kalp zarı enfeksiyonu, romatizmal bazı hastalıklar sonrasında iltihaplanması, kalp zarının sertleşmesi gibi durumlar da bu şikayetlere sebep olabilir.

    Bütün bu paylaştıklarımız sonucunda şu cümleyi söyleyebiliriz. Vücudunuzda hissettiğiniz her belirti kalp hastalıklarının belirtisi olabilir. Ancak bunun ayırt edilmesi için kardiyoloji uzman görüşü gereklidir. Tam tersine kalp ile ilgili olduğunu düşündüğünüz bir bulgu kalp hastalığı sonucu ortaya çıkmamış da olabilir. Özellikle risk faktörleriniz varsa; 40 yaşından sonra, sigara kullanıyorsanız, ailede kalp hastalığı öyküsü bulunuyor ise, hipertansiyon veya şeker hastası iseniz, kolesterolünüz yüksekse, kolesterol yüksekliğiniz bulunuyorsa, romatizma geçirmişseniz şikayetiniz yoksa dahi kontrolünüzü ihmal etmeyin. Tedbir çok önemlidir. Bir çok kalp hastalığı dramatik sonuçlara ulaşmadan tedavi edilebilmektedir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz