Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetKilo almadan oruç tutmanın 10 yolu

    Kilo almadan oruç tutmanın 10 yolu

    -

    Ramazan’da oruç tutarken kilo almaktan korkuyorsanız, sağlıklı yaşam koçu Arzu Karabulut’un size özel tavsiyeleri var! Oruç tutarken sağlıklı zayıflamanın yollarını ve Ramazan’a özel doğal tarifini paylaşıyor.


    Kilo vermek için detoks suyu yapın

    Oruç tutarken kabızlık ve kilo almak en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Evdeki malzemelerle kolayca hazırlanan detoks suyu, size yardımcıolacaktır. Detoks suyu tarifi: Bir litre suyun içerisine bir avuç dilimlenmiş salatalık ve nane ile bir adet limonu ekleyip en az 5 saat bekletin. Bardak bardak içip gün içinde bitirin.

    Her gün maden suyu için
    Mineral ve vitamin içeriğiyle doğal maden suyu, Ramazan’da mutlaka içilmelidir. Hem vücudun susuzluğunu giderir hem tokluk verir hem de zayıflamaya yardımcı olur.

    Hurma suyuyla kilonuzu koruyun
    Oruç tutarken kilo almaktan korkanlara, doğal bir çözüm önerim var: Hurma suyu! İftarda, bir su bardağısuyun içerisinde bir adet çekirdeği çıkarılmışhurma ekleyin. Sahura kadar bekletin. Sahurda en son, uyumadan önce suyunu için ve hurmayı yiyin. Hem bağırsaklarınız çalışacak hem tatlı ve açlık hissi azalacaktır.

    Tok tutan besinler tercih edin
    Oruç tutarken sağlıklı beslenmenin altın kurallarından biri sahur yapmaktır. Protein yönünden zengin, tokluk veren, kan şekerini dengede tutan besinler tercih edilmelidir. Yumurta, peynir, yulaf kepeği, kinoa, chia tohumu sahur için uygundur.

    - Advertisement -

    Oruçluyken kabızlıktan kurtulun
    Beslenme düzenin değişmesi ve hareketin azalmasına bağlı kabızlık sorunu olabilir. Ancak, aşağıdaki tavsiyelerle oruç tutarken kabızlıktan kurtulabilirsiniz.

           Her gün en az 20 dakika yürüyün.

    12-14 bardak su içmeye özen gösterin.

    Ceviz, badem, keten tohumu gibi besinler tüketin.

    Günde 2 fincandan fazla çay ve kahve içmeyin.

    Bağırsak çalıştıran zeytinyağı, incir, pırasa, pancar, taze fasulye gibi yiyecekleri tercih edin.

    Sahurda veya iftarda mutlaka kefir, tarçınlı süt ve yoğurt yiyin.

           Çay ve kahveye dikkat edin
    İftar ve sahur arasındaki süreçte bol bol su içmek, hem susuzluğu gidermeye hem ödem atılmasına yardımcı olur. Çaylarınız açık ve şekersiz olmalı, 2 fincandan fazla kahve içmemelisiniz.

    İftarda sakinliğinizi koruyun
    Uzun saatler aç kaldıktan sonra hızlıca ve çok miktarda yemek yerseniz, başta halsizlik olmak üzere kalp krizi ve ciddi mide hastalıkları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden, iftarda sakinliğinizi koruyun. Orucunuzu bir bardak su, birkaç adet hurma ve bir kase çorbayla açın. 15 dakika kadar bekleyip ana yemeklere geçiniz.

    Sütlü tatlı yiyebilirsiniz
    Şeker oranı düşük sütlü tatlıları Ramazan’da tercih edebilirsiniz. Güllaç, tavuk göğsügibi tatlılar, oruç tutarken kilo almaya sebep olmaz. Ancak tabii ki haftada birkaç gün yemeye dikkat edin, daha fazlası hem hastalıklara hem şişmanlıklara sebep olabilir.

    Hareket etmeyi sürdürün
    Oruç tutarken hafif tempoda yürümeye devam etmelisiniz. Bu hem bağırsaklarınızın iyi çalışmasınıhem de ruh halinizin iyi olmasınısağlar. Sabah erken veya akşamüstü saatlerinde 20 dakikalık bir yürüyüş, daha sağlıklı ve huzurlu oruç tutmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, ağırlık kaldırılan ve kasları zorlayan pilates, fitness gibi sporlardan kaçınmanızda veya özel eğitmeninize danışarak yapmanızda fayda var.

    Baharatlı yemeklere ara verin
    Kebap, sucuk, pastırma gibi baharatlıyemekler susuzluk hissini artırır, oruç tutmayı zorlaştırır. Ayrıca, kilo almaya veya ödem tutmaya sebep olabilir. Bu sebeple, Ramazan boyunca baharatlı, kızartma ve ağır yemeklere ara verin. Eğer çok canınız isterse, sadece nefsinizi köreltmek için küçük bir parça ve yudum yudum tadını çıkararak yiyin.

    Kaynak: http://www.yuksektopuklar.com/oruc-tutarken-nasil-kilo-verilir-42095



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz