Diğer
    Ana SayfaGüzellikKoltuk altı terlemesine güncel tedaviler

    Koltuk altı terlemesine güncel tedaviler

    -

    Özellikle yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla daha fazla görülen koltuk altı terlemesi, günümüzde medikal yöntemlerin yanı sıra botoks ve liposuction’la da tedavi edilebiliyor.Yazarımız Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nebil Bozdoğan, koltuk altı terleme bozukluklarının güncel tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

    Op. Dr. Nebil Bozdoğan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

    Terleme bozuklukları; kişide önemli davranış problemlerine, dolayısıyla da toplum içinde sosyal sorunlara yol açabiliyor. Bu rahatsızlık, özellikle yaz aylarında hafif veya ileri seviyede oldukça sık görülüyor.

    En sık koltuk altında ortaya çıkıyor
    Koltuk altlarında ekrin ve apokrin ter bezleri bulunuyor. Terleme bozuklukları, sempatik sinir sistemindeki arızalara veya emosyonel/mental problemlere (stres ve benzeri) bağlı olarak oluşabiliyor. Bu sorun temel olarak hiperhidrozis ve osmidrozis (bromhidrozis) olarak ikiye ayrılıyor. Koltuk altlarında ortaya çıkan terleme bozukluğunu hisseden kişinin, öncelikle doğru teşhis için bir uzman doktora muayene olması gerekiyor. Bu şekilde terleme bozukluğunun cinsi belirlenerek, tam tanı konulabiliyor ve uygun tedavi seçenekleri önerilebiliyor. Günümüzde geçerli olan tedavi seçenekleri; dıştan sürülen ilaçlar, iyontoforez yöntemi, sistemik ilaçlar, bölgesel cilde iğne şeklinde uygulanan ilaçlar (botulinum toksini), TSS ameliyatları ve koltuk altına liposuction uygulaması olarak sıralanıyor.

    Botoks uygulanabiliyor
    Orta derece terleme bozukluğunda, bölgesel cilde incecik iğneler şeklinde uygulanan botulinum toksini yani botoks enjeksiyonu, en pratik koltuk altlarına uygulanabiliyor. Uygulama öncesinde nişasta testi yapılarak, koyulaşan hedef bölgelere cilt içine küçük iğneler şeklinde ortalama 50 ünite botulinum toksini veriliyor. Bu yöntem, birçok kişide üç ila dokuz aylık düzelme sağlayarak, oldukça tatmin edici sonuçlar verebiliyor.

    Liposuction’la terleme bozukluğu giderilebiliyor
    Koltuk altı bölgesindeki ekrin ve apokrin ter bezlerinin çoğu deri altında ve deri-deri altı sınırında bulunuyor. Son zamanlarda koltuk altına liposuction yapılıp, ter bezlerinin çıkarılmasıyla da terleme tedavisi uygulanabiliyor. Lokal anesteziyle deride açılan bir-iki küçük delikten girilerek apokrin bezlerin önce parçalanması, sonrasında vakumla çıkarılıp alınması ve sonuçta bu bezlere giden sinir liflerinin bölünmesi sağlanıyor. Liposuction’ın ardından yaklaşık iki gün uygulama bölgesi bandajlı kalıyor. Üç-dört gün içinde ise duş alınabiliyor. İyileşme sürecinin iyi geçmesi içinse liposuction sonrasında bir-iki hafta masaj yapılması öneriliyor. Koltuk altı bromhidrozisi olan ve tedavi amacıyla bu bölgeye liposuction uygulanan hastalarda yüzde 90’a varan başarılı, uzun süreli ve kalıcı sonuçlar elde edilebiliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz