Koronavirüs’ün kan grupları üzerindeki etkisi sıkça tartışılıyor. Hangi kan grubunun Koronavirüs’ü daha şiddetli geçirdiği üzerine birçok araştırma yapılıyor. Peki, koronavirüs kan grubu ilişkisi nedir? Koronavirüs kan grubu ilişkisi doğru mu?
Danimarka ve Kanada’da yapılan iki araştırmalarda, kan grubunun hastalığın seyrinde rol oynayabileceğine ilişkin yeni bulgular elde edildi. Fakat, uzmanlar gerçekten böyle bir bağ varsa bunun nedeninin bilinmediğini ve hastalar için ne tür sonuçları olabileceğine ilişkin ileri araştırmalara gerek duyulduğunu söylüyor.
473 BİN 654 KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ
İki araştırmanın sonuçları da bilim dergisi Blood Advances’ta yayımlandı. Danimarka’daki araştırmada, 27 Şubat ile 30 Temmuz tarihleri arasında koronavirüs testi yapılan 473 bin 654 kişinin verileri incelendi ve pozitif çıkan sonuçlar, test yaptırmayan 2,2 milyon kişinin (Danimarka nüfusunun yüzde 38’i) kan gruplarıyla kıyaslandı.
Buna göre testleri pozitif çıkan 7 bin 422 kişi arasında kan grubu 0 olanların oranı yüzde 38,4. Referans grubundaki 2,2 milyon kişi arasında kan grubu 0 olanların oranı ise yüzde 41,7.
Virüs testi pozitif çıkanların yüzde 44’ünün kan grubu A, (Referans grubunda yüzde 42,4) yüzde 12’sinin kan grubu B (Referans grubunda yüzde 11) ve yüzde 5’inin kan grubu da AB (Referans grubunda yüzde 4).
Yani 2,2 milyon kişilik referans grubuyla kıyaslandığında, kan grubu 0 olanların pozitif çıkma oranı, diğer kan gruplarına göre daha düşük.
‘0 KAN GRUBUNUN HASTALIĞI AĞIR GEÇİRME RİSKİ DAHA DÜŞÜK’
Kanada’daki araştırmanın sonuçları ise kan grubu 0 olanların hastalığı ağır geçirme riskinin daha düşük olabileceğine işaret ediyor.
Araştırmada 21 Şubat’la 28 Nisan arasında yoğun bakımda tedavi gören 95 hastanın verileri incelendi.
Buna göre bu hastalardan 57’sinin kan grubu 0 ya da B. 38’inin ise A ya da AB.
ENTÜBE OLMA VE YOĞUN BAKIMDA KALMA SÜRELERİ
A/AB kan grubuna sahip hastaların toplam yüzde 84’ünün mekanik solunum cihazına bağlanması gerekti.
O/B kan grubuna sahip hastalarda ise solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 61.
Aynı şekilde kan grubu A ya da AB olan hastaların yoğun bakımda kalma ortalaması 13,5 gün.
0 ya da B kan grubundaki hastaların ortalaması ise dokuz gün.
‘KAN GRUBU A OLANLAR PANİĞE KAPILMASIN’
Vancouver Hastanesi’nde yoğun bakımda çalışan Prof. Mypinder Sekhon, sonuçlarla ilgili olarak “Bir doktor olarak hastalara bakıp onları gruplandırırken bu, aklımın bir köşesindedir. Ama kan gruplarının kesin bir “marker” (belirteç) olabilmesi için her defasında aynı şeyi gösteren, tekrar eden bulgulara ihtiyacımız var” dedi.
Prof. Sekhon şöyle devam etti:
“(Kan grubunun) hastalığın ağırlık derecesinde yaş ve diğer hastalıklar gibi risk faktörlerinin önünde olduğunu sanmıyorum. Kan grubu A olanların paniğe kapılmasına gerek yok. Bu, 0 grubunda olanların da barlara publara gitmekte özgür oldukları anlamına gelmiyor.”
