Diğer
    Ana SayfaSağlıkKırık kalp sendromu nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

    Kırık kalp sendromu nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

    -

    Kırık kalp nedir diye düşündüğümüzde aklımıza ilk gelen resim, içinde çatlak bulunan bir kalp işareti olabilir! Ancak aslında gerçek yaşamda kırık kalp sendromu dediğimiz bir hastalık vardır ki kalp yetmezliği, ritim bozukluğu gibi olumsuz sonlanımları olan bir tablodur. Peki, kırık kalp sendromu nedir, neden olur? Nasıl geçer? Liv Hospital’den Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ebru Özenç anlatıyor…

    Zaten kalp hastalıkları ile depresyon, kaygı bozukluğu ve stresin ilişkili olduğu bilinen bir gerçektir. Tam tersine mutlu olmak, aşık olmak, huzurlu bir ilişki yaşamak, spor yapmak ve stres kontrolü sağlamak ise vücuttaki serotonin, dopamin, adrenalin ve endorfin düzeylerini dengeleyerek kalp sağlığına faydalı etkiler sağlamaktadır.

    KIRIK KALP SENDROMU NEDİR, NEDEN OLUR?

    Kırık kalp sendromu, stresle tetiklenen bir kalp hastalığı olup diğer adı da Takotsubo kardiyomiyopatisidir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmekte olup ani ve şiddetli göğüs ağrısı ile kişi kalp krizi geçirdiğini hissetmektedir. Bu durumun en temel sebebi ani stres içerikli duygusal bir durumda vücutta yüksek doz salınan stres hormonlarına tepkidir. Ayrılık acısı, boşanma, sevdiğiniz birinin ölümü gibi durumlarda en sık görülmektedir.
    Zürih Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kırık kalp sendromu gelişen hastaların beyin fonksiyonları incelenmiş ve beyin taramalarında sağlıklı kontrol grubuna göre, beynimizde işlemden geçen duyguları kontrol eden bölgelerde farklılıklar görülmüş. Belki de aslında kırık kalp sendromunun gelişmesini önleyecek en iyi yöntem beynimizi ve duygularımızı doğru kontrol etmektir!

    kırık kalp sendromu

    KALP KRİZİ İLE KIRIK KALP SENDROMU ARASINDA NE FARK VAR?

    Kırık kalp sendromu kalp kriziyle oldukça karışan bir tablo oluşturmaktadır çünkü klinik ve laboratuvar olarak çok benzer bulgular mevcuttur. İki tablo arasındaki ayırımı sağlayacak en önemli iki tetkik ise ekokardiyografi ve koroner anjiyografidir. Çünkü ekokardiyografi ile bakıldığında kalp kasında kasılma bozukluğu çok tipik olarak saptanmaktayken, koroner anjiyografide tıkalı damar izlenmemektedir. Son yıllarda önemi artarak tanıda kullanılan bir diğer önemli tetkik ise kalp MR’ıdır. Yani aslında kırık kalp sendromunda geçici, kısa süreli kalp kasında çalışma güçsüzlüğü oluşmaktadır. Bu tablodaki en iyi haber ise bu kas güçsüzlüğü haftalar içerisinde düzelme göstermektedir ve tekrarlama ihtimali düşüktür! Şu ana kadar bildiğimiz kadarıyla hayatı tehdit edici bir durum da değildir.

    - Advertisement -

    KIRIK KALP SENDROMU NASIL GEÇER?

    Aşk kalbimize iyi gelir mi? Her türlü sevgi ve aşk kalbe faydalıdır. Bu bir sevgili olabilir, evlilik olabilir, aile olabilir veya bir hayvan olabilir. Örneğin, çalışmalarda kalp cerrahisi sonrası sevdiği insanlardan destek alan hastaların uzun dönemde daha hızlı iyileşme ve daha uzun sağ kalımları olduğu gösterilmiştir. Ayrıca güncel diğer çalışmalarda ise hayvan besleyen insanlarda kalp-damar sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar olduğu, kalp krizi riskinin düştüğü ve daha uzun yaşadıkları gösterilmiştir. Aslında burada kalp dostu duygu ‘’huzuru bulacağınız aşkı ve sevgiyi’’ yaşamaktır. Huzur hem kan basıncını ve kalp hızını dengeleyici etkilere sahiptir hem de kaygı ve stres azaltıcıdır. Aşk dolu bir ilişki yaşamak ise kişiyi daha iyi davranmaya ve sağlıklı bir insan olmaya teşvik eder. Aşık kişilerde sigarayı bırakma, spor yapma ve sağlıklı beslenme oranları daha fazladır. Bu noktada en büyük görev yine beynimize düşmektedir; çünkü aşk beyinde başlar, beyinde biter. Her gününüz sevgililer günü tadında olsun, kalbiniz sağlıkla kalsın.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz