• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan

Hem şifalı hem de iyileştiriyor! İşte kelle paça çorbası ve faydaları

0

Kelle Paça çorbası son yılların gözdesi. Özellikle pandemi döneminde bağışıklığı artırdığı yönündeki açıklamalar nedeniyle kelle paça çorbasına ilgi daha fazla arttı. Yabancı yemek sitelerinde de kelle paça çorbasına ilişkin yayınlara rastlamak mümkün. Peki, kelle paça çorbasının faydaları neler? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kelle paça çorbası hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, kelle paça çorbasının faydalarını ve hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için anlattı.

Kelle paça çorbası yalnızca Türkiye’de tüketilen bir yemek olmamakla birlikte Norveç gibi ülkelerde festivallerde de yapılan bir yemektir. Diyet Uzmanı Tapan, “Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından severek içilen kelle paça çorbası, Orta çağ dönemlerinden beri şifalı olması ve iyileştirme özelliğiyle bilinmektedir” diyor.

KELLE PAÇA ÇORBASININ FAYDALARI NE? *

  • Araştırmalara göre; içeriğinde yüksek protein, jelatin, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bulunan kelle paça çorbası, kemik ve genel vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyan bir yemektir.
  • İçeriğinin kolajenden zengin olması sayesinde kırık iyileşmesi veya ortopedik sorunlarda bu çorbanın faydaları tespit edilmiştir, sirke ile tüketimi prebiyotik içeriğini artırdığı tespit edilmiştir.
  • Kalojen içeriği ayrıca cildin genç görünmesine katkı sağlayabilmektedir.
  • Antioksidan etkisi ile vücudun savunma sistemini geliştirmekte ve böylelikle hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlamaktadır.
  • Kelle paça, yüksek kalorili ve yağlı bir besin olması sebebiyle kilo almak isteyenler için sağlıklı bir kilo alımını sağlar.

Kelle paça çorbasının

KELLE PAÇA ÇORBASI HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? *

  • Yapılan son çalışmalarda, çorba yapımında unun kavrulması içeriğindeki B vitaminin kaybına neden olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden kavurma işleminden kaçınılmalıdır.
  • Sarımsak ve limon ile servis edilmesi, antioksidan kapasitesini artırmaktadır.
  • Turşu ve sirke ile servis edilmesi, prebiyotik etkisini artırmaktadır.
  • Tüm bu özellikler bağışıklık sistemini, kas ve iskelet sitemini, eklem sağlını ve cilt sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
  • Ülkemizde kelle paça çorbası genellikle turşu, roka, limon, sirke ve sarımsaklı sos ile birlikte servis edilir. Bu şekilde, hem çeşitli faydaları olan besinler tüketilmiş hem de daha da lezzetli bir yemek yemiş oluyoruz.

NOT: Çok fazla tüketilen paça çorbası yağlanmaya neden olur. Eğer sık sık paça çorbası tüketiyorsanız damarların tıkanma riskini yükseltmiş olursunuz. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak adına paça çorbası porsiyonunu kontrol ederek içmelisiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here