Kış mevsiminin favorisi Kestane

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kestane tezgahlarda yerini aldı. Bizde sizin için kestanenin faydaları yanı sıra nasıl yapılacağını araştırdık.

Kestane hem evde yapabileceğimiz hem de sokakta rahat ulaşabileceğimiz bir meyve. Bu yüzden seveni de oldukça fazla. Mis gibi kokusuyla bizi cezbeden kestanenin faydaları da saymakla bitmiyor.

Kestane, lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

KESTANE NASIL PİŞİRİLİR? *

Kestaneyi fırında, tavada ve haşlayarak 3 şekilde yapabiliriz. Hangi yöntemle yaparsak yapalım kestaneyi pişirmeden önce bir bıçak yardımıyla enlemesine bir çizik çizelim ve daha sonra soğuk su dolu bir kabın içerisinde yarım saat kadar bekletelim.

Kestanenin piştiğini kabuğunun açılmasından ve renginin koyu sarıya dönmesinden anlayabiliriz.

Kestaneyi eğer haşlıyorsak, nem oranı yükselir ve toplam enerji oranı yüzde 25 kadar azalarak 120 kcal’e düşmektedir.

Kestaneyi kavuruyorsak, nem oranı yüzde 20 kadar azalır, şeker oranı yüzde 25 oranında artıp enerji miktarı 200 kcal’e ulaşmaktadır.

KESTANEYİ KİMLER TÜKETMEMELİ? *

İlk olarak kestane alerjisinden bahsedeceğiz. Kestaneye alerjiniz varsa tüketmemelisiniz. Ancak bilmiyorsanız bazı belirtiler yeme sonrası ortaya çıkabilir;

Öksürme ve hırıltı
Boğazda his
Burun tıkanıklığı
Nefes darlığı hissi
Mide bulantısı ve kusma
Hiçbir şeyiniz yokken kestane yeyip bir şeyler ters gidiyorsa kestane alerjisi olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız.

FARKLI LEZZET ARAYANLAR İÇİN KESTANE ÇORBASI

Malzemeler

250 g kestane
300 g yeşil mercimek
50 ml zeytinyağı
Bir tutam taze kekik
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet kereviz sapı
Sebze suyu
Nar taneleri

Hazırlanışı

Yeşil mercimekleri soğuk ve tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Sonrasında suyunu değiştirip kararmış suyu dökün, yeni su ekleyip 1 saat pişirin. Pişen mercimeğin yarısını ayırın.
Soğan, havuç ve kereviz sapını küçük küçük doğrayın. Zeytinyağında yaklaşık 10 dakika soteleyin. İçerisine mercimekleri ve haşlanmış kestaneyi ekleyip 3 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve sebze suyunu ekleyin. Birlikte 20 dakika pişirin ve blender ile püre haline getirin. Üzerine ayırdığınız mercimekleri, kestaneyi ve nar tanelerini koyup servis edin.

DİYET KESTANE ŞEKERİ NASIL YAPILIR? *

(Toplam 400, 1 adet 36,3 kalori)

Malzemeler:

  • 10-12 adet kestane
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı hindistancevizi şekeri
  • 1 veya 1,5 su bardağı hurma suyu

Tarif: 

Kestaneleri çizdikten sonra derin bir pişirme kabına alın. Üzerine sıcak suyu ekleyip haşlayın. Kestaneler tam pişmeden ocaktan alın ve kabuklarını soyun. Daha sonra bir tencerenin içine hurma suyu ve hindistan şekerini eritip üzerine kestaneleri ekleyin ve 30 dakika kısık ateşte pişirin. Kestaneleri süzgeç yardımıyla tabağa alıp bir miktar hurma suyu ekleyip servis edebilirsiniz.

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here