Hayatınızın “Sağlıklı Beslenme Çağı”nı başlatmaya kararlıysanız ilk adımınız mutfağı fethetmek olmalı. Dolaplarınızı ve buzdolabını köşe bucak temizleyin, ardından da yeni alışveriş listenizi hazırlayın.
Sebzeler:
• Ispanak
• Brokoli
• Brüksel lahanası
• Lahana
• Kırmızı lahana
• Karnabahar
• Kabak
• Marul
• Havuç
• Maydanoz
• Kereviz
• Limon
• Mantar
• Sarımsak
• Soğan
Meyveler:
• Elma
• Armut
• Muz
• Avokado
• Portakal
• Mandalina
• Kivi
• Greyfurt
• Ananas
• Nar
• Dondurulmuş böğürtlen, ahududu, yaban mersini
Yağlar:
• Natürel sızma zeytinyağı
• Zeytin
• Çiğ badem, fındık ve ceviz
• Ay çekirdeği (tuzsuz)
• Keten tohumu
• Chia çekirdeği
• Fıstık ezmesi (şekersiz-tuzsuz)
• Hindistan cevizi yağı
Protein:
Hindi veya tavuk göğsü
• Yumurta
• Somon
• Ton balığı
• Balık
• Karides
• Yağsız dana eti
Tahıllar:
• Yulaf
• Kinoa
• Esmer pirinç
• Kara buğday
• Bulgur
Çaylar:
• Bitki çayları
• Siyah çay
• Yeşil çay
• Maden suyu
Baklagiller:
• Börülce
• Mercimek
• Nohut
• Kuru fasulye
Baharat ve soslar:
• Hardal
• Karabiber
• Pul biber
• Acı sos
• Köri
• Kaya tuzu
• Sirke
Hangisi?
BALIKLAR
En iyi: Yeni tutulmuş
İyi: Taze
İdare eder: Çiftlik
YUMURTA
En iyi: Serbest dolaşan tavuktan ve organik
İyi: Organik (tercihen Omega-3’ten
zenginleştirilmiş)
İdare eder: Marketten alınmış
KANATLILAR
En iyi: Serbest dolaşan ve organik
İyi: Organik beslenmiş
İdare eder: Kasaptan veya marketten,
derisi alınmış
ETLER
En iyi: Çayırda beslenmiş ve organik
İyi: Organik
İdare eder: Kasaptan veya marketten alınmış
DİKKAT:
Alışveriş listenizi evden çıkmadan önce hazırlayın.
• Yukarıdaki malzemelerden en fazla bir haftalık ihtiyacınız için olanları seçin.
• Özellikle meyve-sebze reyonunda gökkuşağı renklerini bir araya getirin.
• Alışverişe aç gitmeyin.
• Sıra beklerken masa önündeki abur cubur raflarına bakmayın.
• Ya çiğ yiyin ya haşlayın ya da ızgara yapın.
• Tabağınızın büyük bölümünü sebzeler kaplasın.
• Tatlı yerine meyve yiyin, kuru meyveleri sınırlayın.
• Günde en az 2,5 litre su için.
Yaprak Çetinkaya
Formsanté 2015 – Aralık sayısı