Diğer
    Ana SayfaSağlıkKışın ne yesek?

    Kışın ne yesek?

    -

    Greyfurt, muz, brokoli, karnabahar; kış gelince başlıyor hepsi gösterişe. Bu ay onlardan bolca tüketin, her şey mevsiminde daha güzel…

    Birkaç yıl öncesine dek yalnızca mevsiminde yerdik sebze ve meyveleri. Ama şimdi şubatta kan kırmızısı karpuz, temmuzda körpe pırasa bile bulunuyor. Oysa her sebze-meyve mevsiminde güzel ve lezzetli oluyor; vücuda yararlı vitamin ve mineraller içeriyor. Marketlerdeki renk cümbüşüne aldanıp meyve ve sebzelerin mevsimlerini karıştıranlar için kış bahçelerinin mahsullerini incelemeye aldık.

     

     

    - Advertisement -

    Armut: Zengin bir lif kaynağı olan armut, içerdiği fosfor ve B vitamini sayesinde zihinsel yorgunluğu gideriyor. Kalp damar sağlığını güçlendiren armut, ayrıca içerdiği vitaminler sayesinde fiziksel performansı da artırıyor.

     

    Brokoli: Küçük bir ağacı andıran brokoli, tam bir vitamin deposu. Vücudun mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, yüksek lif oranı sayesinde kemik erimesine karşı da koruyor. Brokoli ayrıca gırtlak, yemek borusu, prostat ve meme kanserinin önleyicileri arasında yer alıyor.

     

    Ispanak: Demirin yanı sıra, A ve C vitaminleri de içeren ıspanak, soğuk algınlığını önlüyor ve dişlerin çürümesini engelliyor. Kemik gelişimi için gerekli olan K vitamini yönünden de zengin olan bu sebzenin ayrıca, sigaraya bağlı akciğer kanseri olasılığını düşürdüğü de belirtiliyor.

     

    Karnabahar: Enfeksiyon önleyici ve antibakteriyel özellikleri olan karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyi sebze. Fosfor içeriği sayesinde ise osteoporozu önlüyor, kemik oluşumunu destekliyor. Vitamin ve mineral bakımından da zengin olan karnabahar, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına da yardımcı oluyor.

     

    Kereviz: Antioksidan özelliği ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi olan kerevize özel kokusunu veren ‘fitalid’ adlı maddenin kandaki stres hormonunu azalttığı biliniyor. Kereviz bu sayede, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini sağlıyor. Kolesterolü düşürdüğü de bilinen kereviz, sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahip.

     

    Kivi: A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum bakımından zengin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak, sindirimi kolaylaştırıyor. Kivi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığına karşı koruyor. Ayrıca, nefes açıcı etkisiyle astımlılara da fayda sağlıyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz