Diğer
    Ana SayfaBebekKendi küçük derdi büyük; geniz eti

    Kendi küçük derdi büyük; geniz eti

    -

    Çocuklarda geniz eti büyümesi, uyku kalitesini bozarak, sağlıklı gelişimi olumsuz yönde etkiliyor. Gece horlama, yatakta sık yer değiştirme, gece terlemesi ve diş gıcırdatma gibi şikayetlere neden olan geniz eti büyümesi, birçok hastalığı da beraberinde getirebiliyor.

    Burnun gerisinde yer alan geniz eti, bademciklere benzer şekilde görev yapıyor. Mikroplar geniz eti ve bademciklere yerleşip, kronikleşiyor ve ilaçla tedavi edilemez hale geldiğinde ise vücuda zarar vermeye başlıyor. Bu da kalp, böbrek ve eklem sağlığını olumsuz yönde etkileyip, romatoit artrit ve nefrit gibi romatizmal hastalıklara da yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Yılmaz, çocuklarda geniz eti büyümesinin ayrıca baş ağrısı, yutkunma ve kulak rahatsızlıklarına da yol açabildiğini belirtiyor.

    1-2 YAŞ SONRASINDA GÖRÜLÜYOR

    Doğum sonrası anneden bebeğe geçen bağışıklık salgıları sonucu, bebeğin bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına gerek olmuyor. Daha sonra birtakım rahatsızlıklara yol açabilen geniz eti ve bademcikler, bebeklik döneminde küçük boyutlu oluyor. Ancak bir-iki yaşında ve sonrasında bakteri, mikrop, alerjen, kimyasal ve diğer yabancı maddelerle tanışan çocuğun bağışıklık sistemi de çalışmaya başlıyor. Bu süreçle birlikte enfeksiyonların, geniz eti ve bademcik büyümelerinin en sık karşılaşıldığı dönem üç-dokuz yaş arasına karşılık geliyor.

    KİŞİLİK DEĞIŞİMLERİNE YOL AÇABİLİYOR

    - Advertisement -

    Çocukların gelişiminde kaliteli uyku büyük önem taşıyor. Op. Dr. Yılmaz, geniz eti büyümesi olan çocuklarda burun tıkanıklığı, horlama, nefes almada ve uykuya dalmada zorluk ortaya çıkabildiğini belirterek, “Bu nedenlere bağlı olarak uyku kalitesi iyi olmayan, gece rahat uyuyamayan çocukta yorgunluk hissine bağlı olarak günlük yaşamda sorunlar yaşanabiliyor. Geniz eti büyümesinin diğer olumsuz etkileri arasında ise saldırganlık ve huzursuzluk gibi kişilik değişimleri, diş yapısında bozukluklar, sık tekrarlayan diş çürükleri ile yüzde şekil bozuklukları görülebiliyor” diyor.

    AMELİYAT SADECE 10-20 DAKİKA SÜRÜYOR

    Üst solunum yolu, bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanan, bademcik etrafında apse olan, kötü huylu tümör şüphesi bulunan, çene yapısı bozulan ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları olan çocukların ameliyat edilmesi gerekiyor. Op. Dr. Hasan Yılmaz, geniz eti ameliyatının doğru tanı konulan her yaştaki çocuğa yapılabildiğini belirterek, operasyona dair şu bilgileri veriyor: “Ortalama 10-20 dakika arasında süren bir ameliyatın ardından aynı gün taburcu edilebilen çocuk günlük yaşama hızla dönebiliyor. Ameliyat sonrasında çocuğun beslenmesine dikkat edilmesi, çok katı besinlerin alınmaması, sıvı ve yarı sıvı ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesi yeterli oluyor.”

    Ayşegül Uyanık Örnekal
    Formsante 2016 – Mayıs sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz