Diğer
    Ana SayfaSağlıkKanserle savaşan besinler

    Kanserle savaşan besinler

    -

    Sebze ve meyveler kanserle savaşan fito besinler yönünden oldukça zengin. Peki bu besinler en çok hangi meyve ve sebzelerde bulunuyor? İşte daha sık tükettiğimiz bildik kaynaklar ve sürpriz alternatifler…

    kanserle-savasan-besinler

     

    Kanser savaşçısıBildik kaynakSürpriz kaynaklar
    Beta karoteinHavuçKırmızı biber, üzüm yaprağı, karahindiba
    Lutein-zeaxantinIspanakMaydanoz, kara lahana, zeytin
    Beta CryptoxanthinPortakalBalkabağı, mandalina, papaya
    Ellagic asitÇilekAhududu, nar, ceviz
    ResveratrolKırmızı üzümAnanas, yer fıstığı, böğürtlen

     

    d-vitaminiAşırısı kemiklere zarar veriyor

    - Advertisement -

    Eksikliği çocuklarda raşitizm, erişkinlerde ise osteomalazi gibi kemikle ilgili rahatsızlıklara neden olan D vitamini, fazla miktarda alındığında da kemiklere zarar verebiliyor. ABD’li bilim adamları, 69 yaşının üstündeki 6 binden fazla kadının kanındaki D vitamini seviyesini ölçtü. D vitamini düzeyi düşük olanlar ile çok fazla olan her iki grubun kemiklerinin oldukça kırılgan olduğunu gözlemledi.

    ispanakKanındaki D vitamini seviyesi 20-30 ng/ml. olan kadınların kemiklerinin daha kuvvetli olduğunu gözlemleyen bilim adamları, 15 ng/ml.’nin altındaki kadınların kemiklerinin bu gruba göre yüzde 47, 30 ng/ml.’nin üstünde olanların da yüzde 32 oranında daha kırılgan olduğunu belirledi.

    Market ışığı ıspanağın vitamin değerini artırıyor!

    Süt ve ekmeğin, market raflarındaki ışık nedeniyle A, D vitaminleri ve riboflavin kaybına uğrayabildiğini artık hepimiz biliyoruz. Son yapılan bir araştırma ise, floresan ışıklarının ıspanakta tam tersi bir etki yaratarak besin değerini artırdığını gösteriyor! Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayınlanan makaleye göre; bilim adamları, market raflarında floresan lambaların altında bekleyen ıspanağın besin değerlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu merak etmiş. Market dolaplarının simülasyonunu yapan araştırmacılar, taze ıspanağı 3 ila 9 gün karanlıkta ve ışıkta bırakmışlar. Üç gün ışıkta saklanan ıspanağın C, K, E vitaminleri ile folik asit değerlerinde gözle görülür bir artış tespit edilmiş. Sağlıklı karotenoidlerden lutein ve zeaxanthin değerleri de artmış. Dokuz günün sonunda ise folik asit değerleri yüzde 84-100, K vitamini yüzde 50-100 oranında artış göstermiş. Karanlıktaki ıspanak yapraklarının besin değerleri ya hiç değişmemiş ya da azalmaya başlamış.

    Formsante Dergisi Mart 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz