Koronavirüs gibi enfeksiyon hastalıkları varlığında veya sonrasında dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Peki, koronavirüs hastalığını atlatanlarda beslenme nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli? VM Medical Park Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Ekici, koronavirüs hastalığını atlatanlarda beslenme konusunda bilgilendirmede bulundu.
Koronavirüsler, insanlarda hafif solunum yolu enfeksiyonlarından şiddetli solunum yolu yetmezliğine uzanan çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen ve ölümle sonuçlanabilen hastalık etkenidirler.
Covid-19 hastalık etkeni SARS-Cov-2 virüsüdür. Hastalık genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı ile seyretmekle birlikte halsizlik, yaygın vücut ve kas ağrısı, ishal, tat ve koku almada bozulma gibi semptomlarla da seyretmektedir. Hastalık yakın temas, hapşırık, öksürükle yayılan damlacıklarla bulaşmaktadır.
KORONAVİRÜS’Ü ATLATANLARDA BESLENME NASIL OLMALI?
Enfeksiyon hastalıkları varlığında veya sonrasında dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Yüksek ateş döneminde vücudun enerji ve besin ihtiyacı artmaktadır. Sağlıklı bir diyet güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Hastalık öncesi veya sonrasında düzenli fiziksel aktivite yeterli uyku, stresten uzak kalınması ve sigaradan uzak durulması gerekir.
GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİN
Dengeli beslenmek için;
- Her gün taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketilmelidir.
- Sebzeler, meyveler, kurubaklagiller, tahıl ve tahıl ürünleri, yağlı tohumlar tüketilmelidir.
- Şeker, yağ ve tuz içeriği fazla besinlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine çiğ sebzeler ve meyveler tercih edilmelidir.
- Her gün 8-10 bardak su içilmelidir.
- Ev dışı yemeklerden kaçınılmalıdır.
Hastalık için bazı önemli duyarlılık faktörleri vardır. Yaş, beslenme eksikliği, genetik, kronik hastalıklar ve stres önemli etkenlerdir.
BAĞIRSAK FLORANIZI KORUYUN
Yeterli besin alınmazsa; bağışıklık sistemi zayıflar, virüslerin vücuda girmesi kolaylaşır. Bu nedenle beslenmede aşağıdaki kurallara dikkat edilmesi gerekir:
- Yiyecekler bağışıklık sistemini güçlü kılar. Enfeksiyonlarla mücadele için A, C, D, E vitaminleri ve selenyum, çinko gibi mineraller gereklidir.
- Ara öğünlerde selenyum ve E vitamini ve çinkodan zengin besinler tercih edilebilir. Ceviz, badem, fındık, bu öğelerden zengin besinlerdir.
- C vitamininin önemli kaynağı olan portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler tercih edilmelidir.
- Mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmelidir.
- Bağırsak florasını korumak önemlidir. Daha fazla bitkisel ve lifli besinler tercih edilmelidir. Sebzeler, meyveler, kuru yemişler, kurubaklagiller bağırsak florasını korur. Ayrıca fermente yiyecekler, kefir, yoğurt gibi besinler de bağırsak düzenleyicidir.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sonuç olarak dengeli ve yeterli beslenme ile bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Bu amaçla;
- Turunçgiller bol C vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur. Beyaz kan hücrelerinin yapımına katkıda bulunur ve enfeksiyon ile mücadeleyi güçlendirir. Greyfurt, portakal, limon, bu amaçla kullanılabilir.
- Brokoli A, C ve E vitamini kaynağıdır.
- Taze çiğ sarımsağın antibakteriyel ve antiviral etkinliği vardır.
- Zencefil boğaz ağrısını alır.
- Yeşil çay polifenol adı verilen antioksidanlar içerir.
- Ay çekirdeği; fostor, magnezyum, B ve E vitamini içerir. Triptofan içeriği nedeniyle stresle başa çıkmada yardımcı olur.
STRES VE ÜZÜNTÜDEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIN
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için besinler dışında yapılması gereken bazı tedbirlerde alınmalıdır. Stres ve üzüntüden mümkünse kaçınılmalıdır. Düzenli spor yapılması, düzenli uyku olmalı, günlük su tüketimi yeterli olmalı (8-10 bardak), fazla şeker ve tuzdan kaçınılmalıdır. Hamur işi ürünlerden, işlenmiş besinlerden hazır besinlerden sakınılmalıdır.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Ailesinde koronavirüslü hastası olanların dikkat etmesi gerekenler
- Koronavirüs belirtileri kaç günde çıkar?
- Koronavirüste boğaz ağrısı nasıl anlaşılır? Her boğaz ağrısı korona mı?
- Koronavirüs riskine karşı 14 kural nedir? Nasıl uygulanır?
- Koronavirüs testi kaç saate belli olur? Sonuç ne zaman çıkar?
- Koronovirüse karşı nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz?