• ✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale
Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu

Koronavirüs’ü hafif semptomlarla geçirmek için 10 etkili öneri

Koronavirüs sayılarının giderek arttığı bugünlerde maske, sosyal mesafe ve hijyen önlemlerinin yanı sıra güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak koronavirüsten korunmada önemli bir role sahip. Peki, koronavirüs’ü hafif semptomlarla geçirmek için ne yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?

Koronavirüsün bulaşmasını önleyen veya koronavirüsü tedavi edebilen herhangi bir besin olmasa da sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku bağışıklık sistemini güçlendirerek, koronavirüs’ü hafif geçirmemizi ve koronavirüsten korunmamızı sağlayabilir. Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu koronavirüsten korunmak veya koronavirüs’ü hafif semptomlarla geçirmek için 10 etkili öneri sıraladı. 

KORONAVİRÜSÜ HAFİF SEMPTOMLARLA GEÇİRMEK İÇİN 10 ÖNERİ

  • D vitamini depolarınızı doldurun! 
  • Etkili bir enfeksiyon savar olan C vitaminini düzenli alın!
  • Bağışıklık sisteminin kalkanı Çinkoyu ihmal etmeyin
  • Probiyotiklere sofralarınızda mutlaka yer verin!
  • E vitamini ile bağışıklığınızı destekleyin!
  • Glutatyon ile bağışıklık gücünüzü artırın!
  • Kaliteli protein kaynakları tercih edin!
  • İdeal kilonuzu koruyun!
  • Her gün 10-12 bardak su için 
  • Uyku hijyeninize önem verin!

koronavirüsü hafif atlatmak için 10 öneri

D VİTAMİNİ DEPOLARINIZI DOLDURUN!

Yeterli D vitamini seviyesine sahip kişilerin hastalığa yakalanma oranı yüzde 52 azalıyor. D vitamini bağışıklık sisteminde kritik bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalar yeterli D vitamini alamayan kişilerin hastalığı daha ağır geçirdiğini kanıtlıyor. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmasıyla birlikte, öğle saatlerinde 30 dakika güneşlenmek ve D vitamininden zengin besinler; somon, alabalık, pisi balığı, kılıç balığı,  yumurta, süt çeşitleri ( yağ oranı düşük sütler, badem sütü, soya sütü) ve kültür mantarlarını beslenmenizde bulundurmak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

ETKİLİ BİR ENFEKSİYON SAVAR OLAN C VİTAMİNİNİ DÜZENLİ ALIN

Koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar ile savaşta, C vitamini içeren besinleri ve bunlardan yapılmış sebze suları tüketmek etkilidir. Yüksek miktarda C vitamini içeren besinler; kuşburnu, hibikus, kızılcık, brokoli, karnabahar, renkli biberler, maydanoz, kivi, ıspanak, alabaş, limon, portakal, greyfurt.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KALKANI ÇİNKOYU İHMAL ETMEYİN

Çinko bağışıklık sisteminin temel öğelerinden biridir. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için ana ve ara öğünlerinizde özellikle balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta tercih edin.

PROBİYOTİKLERE SOFRALARINIZDA MUTLAKA YER VERİN!

Besin desteklerinin sindirim sistemi ve bağırsaklar için faydalı olduğunu bildiğimiz kadar bağışıklık sistemi üzerine de önemli etkisi vardır. Bu yüzden laktofermente gıdalar tüketmek önemlidir. Evde fermente edilmiş turşular özellikle pancar ve lahana turşusu,  kombucha, sirkeler önemli doğal probiyotik kaynaklarındandır.

E VİTAMİNİ İLE BAĞIŞIKLIĞINIZI DESTEKLEYİN!

Yeterli miktarda alındığında enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyor. Soğuk sıkım zeytinyağı, avokado yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, balık yağları, kabuklu yemişler ve tohum yağları gibi iyi kalite olan fonksiyonel yağları beslenmenizde bulundurmanız bağışıklığınızı destekler. 

GLUTATYON İLE BAĞIŞIKLIK GÜCÜNÜZÜ ARTIRIN

Vücudumuzun en önemli antioksidanlarının başında gelir ve dolasıyla bağışıklığımızdaki rolü elzemdir. Glutatyon sentezini arttırmak için; yumurta, ev yapımı yoğurt, kefir, beyaz ve kırmızı et, soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, et, balık, yumurta, süt ürünleri, et ve kemik suyunu beslenmenize mutlaka ekleyin. 

Glutatyon deposu olan bu içeceği bağışıklık sisteminizi arttırmak için tüketebilirsiniz. 

  • 1 salatalık
  • 1 küçük elma
  • 2 yaprak kereviz
  • 1 avuç ıspanak
  • ½ adet limon suyu
  • 1 adet havuç
  • ½  greyfurt suyu

Tüm malzemeleri mutfak robotuna doldurun. İçilebilecek kıvama gelene kadar robotta çekin.

KALİTELİ PROTEİN KAYNAKLARI TERCİH EDİN!

Kaliteli protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi ve karaciğer fonksiyonları için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, organik tavuk, hindi ve deniz balığı gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

İdeal kiloda olmak bağışıklık sistemi için önem taşır. Çünkü yağ dokusu fazla olan bireylerin savaşçı hücreleri, enfeksiyon ve virüs kovucu mekanizmaları daha yavaştır. Yani obezitenin koronavirüs ve influenza şiddetini arttırdığı, bireylerde nefes alma zorluğunu tetiklediği, virüsün bulaşmasında ilişkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar artmaktadır. 

HER GÜN 10-12 BARDAK SU İÇİN

Su; tüm vücut sisteminin çalışması, toksinlerin vücuttan atılması, besinlerin hücrelerimize ulaşması ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Bu nedenle günde en az iki litre su içilmesi genel sağlığımızın korunması açısından önemlidir. 

UYKU HİJYENİNİZE ÖNEM VERİN!

Sağlıklı kalmak için gereken yaşamsal bazı fizyolojik onarımlar, yalnızca uyku sırasında yerine getirilebilir. Doğru zamanda, yeterli uyku,  mental ve fiziksel sağlığı korur. Yapılan araştırmalar düzensiz uykunun bağışıklık sistemini düşürdüğünü göstermiştir. Bu yüzden düzenli ve kaliteli uyumaya özen gösterin. ( günde 6-8 saat) 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here