Kim demiş kayak sadece kar üzerinde olur diye! Kar yerine yemyeşil çimenler üzerinde yapılan çim kayağı, kayak tutkunlarını kar tanelerinin yolunu gözlemekten kurtarıyor. Üstelik dünyanın en güzel pistlerinden biri Bursa’da bu sporun meraklılarını bekliyor. Güzel bir yaz günü ve ben kayak haberi yapmaya gidiyorum! Başta kulağa son derece ilginç gelebilir ama bu kez söz konusu olan, adından da anlaşılacağı gibi, çimenler üzerinde yapılan çim kayağı. İstikametimiz, Bursa, Demirtaş. Randevumuz Devlet Su İşleri Kayak Branş Takımı Baş Antrenörü Resul Şare ve Milli Kayakçı Volkan Demirci’yle Demirtaş pisti bir baraj gölünün kıyısında yer alıyor. Burasının niçin dünyadaki en iyi çim kayağı pistlerinden birisi olduğunu anlamak hiç de zor değil. Harika bir doğası, nefis bir manzarası var. Bu pist 1991 yılında tam 16 ülkenin ,
katıldığı Dünya Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmış. Bize, çim kayağı hakkında ayrıntılı bilgi veren Resul Şare de, 1991 yılında Demirtaş’ta yapılan bu şampiyonaya katılmış. Aynı zamanda 1988 yılında, Kanada Calgary Kış Olimpiyatları’nda alp disiplini branşında ülkemizi temsil eden Şare, o gün, Demirtaş’ın son derece hareketli olduğunu, 16 ülkeden yarışçının burada yarıştığını anlatıyor. Şu anda Türkiye’de çim kayağını aktif olarak yapan ve dünya çapında önemli başarılar elde eden sporcular var. Akla ilk gelen 2000 yılı dünya 5.si Adem Vazgeçer. Erkan Yeşilova, Hamit Şare, Volkan Yurdakul, Selim Kıyıcı, Volkan Demirci, Özdeş Tunca, Ertürk Yakut, Ahmet Uğur Naltın da ülkemizi temsil eden sporculardan.
Çim kayağı yazın kayak yapmanıza, mükemmel bir doğanın içinde olmanıza imkan tanıyor ama kar kayağına kıyasla birazcık daha zahmetli. Bunun başlıca nedenleri arasında, kayakların bakımının zor olmasını (makaraları yağlamak, kaydıktan sonra da temizlemek gerekiyor), sıcak günlerde kayak ayakkabılarını giymenin ve bazen yamaç yukarı tırmanmak zorunda kalmanın zorluğunu sıralamak mümkün. Yani çim kayağı yapmaya karar verenler birazcık yorulmayı, zorlanmayı göze almalılar. Ama, tüm sporlarda olduğu gibi, bunda da tecrübe kazandıktan sonra, doyasıya işin tadını çıkarmak ve yaz günü kayak yapmanın ayrıcalığını yaşamak mümkün.
Devamı 2005 Temmuz sayısında…