Diyetisyen Perihan Kılıç

    Keçiboynuzu özü faydaları nelerdir? Keçiboynuzu özü ile nefis tarifler

    Kış aylarında hastalıklar bir türlü yakanızı bırakmıyorsa keçiboynuzu tam size göre. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini destekleyen keçiboynuzu karbonhidrat, lif ve mineraller açısından da bir hayli zengin. Bu özelliklerinin yanı sıra LDL yani kötü kolesterolü azaltıp HDL seviyesinin normal değerler arasında kalmasına da yardımcı oluyor. Peki, keçiboynuzu özü faydaları nelerdir? İşte Diyetisyen Perihan Kılıç‘ın anlatımıyla keçiboynuzu ve keçiboynuzu özünün faydaları ve keçiboynuzlu tarifler…

    Keçiboynuzunun kullanım tarihi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Gerçek adı Ceratonia siliqua olan keçiboynuzu ağacının koyu kahverengi meyvesi vardır. Bu meyvenin pekmezi de yapılmaktadır. Kendisine özel tatlı bir tadı olduğu için pekmez yapımında ek tatlandırıcı kullanılmaz.

    Keçiboynuzu, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Fosfor ve kalsiyum içermesi nedeniyle osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

    KEÇİBOYNUZU ÖZÜ FAYDALARI *

    • Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekler
    • Kötü kolestrolü azaltıyor
    • Astım, bronşit ve alerjik sorunlara karşı korur
    • Kusma ve ishale karşı iyi gelir
    • Vücuda yiyekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar
    • Balgam söktürücü özelliği vardır
    • Gribe karşı vücut direncinin artmasına yardımcı olur
    • Tansiyon problemi tedavisine yardımcı olur
    • Akciğer ve karaciğer’de biriken toksin maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur

    SİNDİRİM SİSTEMİ DOSTU

    İshal döneminde azaltıcı etki gösterir. İshal döneminde muz ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesinde rol oynar. Kahvaltınıza keçiboynuzu pekmezi ekleyebilirsiniz.

    SOLUNUM SİSTEMİ SAĞLIĞINDA ETKİLİ

    Nefes darlığına karşı etkilidir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Göğsün yumuşamasını sağlar. Bu nedenle keçiboynuzu pekmezi astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkların semptomlarının azaltılmasında yardımcı olur.

    DÜŞÜK KALORİLİ

    Keçiboynuzu düşük kalorilidir. Ödem atıcı özelliği bulunur. Çikolata ile kıyasladığımızda yağ ve kalori miktarı daha düşüktür. Fit tatlı yapımında porsiyon miktarına dikkat ederek kullanılabilir. Pekmezi tüketilecekse kalorisi yüksek olduğu için beslenme programındaki ölçüye dikkat edilmelidir.

    KEÇİBOYNUZU NERELERDE KULLANILIR? *

    • Keçiboynuzu pekmezi yapılır
    • Öksürük şuruplarında kullanılır
    • Keçiboynuzu pekmezini astım rahatsızlığı olan kişiler tüketebilir
    • Taze kurutulmuş halini yiyebilirsiniz
    • Çikolata isteğinin giderilmesi için tercih edebilirsiniz
    • Sağlıklı tatlılar yaparken tat vermesi için ilave edebilirsiniz

    KEÇİBOYNUZU ÖZÜ İLE TARİFLER *

    keçiboynuzu özü

    KEÇİBOYNUZU ÖZÜ İLE KURABİYE YAPIMI

    FİT MISTO COOKIE

    Malzemeler

    • 1 adet yumurta
    • 5 yemek kaşığı keçiboynuzu özü
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
    • 2 su bardağı tam buğday unu
    • 1 paket şekersiz vanilin
    • Yarım çay kaşığı tuz
    • Yarım çay kaşığı karbonat
    • 2 yemek kaşığı kakao
    • Çeyrek su bardağı su
    • 3 yemek kaşığı granül kahve
    • 2 yemek kaşığı ham kakao parçacıkları
    • File badem
    • 1 paket bitter çikolata

    Hazırlanışı

    Keçiboynuzu özü, tereyağı ve fıstık ezmesini çırpın. Yumurtayı üzerine ekleyip çırpmaya devam edin.

    Granül kahve ve ham kakao parçacıklarını çeyrek su bardağı suda iyice eritin ve karışıma ekleyin. Karbonat, tuz, un ve vanilini de ekleyip yoğurun. Kakaoyu da ekleyerek yoğurmaya devam edin.

    Hamuru 15 dakika buzdolabında bekletin. Bu sırada bitter çikolataları parçalayın ve şekil vererek hamurun üzerine dizin.

    Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 dakika pişirin.

    Hazırlayan: @stayfiteatdeliciouss 

    KAKAOLU FİT KEK

    Malzemeler

    • 2 adet yumurta
    • 1 çay bardağı süt ya da yoğurt
    • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
    • 1 limon kabuğu rendesi
    • Yarım limonun suyu
    • 2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu (tatlı dokusu için gerekli, alternatif olarak 2 olgun muz tercih edebilirsiniz)
    • 1 yemek kaşığı bal ya da 5-6 adet sıcak suda bekletilmiş hurma
    • 6 yemek kaşığı tam buğday unu
    • 1 paket vanilin
    • 1 paket kabartma tozu
    • 2 tatlı kaşığı ham kakao parçacığı (isteğe bağlı)
    • 1,5 yemek kaşığı kakao

    Hazırlanışı

    Yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpın üzerine yağ, süt, bal, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu koyarak spatula ile karıştırın.

    Ayrı bir kapta un, keçiboynuzu tozu, kakao, vanilin ve kabartma tozunu güzelce harmanlayın ve eleyerek sıvı karışımın içine ilave edin. Bu aşamada ham kakao parçalarını da ekleyip spatula yardımı ile yavaş yavaş homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın; çok fazla çırpmayın.

    Önceden ısıtılmış 170 derecede yaklaşık 35-40 dk pişirin. Her fırının ısı ayarı değişebileceği için klasik kürdan testini uygulayın; temiz çıkıyorsa pişmiştir.

    Hazırlayan: @vildanorakk

    3 MALZEMELİ PRATİK KAHVALTI

    Malzemeler

    • 1 adet muz
    • 1 su bardağı badem sütü
    • 1 çay kaşığı keçiboynuzu unu

    Yapılışı: Bütün malzemeleri blenderize yapın. Afiyet olsun…

    Hazırlayan: @dyt.perikilic

    YORUM YAZIN

    Please enter your comment!
    Please enter your name here