Diğer
    Ana SayfaBebekKolikle başa çıkmanın 7 yolu

    Kolikle başa çıkmanın 7 yolu

    -

    Kolik ağlatır! Her beş anneden biri, bebeğinin 2. haftasından itibaren onun nedensiz ağlamalarına tanık olur. Kolikle başa çıkamayan bebeğinizin çektiklerini, ağlamaktan başka anlatacağı bir yöntem yok! Ama sizin bebeğinize yardım edebileceğiniz yöntemler var.

    Seral Çelik

    Ağlıyor ama siz nedeni bilmiyorsunuz. Hani 'karnı tok, sırtı pek' bir bebeği ağlatan ne olabilir diye düşünüyorsunuz. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Yenidoğan bebeği olan her 5 anneden biri sizinle aynı duyguları hatta aynı çaresizliği yaşıyor. Açlıktan hastalığa kadar bebeğini ağlatabilecek bütün nedenleri araştırıyor ama boşuna! Bebek, ağlıyor. Aslında bebeğinizin geçerli bir nedeni var: Kolik.

    Ama hemen hatırlatalım; kolik anne babanın kötü bakımıyla ilgili değil. Kendinizi boş yere suçlamayın. Ayrıca bu ağlama bebeğinizin sağlığını da olumsuz etkilemiyor.
    Peki bebeğinizi ağlama krizine sokan kolik, bir hastalık mıdır? Uzmanlara göre, kolik bir hastalık değil. Henüz nedeni tam olarak anlaşılmasa da geçici bir durum. Gelin bu durumun özelliklerini ve bebeğinize nasıl yardım edebileceğinizi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doktor Özlem Ekiz Yörükalp'ten öğrendiklerimizle yakından öğrenelim.

    Kolik nedir?

    - Advertisement -

    Uzmanlar, bebeğin herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen kontrol edilmeyen ağrıları kolik olarak tanımlıyorlar. Bebekler, genellikle yaşamlarının 2. ya da 3. haftasında kolikle tanışıyorlar. 4. haftalarında şiddetleniyor, 3. aylarında kaybolur. Ancak bazı bebeklerde kolik 9. aya kadar sürebiliyor.

    Bu süre içinde bebekler şiddetli bir şekilde ağlıyorlar. Yaklaşık günün 2-3 saatini ağlamayla geçiriyorlar. Ama ağlama şekli diğer ihtiyaçlarındaki ağlamasından değişik. Nasıl mı?
    Bebek sakin ve normal bir durumdayken, birden feryat koparır. Ağlarken kısa süreli nefesini bile tutabilir. Bacaklarını karnına doğru çeker, yüzü kızarır, gözlerini ya tamamen kapatır ya da tamamen açar. Ellerini sıkar, kaşlarını çatar, alnı buruşur. Karnına dikkat ettiğinizde şiş ve gergin olduğunu fark edersiniz. Ağlama krizi, şanslıysanız bir iki saat sürebilir. Ama bazı zamanlar ara ara da olsa tüm güne yayılır. Genellikle öğleden sonra başlayan bu ağlama nöbetleri, bebeği yorgun düşürür. Bebeğinizin dinlenmesi ancak yorgunluktan sızmasına ya da gaz çıkmasına bağlıdır.
    Bebeğinizin sık sık ağlamasına neden olan koliğin nedenleri konusunda uzmanlar net bir yanıt vermiyor. Sindirim sisteminden kaynaklandığını düşünüyorlar. Bazı görüşlere göre; bebeğin sindirim sistemi yeterince gelişmiş olmadığı için besinleri sindirecek enzimler yeterince salgılanamıyor. Bu da bebeğin sindirim sırasında ağrı çekmesine neden oluyor.

    Ancak kesin olarak bilinen şu ki koliğe, huzursuzluk yol açmıyor aksine sağlıklı ve huzurlu bebeklerde de görülebiliyor. Ayrıca beslenme şekliyle de ilgisi yok. Anne sütü ya da mama ile beslenen bebekleri de aynı sorun bekleyebiliyor. Üstelik kız-erkek ayrımı da yapmıyor.

    Haberin devamı 2008 Formsante Ekim Bebek ekinde…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....