KAN GRUBU İDDİASIYLA İLGİLİ DAHA ÖNCEKİ HABERLER
Bilim insanları virüsün bazı insanlar üzerinde ölümcül olurken bazılarının etkilenmemesini anlamaya çalışıyor. “New England Journal of Medicine” adlı tıp dergisinde yayınlanan son araştırma, bu duruma kan grubunun neden olduğunu ortaya koyan önceki araştırmaları destekler nitelikte.
Araştırma Kiel Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı bilim insanları tarafından yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre COVID-19, kan grubu A olan kişilerde diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha şiddetli seyrediyor. Kan grubu 0 olanlarda ise enfeksiyonun şiddeti, diğer gruplara göre yüzde 50 oranında daha düşük.
Çalışmanın yazarları, kan grubu A olan kişilerin, diğer kan gruplarına sahip kişilere kıyasla şiddetli COVID-19 belirtileri ve solunum yetmezliği yaşamasının %50 daha muhtemel olduğunu bulmuşlar. Kan grubu 0 olan kişilerin ise ciddi COVID-19 belirtileri yaşama ihtimalleri veya oksijen ya da solunum cihazı gerektirecek kadar ciddi hastalanma ihtimalleri %50 daha düşük.
DOÇ. DR. ULUCAN: A KAN GRUBU İNSANLAR 1,5 KAT DAHA FAZLA SOLUNUM PROBLEMİ YAŞIYORLAR
Doç. Dr. Korkut Ulucan, İspanya ve İtalya’daki hastalar üzerinde yapılan çalışmada A kan grubuna sahip hastaların diğer kan gruplarına sahip hastalardan 1,5 kat daha fazla solunum problemi yaşadıklarının tespit edildiğini kaydetti.
VERİLER ARTIK DAHA NET!
GWAS çalışmaları ile tek seferde birçok genetik varyant analiz edildiğini ifade eden Ulucan, “Genomumuz bölümler halinde değil total olarak analiz edilir. Nisan ayının sonu ve Mayıs ayının başında başlanan bu çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı ama genetik çalışmaların sonuçları zaman alabiliyor.
Hastalığın ilk gününden beri insan genlerinin bu hastalığa olan katkısının sınırlarını tahmin edebiliyorduk ama elimizde kesin kanıtlar yoktu. Şimdiki veriler ile çok daha net yaklaşımlarda bulunabiliyoruz. Bu çalışmalar tedavinin yönüne etkide bulunabiliyor” dedi.
A KAN GRUBU MU, 0 KAN GRUBU MU DAHA RİSKLİ?
2 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan bir çalışmanın hastalığın şiddeti ile kan grupları arasındaki ilişkiyi araştırdığını söyleyen Ulucan, sözlerine şöyle devam etti:
“Daha önce kan grupları ile yapılan ilk çalışmalardan biri Wuhan merkezliydi. Bu çalışma A kan grubuna sahip bireylerin daha sık hastalığa yakalandığı ile ilgiliydi. Aynı çalışma A kan grubunun hastalığı en azından yatarak geçirenlerde daha yüksek oranda bulunduğunu, 0 kan grubunun ise diğer kan gruplarına kıyasla daha az bulunduğunu göstermişti. Ancak o zamanlar elde edilen verilerin hastalık ve kan grubu ilişkisi için yeteri kadar değildi.
Son yayınlanan çalışmada İspanya ve İtalya’daki hastanelerde yatılı olarak ventilasyon veya oksijen desteği alan bin 610 hasta ile aynı bölgelerden 2 bin 205 sağlıklı birey genetik açıdan analiz edildi. Elde edilen genetik varyasyonlar, iki grup arasında karşılaştırıldı. İki grup arasındaki en büyük farklardan biri kan gruplarını kodlayan genlerde bulundu ve A kan grubuna sahip hastaların diğer kan gruplarına sahip hastalardan 1,5 kat daha fazla solunum problemi yaşadıkları belirlendi. 0 kan grubunun ise hastalığın şiddeti üzerine koruyucu etki yaptığı gösterildi. Bunlar çok değerli bilgiler ancak halen koronavirüs kan grubu ilişkisi ve hastalığın şiddeti arasında net ilişkinin varlığı için yeterli olmadığını düşünüyorum.”