Diğer
    Ana SayfaHaberKoronavirüste 2. dalga riski var mı?

    Koronavirüste 2. dalga riski var mı?

    -

    Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi 2 gün önce uyarıda bulunmuş ve kurum direktörü 2. dalga koronavirüs salgınının çok daha ağır geçebileceğini söylemişti. Peki, koronavirüste gerçekten 2. dalga riski var mı? Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil böyle bir ihtimalin söz konusu olabileceğini söylüyor. 

    UZUN YILLARDIR BÖYLE ENFEKSİYON GÖRÜLMEDİ

    Fox TV’de soruları yanıtlayan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil koronavirüsü anlattı. Hotamışlıgil “ABD’de koronavirüs vaka sayısı neden çok yüksek, Koronavirüste 2. dalga riski var mı? Koronavirüs aşısı ne zaman hazır olur?” sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Hotamışlıgil’in verdiği bilgiler şöyle:

    Koronavirüs çıktığı günden beri; ilk başlangıçta karanlık bir dönem var, o dönemde tam ne olduğunu bilmiyoruz. 2019 Kasım aylarında Kasım ortasında Çin’de başladığı biliniyor. Ondan sonra sessiz bir dönemi var, Çin’de yayıldığı sonra salgının patladığı dönem. İnanılmaz bir hızla bütün dünyaya yayıldı. Çok uzun yıllardır böyle bir yayılım gösteren virüs enfeksiyonu ile karşılaşmamıştık. 2.7 milyon kişiye bulaşmış durumda dünya çapında.

    ABD’DE KORONAVİRÜS NASIL BU KADAR YAYILDI?

    Amerika’nın bu duruma gelmesine 2 kısımda bakmak lazım. Salgının sıra dışı bir virüsle yayıldığı fark edilince ki buna ocak ayı ortaları diyelim, o süreç içerisinde ABD yönetiminin bunu birinci sebep olarak ciddiye almaması, ABD’ye hafif şekilde uğrayacağı yönünde bir söylemle işin üzerine ciddiyetle eğilmemesi…

    60-70 GÜN BOŞA GEÇİRİLDİ

    İkinci süreç, geçirdiğimiz 2-3 sene içerisinde ABD’nin çok önemli, bilime dayalı, hastalıklar bakımından bütün tedbirleri alan kuruluşunun yetkinliklerinin azaltılmış olması… Yönetimin bilim insanlarının tavsiyelerinden uzak bir davranış içine girmiş olması. Yetkinlik ve yönetim problemler nedeniyle önlemlerin gecikmesi önemli bir zaman kaybına yol açtı. 60-70 gün gibi bir süreç önlem alınmadan geçiştirildi.

    - Advertisement -

    SAĞLIK SİSTEMİ FELCE UĞRADI

    Başladıktan sonra da mart ayındaki vakalar ortaya çıkıp yayılmaya başladıktan sonra ortaya başka yönetimsel problemler çıktı. Onların içerisinde en büyük kriz olarak merkezi yönetimle; Beyaz Saray ile eyaletler arasında politik fay hatları arasında gerçekleşen uyumsuzluk ortaya çıktı. Bu uyumsuzluk bir seri daha yanlış kararların verilmesine, örneğine test konusunun çözümlenememesine, hala da istenen düzeyene ulaşmamasına, lojistik sorunlara neden oldu. Salgının yayılımı kontrolden çıktı. New York gibi eyaletlerde sağlık sistemi gelen büyük dalga karşısında felce uğradı.

    SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI

    Dalganın büyüklüğünün kontrol edilememesi de ABD sağlık sistemindeki çok büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oldu. Kapasite düşüklüğü, sağlık hizmetinin yüksek maliyetli olması, eşitsiz bir şekilde dağılmış olması gibi sorunlar da büyüttü.

    KORONAVİRÜS AŞISI NE ZAMAN HAZIR OLUR?

    Görülmemiş biçimde bütün dünyadaki bilim insanları, bilim kurulları, bilimle uğrasan kuruluşlar arasında muazzam bir işbirliği, bilgi paylaşımı ve dayanışma ortaya çıktı. Bu tabii çok güzel bir şey. Bu salgını başımıza getiren şeylerden biri de küreselleşme ama küresel bir dayanışmanın da ortaya çıkmasına neden oldu.

    Aşıyı aşama aşama düşünmek lazım. İlk aşama bir aşı için en kolay aşama, hangi yöntem kullanılacaksa, verilecek olan malzemenin hazırlanması aşı için sadece ilk aşama. Esas süreç ondan sonra başlıyor. Virüsün bir parçasının vücuda tanıtılmasından sonra vücut bu parçaya karşı güçlü bir immün cevap verebilecek mi. Birinci olarak cevap verilmesi gereken soru bu. Bu cevabı verirken beklenmeyen bir etki ya da olumsuz bir şey gerçekleşecek mi? Güvenlik ve immün cevap oluşturma aşamalarının mutlaka ve mutlaka test edilmesi gerekiyor.

    1 SENEDEN ÖNCE OLMASI GERÇEKÇİ DEĞİL

    Her oluşan immün cevap virüse karşı koruyucu olacağı anlamına gelmiyor. Koruyucu olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor. Lojistik aşamada en sıkıntılı dönemler aşının başlangıç aşamasında sonraki süreçler. Birinci aşamada muazzam bir aktivite var. En son baktığımda 80 tane aşı programı var değişik süreçlerde. İyi haber, insanlara girmiş olan ve 2. faza da geçmiş olan aşılar var. Ama bundan sonraki seyrin nasıl gideceğini bilmenin imkanı yok. Tahminim 1 seneden önce olmasının gerçekçi olmadığı”

    KORONAVİRÜSTE 2. DALGA RİSKİ VAR MI?

    Hotamışlıgil, ABD’de gündeme gelen ‘koronavirüste 2. dalga riski’ için şunları söylüyor:

    Şu şekilde yorumlayabiliriz. Hala bilmediğimiz şeyler var. Etkilenen ülkelerde toplumun ne kadarlık kısmı bu enfeksiyona maruz kaldı. Emin olacağımız bir şey var ki, her ülke içerisinde çok büyük bir kesim belki yüzde 50 belki, yüzde 80 belki daha fazla hala bu virüse duyarlılığı devam edecek; enfeksiyona maruz kalmadığı, aşı olmadığı dolayısıyla bağışıklık olmadığını varsayarsak.

    ÖNLEMLER SALGININ YAYILIMINI AZALTMAYA DÖNÜK

    Şu ana kadar aldığımız önlemler virüsün ortadan kalkmasına dönük önlemler değil, salgının yayılımını azaltmaya ve süreci uzatmaya dönük eylemler. Virüs dünyada olacağı ve muazzam bir yayılma potansiyeline sahip olduğu için hem de çok sayıda virüse duyarlı insan olacağı için ikinci bir dalga bekleniyor. Önemli olan 2. dalga geldiğinde nasıl bir büyüklükte gelecek ve biz yayılımı kontrol etmek için tedavi ve aşı açısından ona nasıl hazır olacağız. Su anda bu problemler çözülmüş değil. Bu virüs önümüzdeki 2 3 aya görülmeyecek gibi bir beklenti maalesef çok çok düşük bir olasılık. Olmaz diye bir şey yok, olabilir. Daha önceki korona virüslere bağlı salgınlarında virüsün mutasyona uğrayıp ortadan kalktığını gördük. Orada bazı avantajlı durumlar vardı. Bu virüsten onlardan bazıları yok. Bulaşma profili çok daha yüksek.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz