Renginden de anlaşılabileceği gibi, kayısı betakaroten yönünden son derece zengin. Peki, kayısının faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir? Besin değeri ve kalorisi nedir? Gelin detaylarına birlikte göz atalım…
KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?
Turuncu-sarı rengiyle gerçek bir yaz meyvesi olan kayısı; içeriğinde A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, bolca posa ve güçlü bir antioksidan olan likopen içeriyor.
Bu özellikleri, kayısıyı doğal bir şifa kaynağı haline getiriyor. Göz sağlığı için son derece
yararlı, sarı nokta hastalığını önlüyor. Karaciğerin tamirini sağlıyor, kansızlığa engel
oluyor, kanserden ve kalp hastalıklarından koruyor. Şanslıyız, çünkü Türkiye, bu harika meyvenin yaşının da kurusunun da üretiminde dünya birincisi.
KAYISININ KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, meyvelerin olumlu etkilerinden faydalanabilmek için porsiyon kontrolünün önemine dikkat çekerek, şu bilgileri veriyor:
“Bir adedi ortalama 50 kalori olan kayısının porsiyonunu dört adetle sınırlamak gerekiyor. Özellikle karın bölgesi yağlanmasına ve kan şekerinin yükselmesi riskine karşı porsiyon kontrolüne özen göstermek büyük önem taşıyor.”
İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER
- Şeftalinin faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir? Kalorisi nedir?
- Kilo vermenin mavi yolu: Yaban mersini (Likapa)
- Monk meyvesi nedir? Faydaları nelerdir, nerede kullanılır?
- Kirazın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
- Çarkıfelek meyvesinin (Passion fruit) faydaları nelerdir? Nasıl yenir?
Neden yeşil erik yemeliyiz? Yeşil eriğin faydaları ve kalorisi