Diğer

    Karate-do

    -

    Denge, konsantrasyon ve disiplin… Karate-do’da hepsi bir arada. Bunu nerden mi biliyoruz, Formsante ekibi olarak hepimiz denedik de ondan. Bu kez farklı bir şey yapalım dedik ve kendimizi spor salonunda bulduk. Kaslarımız çalıştıkça esnekliğimizin arttığını fark ettik. Bazı savunma hareketlerini yapabiliyor olmak kendimize güvenimizi arttırdı. Bir kaç ders sonra karşımıza çıkanın vay haline…

    Esin Altuğ

    Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bir Uzakdoğu sporu karate… İnsanın kendi gücünü ve düşmanının zayıflıklarını kavraması esasına dayanıyor. Karateciler, gelen tehditleri gözlemleyerek kendilerini savunmayı öğreniyorlar. Bu sporda sürekli hareket tekrarları ile reflekslerin gelişmesi ve dengeyi korumak sağlanırken, vücuttaki yağ oranı da azalıyor. Ayrıca daha uzun ve güçlü kas yapısına kavuşmak da mümkün.
    Günümüzde karate, bir federasyonu olan, olimpik ve modern bir spor. Bu sporu farklı kılan "do" yani felsefesi. Do, asaleti ve alçakgönüllülüğü temsil ediyor. Bu sporu uygulayanlar, usta-çırak ilişkisi içinde karakterlerindeki saldırgan ve olumsuz yönlerden arınıyorlar. Karate-do, nezaket, saygı ve sevgi üzerine kurulu. Ekip olarak bizim de bu felsefi yönü dikkatimizi çekti açıkçası ve soluğu derste aldık.
    The Marmara Oteli'nin spor salonunda, bembeyaz karate kıyafetlerimizle sıraya girdik! Milli karate antrenörü, eğitmen Cengiz Deniz, karateden ısrarla bir "sevgi sporu" olarak söz ediyor. Bunun yanı sıra bir yıl düzenli karate yapanlara, bir beden incelmeyi vaat ediyor!

    Karate stilleri

    Karate sporunda, dünyaca kabul edilmiş dört ana stil var: Bizim uyguladığımız Shotokan, kas sistemini diğerlerine göre daha yoğun çalıştıran bir stil. Wadaryu, Shitoryu ve Gojuryu stillerinde ise kası yormayan daha hafif çalışmalar yapılıyor.
    Bu sporda dereceler beyaz kuşaktan siyah kuşağa kadar yedi aşamada artıyor. Sporcular her dört ayda bir yetkili antrenörler karşısında sınava girerek derecelerini yükseltebiliyor. Siyah kuşaktan sonra "ustalık" başlıyor ve federasyon tarafından "dan" yani ustalık dereceleri veriliyor. Ekip olarak çok şık bulduğumuz beyaz kıyafetlere ise Karate-gi adı veriliyor.

    Ders bitiminde Karete-do hakkında hepimizin söyleyecek sözleri vardı ve bu ayki sayıda yer alan yorumlarımızla Karete-do'yu birebir bizden tanıyacaksınız…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz