Zamanımızı evde geçirdiğimiz şu günlerde hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, hem sağlıklı vücut ağırlığımızı korumak için yapılacak tercihler son derece önemli… Peki karantina günlerinde nasıl sağlıklı besleniriz? Kan şekerimizi nasıl dengede tutabiliriz? Diyetisyen Ceren Yolaçan sizler için bu soruları yanıtladı…
Eğer diyabetliyseniz ve kısıtlamalara bağlı hareketiniz de azaldıysa kan şekerinizi dengede tutmak biraz zorlaşmış olabilir.
KAN ŞEKERİNİ SIK SIK KONTROL EDİN
Öncelikle kan şekerlerinizi sık sık kontrol edin. Eğer yükseklikler varsa doktorunuzla konuşup ilaç/insülin dozunda bir değişikliğe ihtiyacınız olup-olmadığını öğrenin.
Beslenme ve egzersiz kan şekerinizde belirleyici olan 2 diğer temel faktördür.
Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Özellikle alışkanlıklarınızın değiştiği bu dönemde mutlaka bir beslenme günlüğü tutun. Ne yediniz? Ne kadar yediniz? Hangi saatte yediniz? Kan şekerleriniz nasıl seyrediyor? Mutlaka not alın. Bu hem sizin hem sağlık ekibinizin sorunu çözmesini kolaylaştırır.
İlaç ve yemek saatlerindeki düzensizlikler, öğünlerin atlanması veya ilave öğünler tüketilmesi kan şekeri dengenizin bozulmasına sebep olabilir. İlaçlarınızın etki süresi ve öğün saatlerini dikkate almalısınız.
Artık daha hareketsiz olduğunuz için, daha önce ihtiyaç duyduğunuz ara öğünler kan şekerlerinizi yükseltiyor olabilir.
Uzun etkili ilaç/insülin kullanıyorsanız, öğün atlamak (örneğin sadece sabah –akşam 2 öğün tüketmek) hipoglisemilere sebep olabilir.
Yani mutlaka tedavideki farklılıkları göz önünde bulundurmalı ve sağlık ekibinizle temasta kalmalısınız.
ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN
Karbonhidratlar kan şekerinin temel belirleyicisidir. Dolayısıyla tükettiğiniz karbonhidrat miktarını gözden geçirmelisiniz. Evde kaldıkça mutfakta geçirilen zaman arttı. Meydan okumalar, ekmek veya yemek yapmalar günün önemli bir kısmını almaya başladı! Evet, evde olmak, mutfakta iyi vakit geçirmek, kendiniz ve aileniz için sağlıklı ve yeni tarifler denemek çok keyifli. Ama bu noktada yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini gözden kaçırmamalısınız.
Mümkün olduğunca şekerli tariflerden uzak durun.
Şeker, yağ ilave edilmiş, vitamin-mineralden fakir besinler yerine sebze-meyve tüketmeyi atlamayın.
TAM TAHILLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN
Rafine gıdalar yerine tam tahılları tercih edin.
Glisemik indeksi düşük de olsa fazla karbonhidratın kan şekerinizi yükselteceğini unutmayın.
Gün içinde her besin grubundan yiyecek tüketin (süt grubu/et grubu-baklagiller yumurta/sebze-meyve grubu/tam tahıl grubu).
Bol su ve kuşburnu, ıhlamur gibi sıvılar tüketin (sıvı kısıtlamanız varsa mutlaka doktorunuza danışın).
Belki de en önemlisi denediğiniz tarifleri, yediklerinize ilave etmek yerine başka besinlerin yerine koyulmasıdır.. Hem kan şekerinizi hem vücut ağırlığınızı koruyabilmenin başka bir yolu olmadığını unutmayın.
EGZERSİZİ HAYATINIZDAN EKSİK ETMEYİN
Hareketinizin azalması da kan şekerinizin daha yüksek seyretmesine sebep olabileceğinden hekiminize ve bir egzersiz uzmanına danışarak evde ‘size uygun’ egzersiz programlarına göz atmayı deneyin.
Eğer egzersiz yapacaksanız, başlamadan önce mutlaka kan şekerinizi kontrol edin ve eğer 90 mg/dl’nin altında ise egzersize başlamadan ilave karbonhidrat alın.
Egzersiz sonrası ve egzersiz yaptığınız gün kan şekerlerini daha sık ölçmeli ve hipoglisemi ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
Son olarak bu dönemde çok sık sorulan bir soruya da cevap verelim.
KARANTİNADA ZAYIFLAMA DİYETİ YAPILIR MI?
‘Evde karantinadayken zayıflama diyeti yapmanın bir sakıncası var mıdır?’
Gün içinde tüm besin gruplarını tüketiyor yani yeterli ve dengeli besleniyorsanız ve kilo verme hızınız haftada 0,5-1 kilogram arasındaysa zayıflama diyeti yapmak size zarar vermez. Hızlı kilo kaybı ise sadece karantina döneminde değil normal zamanlarda da bağışıklık sisteminize hasar vereceğinden tercih ettiğimiz bir yöntem değildir.
Sağlıklı, güzel günlerde görüşmek dileğiyle.