Diğer
    Ana SayfaGeziKars'ta beyaz bir gezi

    Kars’ta beyaz bir gezi

    -

    Sarıçamlıları, bol oksijenli havası,şifa olsun diye yiyebileceğiniz balı ve kaşarı, bir de kültürel zenginliği… Bu özellikleriyle Doğu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Kars’ın kayak merkezleri de, Aralık’tan Nisan’a kadar süren uzun sezonlarıyla özellikle kayak meraklıları için ideal bir tatil mekanı.

    Doğunun büyülü şehri Kars… Gitmeden önce aslında bu kadar da yakında olduğunu hiç tahmin etmemiştim. İstanbul'dan sabah 7:45 uçağıyla hareket ettiğinizde, rahatlıkla öğlen 12:00'de Kars'ta öğle yemeği yiyor olabilirsiniz. Üstelik uçağın Ankara aktarmalı tam 1 saat Ankara hava alanında bekliyorsunuz olmasına rağmen.
    Kars'a ilk adım attığınızda hissedeceğiniz büyük ihtimalle soğuk hava olacak, ama hemen ardından havanın soğukluğuyla çelişircesine insanların ne kadar sıcak olduğuyla çelişircesine insanların ne kadar sıcak olduğunu fark ederek şaşırabilirsiniz. Anadolu misafirperverliği denen şeyi burada tam anlamıyla yaşamak mümkün! Otel, restoran ya da bir dükkan olsun,gittiğiniz her yerde kendinizi müşteri değil misafir gibi hissediyorsunuz. Bir şey alıp almamanız önemli değil; girdiğiniz her dükkanda size ikram edilecek bir fincan çay var.
    Ruslardan kalma, inanılmaz güzellikteki binaları ve geniş caddeleriyle Kars, sanki bir masal şehri.Bizi bu şehre getiren neden sadece zengin bir kültür mirasına sahip olması değil; Kars, aynı zamanda Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri. Gerçekten de kupkuru toz karının benzerine başka yerde rastlamak güç. Uzun sezouyla da yıl boyunca kayak yapmak isteyenler için çok uygun bir seçenek.
    Kayak tatili için Kars'a gelenlerin yapabilecekleri pek çok şey var. Bunun başında Kars'ın tarihi yerlerini görmek ve güzel yemeklerini tatmak geliyor.Kars'ın meşhur balı, kaşarı ve gravyer peyniri de kahvaltılarınızı tam bir şölene dönüştürebilir. Kaşarın bu kadar lezzetli olmasının nedeni yaylalarda bu yöreye ait otlarla beslenen hayvanları sütlerinin aromasının diğer bölgelere kıyasla farklı olması. Şifa niyetine yiyebileceğiniz Kars çiçek balıysa tamamen doğal yöntemlerle elde ediliyor ve gerçekten de harika bir tada sahip.

    Kış sporları gelişiyor

    Kış sporları ve kış turizmi bakımından Türkiye'nin birinci derece öncelikli beş merkezinden biri olan Kars-Sarıkamış kayak merkezi, çevresi ünlü sarıçam ormanlarıyla kaplı, 2200-2900 metre yükseklik gösteren bir plato üzerinde yer alıyor. Kars Havaalanı'na sadece 40 dakikalık mesafe olan Sarıkamış Kayak Merkezi toz karıyla ünlü. Toplam 15.000/kayakçı/gün potansiyel kullanım kapasitesi olan merkezin civarında, Cıbıltepe, Süphan Dağı ve Ağbaba kayak merkezleri var.
    Cıbıltepe kayak alnında 2 adet telesiyej tesisi bulunuyor. Normal kış koşullarında yılda ortalam olarak 4 ay boyunca yaklaşık 100 cm.karla kaplı olan Sarıkamış'ta 10 Aralık'tan 10 Nisan'a kadar kayak yapılabiliyor.

    Göller ve kaplıcalar

    Kars civarında pek çok göl ve akarsu var. Bu bölgeler özellikle güneşli havalarda birer tabloyu andıran manzaralarıyla gezmek için ideal yerler.

    Çıldır Gölü : Kars il merkezinden 1 saatlik uzaklıkta olan Çıldır Gölü, deniz seviyesinden 1956 m yükseklikte bir tatlı su gölü. Özellikle bahar aylarında Çıldır Gölü çevresi,mükemmel bir gezi ve piknik alanı.

    - Advertisement -

    Deniz Gölü : Aladağ yamaçlarında yer alan ve dipten beslenen Deniz Gölü'nde bol miktarda balık yaşıyor ancak çevresinde herhangi bir konaklama tesisi yok.

    Kuyucuk Gölü : Kars-Akyaka yolu üzerinde yer alan Kuyucuk gölü küçüçük bir göl. Suları asitli ve bu nedenle balık yetişmiyor ancak çevrede bulunan su kuşlarının beslenme ve barınma yeri. Gölde tam 12 kuş türü yaşıyor, bölge "Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası" olarak korunmaya alınmış.

    Akyaka Kaplıcaları : Bölgenin kullanılan tek kaplıcası olan Akyaka kaplıcaları Akyaka yerleşim merkezinin yaklaşık 1 km.doğusunda yer alıyor. Romatizmal hastalıklara iyi gelen kaplıcanın havuzları açık havada olduğu için sadece yazın kullanılabiliyor.

    Kültürlerle değişen beslenme biçimleri

    Tarih boyunca pek çok kültürün gelip geçtiği Kars'ta her kültür kendi izlerini bırakmış.Kültür etkileşimlerinin en belirgin örnekleri de beslenme biçimlerinde görülüyor. Tam 40 yıl Rusların işgali altında kalan bölgeye yeni tarım yöntemleri yanında değişik bitki türleri de getirilmiş. Bunların en önemlisi "kartol" ya da "kartop" denilen ak patates. Yine "kapusta" adı verilen bir tür turşu türü ve yörenin en ünlü yiyecekleriden "kete" bu dönemde yaygınlık kazanmış. Hatta bir dnem yörede Ekim ayının "şarap ayı" diye anılmasına neden olacak şekilde evlerde içki yapılmış.
    Kars yöresinde beslenmede en önemli yeri unlu yiyecekler tutuyor. İklimin sert oluşu yazları komposto ve ayran türü içecekleri, kışın da turşu ve tatlıları ön plana çıkarmış.Kars'ta hemen hemen hepsinde et var. Kars yemeklerinde un,yağ,ayran ve mercimek genellikle birarada kullanılıyor. Sarma ve dolmalar Kars mutfağında önemli bir yer tutuyor. Pancar, lahana,kabağın yanı sıra elmadan da tatlı bir dolma yapılıyor.Kars köylerinde et kurutma da yaygın beslenme kültürü arasında. Ördek ve özellikle kaz yetiştiriciliğinin yaygınlığı bu ürünlerle beslenmede özgün bir yer kazandırmış.
    Kesim zamanı denilen sonbaharda kesilip temizlenen kazlar tütsülendikten sonra kar altına gömülüyor ve gerektiğinde çıkarılıp yeniliyor. Zaten sonbahar Karslılar için kışlık erzaklarını hazırlama zamanı. Bunun için çok ilginç gelenekler var. Örneğin yörede "şehirli makarnası"denilen erişte tam bir imece usulüyle hazırlanıyor; tüm komşu kızları bir evde toplanıyor ve hamur hazırlanıyor; hamur kalın ve genişçe bir bez üzerine serpiliyor üstüne yine bu bezden örtülüyor. Kızlar elele tutuşarak hamur iyice kıvama gelen kadar çiğniyorlar. Ertesi sabah yine kızlar toplanıyor ve bu sefer erişteleri kesme işlemi başlıyor. Kimi merdaneyle hamuru incecik asıyor, kimi şeritler halinde kesiyor, kimi de kuruması için bahçedeki iplere asıyor. Ardından da kızgın saçlarda kavrulan erişteler kışın yenmek üzere kaldırılıyor.

    İlginç Alışkanlıklar
    * Yörede gökyüzü olayları çeşitli şekillerde yorumlanıyor. Örneğin gökyüzünde oluşarak aşağıya doğru inen hortumlara ejderha deniyor. Ejderha güneyden sallanırsa bolluk, doğudan sallanırsa uğursuzluk getireceğine inanıyor.

    * Bulutlar sabah kızarırsa"akşam hoşgör", akşam kızarırsa "sabahı hoşgör" deniyor. Yazları kara bulutlar bol yağmur, ak bulutlarsa dolu yağacağına yoruluyor.

    *Kars'taki korkutma inancına göre verimli düşen ağaçlar, tavuklar korkutularak tekrar verimli olması sağlanıyor. Örneğin meyve vermeyen ağacın yanında birisi onu kesmek istiyor, diğerleriyse"kesme kesme bak gelecek sene meyve verir" diyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz