Diğer
    Ana SayfaYazarEbru ŞallıKış mevsiminin olumsuz koşullarına yenik düşmeyin; hareketlenin, spor yapın, pilates yapın, sosyal...

    Kış mevsiminin olumsuz koşullarına yenik düşmeyin; hareketlenin, spor yapın, pilates yapın, sosyal olun ve canlanın

    -

    Haftada üç gün bakliyat yiyin
    Bakliyatlar, demir, potasyum ve B vitamini açısından zengindir. Protein değerleri de genel olarak yüksektir. Beslenme planımı yeşil mercimeksiz düşünemem. Haftada iki ya da üç gün yeşil mercimek ya da nohut tüketmek çok önemli. Barbunya, nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi gibi bakliyatları da sofranızdan eksik etmeyin.

    Su için
    Doğal mineralli suları tercih edin. Düzenli su tüketimi, vücut direncinizi arttırarak vücudunuzu toksinlerden arındırmanıza da fayda sağlıyor. Suyun tadından hoşlanmıyorsanız, limon, greyfurt, yeşil elma dilimi ve nane yaprağı gibi doğal gıdalar ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

    Mutlaka balık yiyin
    Balık mevsimi başladı. Balık, etler arasında hem en hafif seçenektir hem lezzetlidir hem de protein değeri yüksektir. Her balığı mevsiminde ve zamanında tüketmekte fayda var. Haftada iki gün balık tüketmek gayet iyidir hatta bu miktarı çoğaltabilirsiniz. Düzenli balık tüketimi kas dokunuzun da erimesini önleyecektir. Balık aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, kışın halsizlik ve yorgunluk şikayetlerine de olumlu etki gösterir.

    aralik-2012-ebru-salli-tan-resim-4Her gün bol bol sebze ve meyve tüketin
    Suyu içmeyin, suyu yiyin! Yanlış duymadınız, suyu yiyin dedim. Nasıl mı? Suyu her gün yiyeceğiniz taze sebze ve meyvelerden alın. Taze sebze ve meyveleri düzenli tüketirseniz cildinizin daha ışıl ışıl olduğunu, saçlarınızın ve gözlerinizin ışığının dikkat çektiğini hissedeceksiniz. Güzelliği yaratan bence içten doğru beslenmek.

    Kahvaltı yapmadan asla dışarı çıkmayın
    En önemli öğünümüz kahvaltı. Bol seçenek ve lezzet sunduğu için keyifli bir öğündür. Tam tahıllı ekmekler ya da tam buğday unlu ekmek kesinlikle vazgeçilmezimdir. Üç yumurta beyazlı omlet, domates, salatalık, yeşil zeytinin yanı sıra farklı lezzette müslileri sütle tüketebilirsiniz. Peynir ve meyveli yoğurtları yine kahvaltıya farklı alternatif olarak düşünebilirsiniz. Sabahları asla uzun süre aç kalmayın, güne kahvaltıyla başlayın ki metabolizmanız işbaşı yapsın.

    - Advertisement -

    Hayatınızdan esneme hareketlerini eksik etmeyin
    Pilates veya yaptığınız sporun ardından en az 15-20 dakika esneme hareketleri yapmalısınız. Salı günleri televizyon programımda sadece streching yaptırıyorum, bana eşlik edebilirsiniz. Düzenli yapılan esneme hareketleri zihniniz ve bedeninizdeki blokajları çözmek ve atmak için mükemmel bir yol. Bedeninizde birikmiş olan laktik asidi de atmış oluyorsunuz. Anti-aging etkisini de unutmamak gerek. Düzenli esneme hareketleriyle stresin olumsuz etkilerinden de kurtulabilirsiniz. Stres, sırt ağrısı, bel ve boyun ağrısına sebep olur. Esneme, sinir sistemindeki stres hormonunun üretimini azaltan alıcıları da uyarır.

    Kaliteli uyku şart
    Günde yedi ile sekiz saat uyku uyumaya özen gösterin. Eğer uyuyamıyorsanız kendinize doğal destekler sağlayabilirsiniz.
    Uyumadan önce bir fincan melisa ya da rezene çayı içmek, rahatlamaya yardımcıdır. Uyumadan önce alınan ılık bir duş, sizi uykuya hazırlar. Uyumadan 30 dakika önce içeceğiniz tarçınlı ılık süt de yine uyumanıza yardımcı olur. İnsan bedeninde akşam 21.30’dan sonra melatonin hormonu üretimi başlar; havaların kararması da yine bu hormonun çalışmasına sebep olur. Akşam altıdan sonra kafein tüketmenizi önermem. Günde bir saat yapılan düzenli egzersiz, uyku kalitesini arttırır.

    Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz