Kolay yaz tatları

IMG 3876

Ağaçlar altında neşeli bir sofra; karpuz, domates, fesleğen, kiraz, limonata, dondurma… Bahçe keyfinize eşlik edecek kolay, lezzetli ve besleyici tariflerle yazın tadına varın. 

 

 

 

 

 

 

Zeytinli, keçi peynirli bruschetta
Malzemeler (4 kişilik)

• 1 kase kiraz domates, küçük doğranmış 

• 1/2 kase zeytin, çekirdekleri çıkarılmış

• 1/2 kase keçi peyniri, küp küp kesilmiş

• 1 tutam taze fesleğen

• Karabiber

• 1 kaşık üzüm sirkesi

• 1 diş sarımsak, ince kıyılmış

• 2-3 kaşık zeytinyağı

• Ekmek

Hazırlanışı
Ekmekleri kızartın. Peynir dışında tüm malzemeyi bir kavanoza koyup karıştırın. En son peyniri de ilave edip nazikçe karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine bir kaşık yardımıyla servis edip tüketin. Ağzı kapaklı bir kavanozla dilediğiniz yere taşıyabileceğiniz bu karışım, nefis bir atıştırmalık için ideal. 

Dondurmalı karpuz salatası

Malzemeler 
• 2-3 dilim karpuz

• 1 adet lime

• 1 tutam nane yaprağı

• 1 kase kiraz

• 250 g yoğurtlu dondurma (tarifi yanda)

Hazırlanışı
Karpuzu dilimleyip çekirdeklerini bir çatal yardımı ile çıkarın. Yarım lime’ı karpuzlara sıkın, diğer yarısını dilimleyin. Kirazları, lime dilimlerini ve nane yapraklarını karpuzların üzerine serpiştirin. Dondurmayla birlikte servis edin.

Biberiyeli patates ve tavuk

Malzemeler (4 kişilik)
• 1 kg patates

• 1/2 kg kemiği alınmış tavuk but

• Bir tutam taze biberiye

• 2-3 diş sarımsak

• Tuz, karabiber

• Bir miktar zeytinyağı

• 1/2 kase kiraz domates 

Hazırlanışı
Patatesleri soyup küp küp doğrayın. Fırın tepsisinin altına pişirme kağıdı serin. Patatesleri, tavuk eti parçalarını bu tepsinin içine koyun. Üzerine sarımsakları ince ince doğrayın, biberiyeyi, tuzunu, karabiberini serpiştirin; zeytinyağını gezdirin ve elinizle karıştırın. En son domatesleri de üzerine dizip 200 derece ısıtılmış fırında patatesler kızarıncaya kadar (yaklaşık yarım saat) pişirin. 

Yoğurtlu dondurma

Malzemeler
• 1 bardak süt

• 1/2 bardak krema

• 1 bardak yoğurt

• 3/4 bardak şeker

• 3 yumurta sarısı

• 1 fiske tuz

Hazırlanışı
Krema, süt, şekerin yarısını bir tencereye koyun. Tencereyi kısık ateşteki ocağın üstüne alıp şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. 

Yumurta sarılarını ve kalan şekeri birlikte çırpın. Kremayı henüz sıcakken yavaş yavaş çırpılmış yumurta ve şekerin içine dökerek karıştırın. Karışımı tekrar ocağın üzerine alın, orta ateşte karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Ancak kaynatmayın. Ocağın altını kapatıp karışımı genişçe bir kaba boşaltın. Buzlu su dolu bir başka kaba oturtarak soğuyuncaya kadar karıştırın. Tamamen soğuyunca üzerine yoğurdu ve bir fiske tuzu ekleyin. Dondurma makinesine alarak, makinenizin talimatları doğrultusunda dondurmayı hazırlayın.

Eğer dondurma makineniz yoksa karışımı yayvan bir kaba dökerek derin dondurucuya koyun ve her yarım saatte bir iyice karıştırıp döverek kıvam verin.

Enginar kalpli kinoa

Malzemeler (2 porsiyon)
• 1/2 bardak kinoa

• 1 bardak su

• 4-5 adet enginar kalbi (haşlanmış)

• 1 tutam taze kekik, ince kıyılmış

• 2 sap yeşil soğan, ince kıyılmış

• 1/3 demet maydanoz, ince kıyılmış

• 1 limonun kabuğu

• 1/2 limonun suyu

• 1 kaşık sızma zeytinyağı

• Tuz

Hazırlanışı
Kinoaları iyice yıkayın. Tencereye alın ve üzerine suyu ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika yumuşayıncaya kadar haşlayın. Su yeterli gelmezse üzerine sıcak su ekleyebilirsiniz. Altını kapattıktan sonra tencerenin üzerine bir bez ya da kağıt havlu koyarak kinoayı demlendirin.

Genişçe bir kaseye kinoayı alın. Üzerine kekik, yeşil soğan, maydanozu ilave edin. Enginar kalplerini ikiye bölüp ekleyin. Limon suyu, tuz ve sirkeyi de ilave ederek karıştırın. Bir limonun dış kabuğunu (sadece sarı kısmını) bıçakla sıyırıp ince ince kesin. Salatanın üzerine serpin. Afiyet olsun. 

Çilekli limonata

Malzemeler
• 1 adet limon

• 1 adet portakal

• 1 su bardağı toz şeker

• 1 kase çilek

• 1 tatlı kaşığı limon tuzu

• 3 litre su

Hazırlanışı
Bir gün önceden portakal ve limonu temizce yıkayıp buzluğa koyup dondurun. Limonatayı hazırlayacağınız zaman iyice donmuş olan portakal ve limonu buzluktan çıkarın. 10 dakika kadar bekleyin, kabuğuyla birlikte dilimleyip mutfak robotuna koyun. 1 su bardağı şekeri üzerine ilave edin. Robotu çalıştırın ve iyice ezilip karışana kadar çekin. Üzerine çilekleri de ekleyip tekrar karıştırın. 3 litre suya çektiğimiz portakal, limon ve şeker karışımını ekleyin. 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ekleyip 5 dakika kadar bekleyin. Ara sıra karıştırarak limon tuzu ve şekerin iyice erimesini sağlayın. 

Bir kaba temiz bir tülbent geçirin ve içeceği süzün. Üzerine az az su ekleyerek renk vermeyi bırakana kadar tülbenti sıkarak süzebilirsiniz. Limonatayı şişeye koyup ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayın. Soğuk olarak servis edin.

Ev yapımı limonata

Malzemeler
• 7 adet limon

• 2/3 su bardağı şeker

• 3 litre su

Hazırlanışı
Limonları çok iyi yıkayın. Kabuk soyucu ile dış kabuklarını (sarı kısmı, içteki beyaz süngerimsi bölümü değil) soyup bir kapta biriktirin. Soyduğunuz limonları sıkıp suyunu derince bir kaba ya da büyük bir kavanoza koyun. Limon kabuklarını mutfak robotunda şekerle birlikte iyice karışıncaya kadar çekin. Sonrasında üzerine bir bardak su ekleyip robotu tekrar çalıştırın. Böylece kabuklar tüm aromasını suya verecek. Limon suyunun bulunduğu kaba, şekerle karıştırdığınız kabukları ve suyu koyun. Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Buzdolabında yarım gün bekledikten sonra limonatanız hazır. Süzüp servis edebilirsiniz.


Formsanté – 2015 Temmuz sayısı
Aytaç Özkardaş Gozzi

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here