İnsanlar arasında en çok merak edilen sorulardan biri süt konusunda neyi tercih etmemiz gerektiğidir. Keçi sütü mü, inek sütü mü daha faydalı? Hangisini seçmeliyiz? Keçi sütü ve inek sütü arasındaki farklar neler? Son yıllarda çok gündeme gelen keçi sütünün inek sütünden farkının beş ana başlık altında
toplanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Tuğba Gürsoy, bunları şu şekilde sıralıyor:
“Birincisi tat farkı ki bu kişiden kişiye değişiyor. Bazıları keçi sütünün, bazıları ise inek sütünün tadını beğeniyor.
İkincisi kıvamı; keçi sütünde sindirimi daha kolay olan orta zincirli yağ asitleri var. Ayrıca yağın süt içinde dağılımı homojen. İnek sütündekinin aksine süt bekledikçe yağ üste çıkıp aşağıda yağsız kısım kalmıyor. Yağ sütün içinde homejen olarak dağılıyor. Bu nedenle inek sütünün aksine pastörizasyon sonrası uygulanan ikinci bir işlem olan homojenizasyona ihtiyaç duymuyor.
Üçüncü olarak protein yapıları da farklı. Süt alerjisinden kazein ve beta laktaglobulin sorumlu. Keçi sütünün kazein içeriği inek sütünden düşük olduğu için kazeine bağlı inek sütü alerjisi olan kişilerde keçi sütü faydalı olabiliyor. Ancak alerji beta-laktoglobuline karşıysa, bu protein içeriği açısından fark olmadığı için kişi hem inek hem de keçi sütüne karşı alerjik reaksiyon veriyor.
Dördüncü sırada şeker (laktoz) içeriğinin inek sütüne göre daha düşük olması var. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde daha rahat tolere edilebilse de bu kişilerde laktozsuz sütler tercih ediliyor.
Son olarak da keçi sütünde folik asit ve B12 Vitamini düzeyi daha düşük. Keçi sütü alan kişiler bu açıdan desteklenmeli.”
SÜTÜN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
Sütün artriti rahatlattığı, içeriğinde bulunan kalsiyumun kolon kanseri riskini azalttığı, whey proteinlerinin kolonda kanserli hücrenin büyümesini baskıladığı belirtiliyor. Kalsiyum ve D Vitamini’nin meme kanserine karşı koruyucu etkisi var. Sütün içindeki konjuge linoleik asit meme, cilt, mide kanserlerini baskılıyor.
Süt şekeri laktoz, diğer şekerler gibi diş çürüklerine yol açmıyor. Süt ürünlerinin tüketimi,
içeriklerindeki süt proteinleri, kalsiyum ve fosfor sayesinde diş çürüklerine karşı koruyucu etki
gösteriyor.
Sütün Tip 2 diyabet sıklığını azalttığı, protein içeriğinin kan basıncını artıran enzimi baskılayarak kan basıncını kontrol ettiği bildiriliyor. Kemik sağlığı üzerine ise her yaşta olumlu etkisi var.
Tüm bu faydalı etkilerine rağmen ülkemizde süt tüketimi oldukça düşük olup, kişi başı yıllık 25 litrenin altında. Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. Bu oran Avrupa’da 100 litrenin üzerinde.
Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin ise 2 su bardağı süt veya süt ürünü tüketmesi gerekiyor.
Formsanté ARŞİV