Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüs'ü kanda tespit etmek mümkün mü?  

    Koronavirüs’ü kanda tespit etmek mümkün mü?  

    -

    Normalleşme sürecine girdikten sonra koronavirüs vaka sayılarında tekrar artış gözlenmesiyle birlikte merak edilen sorular da arttı. Bunlardan biri de Koronavirüs kan tahlilinde tespit edilir mi? Koronavirüs kan tahlilinde çıkar mı? Koronavirüs tanısı koyabilmek için doğru zamanın ne olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, koronavirüsü kanda tespit etmenin mümkün olup olmadığını açıkladı.

    KORONAVİRÜS KAN TAHLİLİNDE ÇIKAR MI?

    Tüm viral enfeksiyonlarda, virüsün savunma hücrelerini hedef alması sebebiyle önce kan değerleri düşer. Virüs ile savunma sistemi bir mücadele içine girer. Koronavirüs bir kişiyi enfekte ettiği zaman önce kanda bazı hücre değerlerini düşürüyor ve bu süreçte kişilerde bazı semptomlar başlıyor.

    Tanı koymak için şikayeti olan kişilerden 1-3. gün aralığında sürüntü örnekleri alınarak korona virüs tespit edilebilir. Ancak bazen sürüntü örnekleri negatif gelir ve hastanın şikayetleri devam eder, o zaman hastalığın 5 ve 7. Günleri kanda yükselmeye başlayan IGM antikorları kişinin aktif hastalığı geçirmekte olduğunu gösterir. Hastalığın 10. Gününden sonra koruyucu antikor dediğimiz IGG antikorları oluşmaya başlar. Ancak bu antikor seviye ve düzeyleri, kişi ve yaşa bağlı değişiklikler gösterir.

    Antikorlar, taşıyıcılığı göstermez sadece hastalığı ifade eder. Sürüntü örneği (PCR), taşıyıcılığı gösterir.

    KORONAVİRÜS MUTASYONA UĞRADI

    Covid-19, tüm hızıyla dünyada yayılmaya devam ediyor ve doğası gereği bu virüs sık mutasyona uğruyor. Uzmanlar bu sebeple ağustos ayına kadar 50.000 düzeyindeki virüs izole ederek gen analizinde bulunmuşlar ve son iki haftadır dikkat çeken bir mutasyondan bahsetmektedirler.

    - Advertisement -

    Yapılan değerlendirmelerde tüm dünyada %70 oranında baskın suşun 614 numaralı kromozomdaki mutant suş olduğu saptanmış. RNA gen kodunun da 614 numaralı kromozomun da iki aminoasit arasında şift oluşması üzerine  mutasyona uğradı. Bu mutasyon virüsün tutunma özelliği sağladığı spike proteini üzerinde etkisini gösteriyor ve bu tutunma proteinin daha esnek ve sağlam bir yapı kazanmasını sağlıyor ve sayıca artmasına yol açtı. Bu da virüsün bize daha kolay bulaşabilir ve daha ağır hastalık belirtileri ortaya çıkarabilir olmasına sebep olmakta.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz