Covid-19 geçirdikten sonra veya herhangi bir problemden kaynaklı solunum sıkıntısı yaşıyorsanız bol sebze ve meyve, yeterli su, sağlıklı yağlar ve kontrollü karbonhidrat tüketimini içeren bir beslenme şekli ve düzenli fiziksel aktivite ile semptomlarınızı hafifletebilirsiniz. Bununla birlikte akciğer fonksiyonu için faydalı olan ve solunumu rahatlatan besinleri beslenmenize ekleyerek fayda sağlayabilirsiniz.
COVİD-19 SÜRECİNDE SOLUNUMU RAHATLATAN BESİNLER
- Kakule
- Pancar
- Roka
- Elma
- Balkabağı
- Zerdeçal
- Domates
- Kakao
- Yaban mersini
- Yoğurt
KAKULE
Kakulenin içerisindeki bileşikler hava yollarını genişleterek ve akciğerlerdeki hava akışını artırarak nefes almayı kolaylaştırabilir. Kakuleyi yemeklerinizde baharat olarak kullanabilir, çayını demleyebilir veya kakule esansiyel yağını soluyabilirsiniz.
PANCAR
Pancar oksijen alımını optimize etmeye yardımcı olan ve akciğer fonksiyonuna fayda sağladığı gösterilen nitratlar açısından zengindir. Pancarı salatalarınıza doğrayarak, fırınlayarak veya yoğurdunuza rendeleyerek tüketebilirsiniz.
ROKA
Roka yüksek magnezyum içeriğiyle bronşiyollerin gevşemesine yardımcı olarak havanın geçişini kolaylaştırır ve solunumu rahatlatır.
ELMA
Elma içeriğindeki kuersetin ve C vitamini gibi yüksek antioksidan konsantrasyonları sayesinde akciğer fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olabilir.
BALKABAĞI
Balkabağı güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan beta karoten, lutein ve zeaksantinden zengindir. Bu özelliğiyle akciğer fonksiyonunu iyileştirir ve nefes almayı kolaylaştırır.
ZERDEÇAL
Zerdeçaldaki ana aktif bileşen olan kurkumin, akciğer fonksiyonunu desteklemek için faydalı olabilir. 2012 yılında yayınlanan ve 2.478 kişide yapılan bir araştırma, kurkumin alımının gelişmiş akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
DOMATES
Domates iyileştirilmiş akciğer sağlığı ile ilişkilendirilen bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynakları arasındadır. Domates akciğer fonksiyonunu iyileştirerek nefes almayı kolaylaştırabilir.
KAKAO
Kakao akciğerlerdeki hava yollarını rahatlatmaya yardımcı olan teobromin adı verilen bir bileşik içerir, bu sayede nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.
YABAN MERSİNİ
Yaban mersini akciğer dokusunu koruyan antosiyanin için zengin bir kaynaktır. 2016 yılında yayınlanan ve 839 kişide yapılan bir araştırmada, yaban mersini alımının akciğer fonksiyonundaki en yavaş düşüş oranıyla ilişkili olduğu ve haftada 2 veya daha fazla yaban mersini tüketmenin, düşük veya hiç yaban mersini tüketmemeye kıyasla akciğer fonksiyonundaki azalmayı % 38’e kadar yavaşlattı bulunmuştur.
YOĞURT
Yoğurt akciğer fonksiyonunu artıran kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum açısından zengindir. 2019 yılında yayınlanan ve Japonlarda yapılan bir araştırmada, daha yüksek kalsiyum, fosfor, potasyum ve selenyum alımının artmış akciğer fonksiyon belirteçleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur.