Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüs'te koku kaybı soğuk algınlığı ve gripten farklı mı?

    Koronavirüs’te koku kaybı soğuk algınlığı ve gripten farklı mı?

    -

    Avrupalı araştırmacılar koronavirüste yaşanılan koku kaybının kötü bir soğuk algınlığı ve grip rahatsızlıklarından farklı seyrettiğini açıkladı. Peki, grip ve soğuk algınlığından ne gibi farklılıkları var? İşte koronavirüs’te koku kaybı ve detayları…

    30 GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE TEST YAPILDI

    Covid-19 hastalarının deneyimlerini inceleyen bilim insanları bu virüse eşlik eden ve hastalardan birçok kişide görülen koku kaybının farklılığını ortaya koydu. BBC’nin haberine göre, İngiltere’de Doğu Anglia Üniversitesi’nden Prof.Carl Philpott, 30 gönüllü üzerinde koku ve tat testi gerçekleştirdi: 10’u Covid-19, 10’u kötü soğuk algınlığı ve 10’u soğuk algınlığı veya grip semptomu olmayan sağlıklı insan üzerinde yapılan araştırmalara göre koku ve tat kaybı semptomları farklılık gösteriyor.

    Covid-19 hastalarında koku kaybı çok daha fazlaydı. Kokuları daha az tanıyorlardı ve acı ya da tatlı tadı hiç ayırt edemiyorlardı.

    ACI İLE TATLI ARASINDAKİ FARKI ANLAMIYORLAR!

    Uzmanlar, Covid-19 hastalarında koku kaybının soğuk algınlığı ve gribe göre daha ani ve şiddetli olma eğiliminde olduğunu söyledi. Koronavirüs hastalarında genellikle burun akıntısı yoktur. Koku almamalarına karşı yine de özgürce burunlarından nefes alabilmektedir. Onları ayıran diğer bir şey de “gerçek” tat kaybıdır.

    Tat kaybı olan koronavirüs hastalarının acı ile tatlı arasındaki farkı anlamadıkları ortaya çıktı. Uzmanlar bu duruma, pandemik virüsün koku ve tat duyusu ile doğrudan ilgili sinir hücrelerini etkilemesinin neden olduğundan şüpheleniyorlar.

    - Advertisement -

    TAT TESTİ YAPABİLİRSİNİZ

    Covid-19 hastalarında koku kaybı çok daha fazlaydı. Kokuları daha az tanıyorlardı ve acı ya da tatlı tadı hiç ayırt edemiyorlardı. Uzmanlar ayrıca kahve, sarımsak, portakal veya limon ve şeker gibi ürünlerle insanların evde kendi koku ve tat testlerini yapabileceklerini söyledi.
    Koronavirüsten iyileşen çoğu insanda koku ve tat duyularının birkaç hafta içinde geri döndüğünü de sözlerine ekledi.

    BURUNDA ENZİM TESPİT EDİLDİ

    Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda, sadece burnun kokudan sorumlu bölgesinde bulunan çok yüksek seviyelerde bir enzim tespit ettiler. ACE-2 (anjiyotensin dönüştürücü enzim II) olarak adlandırılan bu enzimin, koronavirüsün vücut hücrelerine girmesine ve enfeksiyona neden olmasına izin veren “giriş noktası” olduğu düşünülmektedir. Burun, Covid-19’a neden olan virüs olan Sars-CoV-2’nin vücuda girdiği yerlerden biridir.

    Araştırmacılar şunları söyledi:

    “Şu anda, virüsün vücuda erişmek ve enfekte etmek için bu hücreleri gerçekten kullanıp kullanmadığını görmek için laboratuvarda daha fazla deney yapıyoruz. Durum buysa, doğrudan burundan verilen antiviral tedavilerle enfeksiyonun üstesinden gelebiliriz.”

    Koronavirüsün ana semptomları:

    – Yüksek ateş
    – Sürekli öksürük
    – Koku ya da tat kaybı

    Bu semptomları olan herkes kendi kendini izole etmeli ve virüs olup olmadığını kontrol etmek için bir test yaptırmalıdır. Olası yayılmayı önlemek için hane halkı üyeleri de tecrit edilmelidir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz