Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüs karantina süresi kaç gün? Temaslı kişiler karantinaya giriyor mu?

    Koronavirüs karantina süresi kaç gün? Temaslı kişiler karantinaya giriyor mu?

    -

    Koronavirüs pandemisi ile karantina uygulaması başlarken, ilk günden bu yana karantina süresinde değişikliklere gidildi. Omicron varyantının etkisi tüm dünyada yayılmaya devam ederken karantina süresi ile ilgili son dakika gelişmeleri araştırılan konular arasında bulunuyor. Karantina süresi kaç gün? Koronavirüs temaslıları kaç gün evde kalıyor? İşte karantina süresine ilişkin detaylar…

    KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN?

    Öncelikle COVID-19 ile yüksek riskli (yakın) temaslı olanlarda karantina uygulamasının detaylarına bakalım.

    Sağlık Bakanlığı hatırlama dozu yapılmış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmiş kişilerle ilgili tablo şu şekilde:

    • “COVID-19 yakın temaslısı olması halinde karantinaya alınmazlar. Koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamlarına devam edebilirler.
    • Karantina uygulanmamakla birlikte kısmi risk nedeniyle bu kişiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir. Semptom gelişmesi durumunda semptom geliştiği gün PCR testi yapılır”
    • Bakanlığın açıklamasına göre yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infazkurumları, immunsupresif hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kişilere bu kural uygulanmaz. Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler için karantina uygulanmasa bile, 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir”

    Hatırlatma dozu yapılmamış, 3 ay içinde hastalığı geçirmemiş kişiler

    Hatırlatma dozu yapılmamış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişilerin karantina süresi 7 gün. Bakanlık bu konuda şu bilgiyi veriyor: Karantina süresince semptom gelişmemesi halinde 7. günde test vermeden karantina sonlandırılır.

    Karantina boyunca herhangi bir semptom gelişmesi durumunda semptom geliştiği gün PCR testi yapılır. Ancak karantina süresi 7. gün sonlanmış olmakla birlikte kısmi risk nedeniyle bu kişiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir.

    - Advertisement -

    Yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, immunsupresif hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kişilere 10 gün karantina uygulanır. Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler için 7. gün karantina süreleri sonlanmış olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir

    Enfekte olmuş kişilerin karantina süresi

    Koronavirüs pozitif asemptomatik veya hafif vakalarda (evde izlenen veya hastanede 24 saatten kısa süre yatan vakalar) ise karantina süresi 7 gün. Bakanlık bu konuda şu bilgileri veriyor:

    • Semptomları olan kişiler semptom başlangıcından itibaren, semptomu olmayan kişiler ise ilk PCR testi için numune alınmasından itibaren 7 gün boyunca izolasyona alınır, 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksızın ateşi olmayan kişilerin izolasyonu PCR testi yapılmaksızın sonlandırılır.
    • Ancak izolasyon süresi sonlanmış olmakla birlikte kısmi risk nedeniyle bu kişiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir.
    • Yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, immunsupresif hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kişilere 10 gün izolasyon uygulanır. Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler için 7. gün izolasyon süreleri sonlanmış olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir.

    KARANTİNA İLE İLGİLİ SORU CEVAPLAR

    Karantinadayken hastaneye gitsem cezalı sayılır mıyım?

    Hayır. Sağlık ihtiyaçlarınız için her zaman sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz. Bu başvuru sırasında maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymalı, diğer kişilerle sosyal mesafeyi korumalı ve sizinle temas edecek sağlık çalışanlarına durumunuzu bildirmelisiniz. Sağlık kuruluşuna varsa özel aracınızla gitmeli, yoksa 112 acil sağlık ekiplerinden yardım almalısınız.

    İzolasyon/karantina sürecinde iken sınava (mülakat vb.) girebilir miyim?

    Sınava girmeden önce sınavı yapacak kurumun internet sayfasını kontrol ederek vaka ve temaslıların sınava alınma durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu kişilerin sınava alınması durumunda uyulacak kurallar ilgili kurumlar tarafından açıklanmaktadır. Eğer sınava alınma durumu söz konusu olur ise sınava giderken maskenizi takın ve sınav girişinde sınav görevlilerine hasta ya da temaslı olduğunuzu bildirin.

    İzolasyon sürem doldu neden HES kodum riskli olarak görülmeye devam ediyor?

    İzolasyon süreniz dolduktan bir gün sonra Bakanlığımızın sistemi otomatik olarak HES kodunuzu düzeltecektir.

    İzolasyon süremin sonunda test sonucum yine pozitif çıktı. Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacak?

    İzolasyon süresinin sonunda hastalara tekrar test önerilmemektedir. Ancak yapılmış ve pozitif saptanmış ise genel sağlık durumunuzun iyi olması durumunda ek bir tedavi uygulanmamaktadır. Ancak, şikayetleriniz artarak devam ediyorsa tekrar sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

    İLGİLİ İÇERİKLER

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz