Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüs aşısının yan etkileri ne? Yan etkiler görülürse ne yapılmalı?

    Koronavirüs aşısının yan etkileri ne? Yan etkiler görülürse ne yapılmalı?

    -

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısında yeni dönemin başladığını dün sosyal medya hesabından duyurarak, SGK kayıtlı tüm çalışanlara aşı randevusu açılacağını açıkladı. Bugün de E-Nabız üzerinden çok sayıda aşı randevusu oluşturuldu. Sağlık Bakanlığınca belirlenen “Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” kapsamında aşılama süreci yeni yaş ve meslek gruplarının sisteme tanımlanmasıyla devam ediyor. Bugünden itibaren, SGK’ya kayıtlı tüm çalışanlar ile memurlar, randevu aldıkları sağlık kuruluşlarında aşılarını yaptırabiliyor. Peki, koronavirüs aşısının yan etkileri neler? Yan etkilerle karşılaşılırsa neler yapılmalı? Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde koronavirüs aşısının olası yan etkilerine karşı şu bilgilendirmeler yer almıştı:

    KORONAVİRÜS AŞISININ YAN ETKİLERİ NELER OLABİLİR?

    Bakanlığın sitesinde “Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir” deniliyor. Koronavirüsün olası yan etkileri ise şöyle sıralanıyor:

    • Yorgunluk,
    • Baş ağrısı,
    • Ateş,
    • Titreme,
    • Kas/eklem ağrısı,
    • Kusma, ishal,
    • Aşı uygulanan bölgede ağrı,
    • Kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

    Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

    koronavirüs aşısının yan etkileri

    YAN ETKİLER VARSA NELER YAPILABİLİR?

    Bakanlık, “Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır” diyor ve yan etkilerle karşılaşılırsa yapılabilecekleri şöyle sıralıyor:

    - Advertisement -

    AŞI UYGULANAN BÖLGEDE AĞRI/ŞİŞLİK/KIZARIKLIK

    Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
    Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

    YORGUNLUK

    İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

    HAFİF ATEŞ, TİTREME

    İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

    BAŞ AĞRISI

    Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

    KAS/EKLEM AĞRISI

    İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

    KUSMA, İSHAL

    Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

    COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz