Düşük vücut ağırlığı tıpkı yüksek vücut ağırlığı gibi sağlık için risk faktörü olan bir durumdur. Her bireyde aynı sebepten olmayabilir o nedenle öncelikle sebepleri ile ilgili araştırmaya gidilmeli, parazit, tiroid, vitamin–mineral eksikliklerine bakılıp bu ihtimallerin elimine edilmesi önemli.
Bu bulgularda herhangi bir problem yoksa aldığınız enerji harcadığınızdan düşük olduğu için, yetersiz beslendiğiniz için ağırlığınız düşük olabilir bu durumda çözüm elbette sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam modülü olacaktır. Peki nedir bu düşük diye tabir ettiğimiz aralık? Gelin bir de ona bakalım.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO); beden kitle indeksi (BKI) 18.5 kg/m2 altında olan bireyleri zayıf (düşük ağırlıklı),16 kg/m2 `nin altındaki bireyleri ise aşırı zayıf olarak tanımlıyor. Fakat bu bireylerde sağlık riski faktörünü oluşturan yalnızca beden kitle indeksi düşüklüğü değil aynı zamanda adipoz doku yani yağ dokusu düşüklüğüdür.
Vücut yağ oranının erkeklerde %5`in kadınlarda %8`in altında olması risk taşır. Yağ dokusu endokrin fonksiyonları açısından yani hormonların salgılanmasında aktif bir dokudur. Yağ dokusunun düşük olması hormonal bozukluklar ve bu bozuklukların getirebileceği hastalıklar için risk etmenidir. Özellikle kadınlarda menstruasyon döngüsünün bozulmasına neden olabilir.
Yaralanmalarda deride geç iyileşme meydana gelebilir, kronik halsizlik, yorgunluk gibi semptomlara da neden olabilir. Bu nedenlerden ötürü daha sağlıklı bir vücut kompozisyonuna sahip olabilmek için yapabileceğiniz bazı önerilerimiz mevcut.
GEBELİKTE KİLO ALMALI MI, ALMAMALI MI?
‘KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BİR ANA ÖĞÜN OLSUN’
Genellikle iştahsızlıktan yakınan bu bireylere en birincil tavsiyemiz yükte hafif pahada ağır yiyecekler tüketmeleri. Yani hacmi düşük ama kalorisi yüksek sağlıklı besinleri tercih etmek daha avantajlı olacaktır. Bu nedenle ana öğünlerinizde salata-çorba gibi kalorisi düşük ama hacmi büyük besinlere yer verecekseniz düşük kalorili çorbaları tercih etmekten kaçının ve salataların kalorilerini artıracak soslarla tüketin. Daha çok protein/karbonhidrat ağırlıklı bir ana öğün yapmaya çalışın.
DÜZENLİ UYKU ŞART
Düzenli bir uyku düzeni oluşturmaya gayret edin. Gece 22.00 ile 02.00 saatleri arasında büyüme hormonları salgılanır, bu hormonlar yetişkin bireylerde düzenleyici görev görür, düzensiz uyku nasıl kilo vermeyi zorlaştırıyorsa aynı şekilde almayı da zorlaştırır.
Egzersiz yapmaya çalışın. Yine düzenli egzersiz hormonal dengeyi sağlamada yardımcı olacağı gibi aynı zamanda iştahınızı açacaktır ve de alınan kilonun sadece yağ dokusu olarak değil kas dokusu olarak da kazanılmasına yardımcı olur.
KİLOLARI KONTROL ALTINA ALMANIN TAM ZAMANI
Öğünlerinizi sık ve küçük porsiyonlarda yapabilirsiniz, böylece mide hacminizi zamanla artırabilir öğün yaparken zorlanmadan yiyebilirsiniz. Her öğününüze birer kaşık tahin-pekmez ekleyin. Küçük boyutlarda olmasına rağmen kalorisi yüksek sağlıklı bir besindir. Ara öğünlerinizde mutlaka kuruyemiş olsun, bu kuruyemişleri yağlı tohumların (ceviz,fındık,badem,kaju,fıstık) kavrulmamışlarından tercih edin. Birer avuç kuru yemiş yanına süt ile sağlıklı bir ara öğün olacaktır. Taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz hem kalorisi yüksektir hem de vitamin ve antioksidan alımını destekler.
KİLO ALMAK İÇİN SAĞLIKSIZ BESİNLER TÜKETMEYİN!
Hayatın her alanında olduğu gibi burda da önceliğiniz sağlık olsun. Kilo almak için sağlıksız yüksek kalorili besinleri tüketmekten kaçının. Tercih ettiğiniz sağlıklsız yöntemler size kronik hastalıklarda risk etmeni olarak geri dönecektir, bunu unutmayın. Sağlıklı besinler ile de kilo almanız mümkün, bunu beslenme ve yaşam düzeni değişikliği (uyku, egzersiz) ile tamamlarsanız hem fiziksel hem mental olarak isteklerinizi karşılayabilirsiniz.
Diyetisyen Canan Aksoy