Ana Sayfa Yemek Kestanenin faydaları nelerdir? Kestaneyi en iyi pişirme yöntemi

Kestanenin faydaları nelerdir? Kestaneyi en iyi pişirme yöntemi

Kış geldiğinde köşe başlarından buram buram kestane kokuları yayılır sokaklara… Peki lezzetli mi lezzetli bu yemişin basit bir atıştırmalıktan daha ötesi olduğunu biliyor muydunuz? Peki kestane hangi mevsimde yetişir? Evde kestane nasıl pişer? Kestanenin faydaları nelerdir?

*

KESTANENİN FAYDALARI *

İçeriğinde Omega 3 ve Omega 6 yağlarını bulunduran kestane, öğrenmeyi ve hafızayı geliştirmenin yanı sıra Alzheimer hastalığının önlenmesinde de büyük rol oynuyor. Fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeren kestane; fiziksel ve zihinsel yorgunluğun önlenmesinde büyük önem
taşıyor. Beslenme Uzmanı İpek Ağaca, özellikle potasyumun, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerine mesaj iletilmesinde, kas yapılarının korunmasında önemli rol oynadığını belirterek, kestanenin diğer yararlarını şu sözlerle anlatıyor:

“Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını hızlandırıyor. Öte yandan lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek, sindirim sistemini kabızlığa karşı koruyor.”

İçerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde serbest radikallerden vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendiriyor, gribe karşı da koruyuculuk sağlıyor. B kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı büyüme ve gelişmeyi destekliyor. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı oluyor.

KESTANENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ *

Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri olan kestanenin 100 gramı, sadece 170 kalori. Diğer kuruyemişlere oranla daha az yağ içeriyor. Aynı zamanda Üç orta boy kestane bir dilim ekmeğe eşdeğer. 

B ve C grubu vitaminler, potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin bir kaynak olan kestane, sadece 100 gramıyla günlük diyet lifi ihtiyacının yüzde 21’ini karşılayabiliyor.

KESTANE HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? *

Kestane hasadı Ekin ayı ortalarında yapılır. Karadeniz bölgesinde de Ekim ve Kasım aylarında Kestane hasadı yapılıyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında tüketime uygun oluyor.

EVDE KESTANE NASIL PİŞER? *

Kestaneyi fırında, tavada ve haşlayarak 3 şekilde yapabiliriz. Hangi yöntemle yaparsak yapalım kestaneyi pişirmeden önce bir bıçak yardımıyla enlemesine bir çizik çizelim ve daha sonra soğuk su dolu bir kabın içerisinde yarım saat kadar bekletelim.

Kestanenin piştiğini kabuğunun açılmasından ve renginin koyu sarıya dönmesinden anlayabiliriz.

Kestaneyi eğer haşlıyorsak, nem oranı yükselir ve toplam enerji oranı yüzde 25 kadar azalarak 120 kcal’e düşmektedir.

Kestaneyi kavuruyorsak, nem oranı yüzde 20 kadar azalır, şeker oranı yüzde 25 oranında artıp enerji miktarı 200 kcal’e ulaşmaktadır.

KESTANEYİ KİMLER TÜKETMEMELİ? *

İlk olarak kestane alerjisinden bahsedeceğiz. Kestaneye alerjiniz varsa tüketmemelisiniz. Ancak bilmiyorsanız bazı belirtiler yeme sonrası ortaya çıkabilir;

  • Öksürme ve hırıltı
  • Boğazda his
  • Burun tıkanıklığı
  • Nefes darlığı hissi
  • Mide bulantısı ve kusma

Hiçbir şeyiniz yokken kestane yeyip bir şeyler ters gidiyorsa kestane alerjisi olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız.

FARKLI LEZZET ARAYANLAR İÇİN KESTANE ÇORBASI

Malzemeler

250 g kestane
300 g yeşil mercimek
50 ml zeytinyağı
Bir tutam taze kekik
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet kereviz sapı
Sebze suyu
Nar taneleri

Hazırlanışı

Yeşil mercimekleri soğuk ve tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Sonrasında suyunu değiştirip kararmış suyu dökün, yeni su ekleyip 1 saat pişirin. Pişen mercimeğin yarısını ayırın.
Soğan, havuç ve kereviz sapını küçük küçük doğrayın. Zeytinyağında yaklaşık 10 dakika soteleyin. İçerisine mercimekleri ve haşlanmış kestaneyi ekleyip 3 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve sebze suyunu ekleyin. Birlikte 20 dakika pişirin ve blender ile püre haline getirin. Üzerine ayırdığınız mercimekleri, kestaneyi ve nar tanelerini koyup servis edin.

DİYET KESTANE ŞEKERİ NASIL YAPILIR? *

(Toplam 400, 1 adet 36,3 kalori)

Malzemeler:

  • 10-12 adet kestane
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı hindistancevizi şekeri
  • 1 veya 1,5 su bardağı hurma suyu

Tarif: 

Kestaneleri çizdikten sonra derin bir pişirme kabına alın. Üzerine sıcak suyu ekleyip haşlayın. Kestaneler tam pişmeden ocaktan alın ve kabuklarını soyun. Daha sonra bir tencerenin içine hurma suyu ve hindistan şekerini eritip üzerine kestaneleri ekleyin ve 30 dakika kısık ateşte pişirin. Kestaneleri süzgeç yardımıyla tabağa alıp bir miktar hurma suyu ekleyip servis edebilirsiniz.

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here