Davetsiz bir misafir olan koronovirüse karşı güçlü bir bağışıklık oluşturmamız çok önemli, artık bunu biliyoruz. Sağlıklı çalışan güçlü bir bağışıklık sisteminin verdiği yanıt sayesinde oluşabilecek tehlikelere karşı güçlü bir sistem sağlayıp, oluşabilecek inflamasyonu tedavi edebiliriz. Peki, Koronovirüse karşı nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
KORONAVİRÜS’E KARŞI NASIL BESLENMELİ?
Koronovirüs enfeksiyonlarının herkese ders niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Ancak televizyon kanallarında, sosyal medyada verilen bilgiler oldukça çelişkili durumda.
Daha önce karşılaştığımız SARS (ağır akut solunum sendromu) ve MERS (ortadoğu solunum sendromu) kıyasla ölümcül olma özelliği daha düşük, yayılım hızı yüksek görünüyor. Gerçek şu ki; koronovirüs olsun veya olmasın; virüsleri savuşturmak, ilacının bulunmasından medet ummak, bulaşmaması için tüm dünyayla izolasyonu kesmek doğru değil. Doğru olan, bağışıklık sistemimizi sağlıklı çalışır hale getirmektir. Bunun için yapılacak birkaç önemli nokta var.
KORONAVİRÜS’E KARŞI NELERE DİKKAT ETMELİ?
- Sağlıklı çalışan bir sindirim ve bağırsak florasına sahip olmak gerekir.
- Beslenmenizde antioksidan kapasitesini artıracak şekilde beslenmek gerekir. Örneğin; Kırmızı sebze/meyveler(havuç, pancar, nar, cennet meyvesi, bal kabağı, kırmızı/sarı biber), beyaz çay/yeşil çay, zencefil, kırmızı soğan, sarımsak gibi besinler…
- Kesinlikle stres yönetimi sağlanması gerekir.
- Herhangi metabolik veya hormonal dengesizlik varsa, düzeltilmesi gerekir. Diyabet, tiroid gibi…
- Uykunun düzenlenmesi gerekir.
- D vitamini, çinko selenyum, B12, demir, folik asit, iyot eksikliklerinin giderilmesi gerekir.
- C vitamini alımına dikkat edilmesi gerekir.
- Bol su tüketilmesi gerekir.
- Fiziksel mesafeye önem verilip, el yıkamasının önemini unutmamak gerekir.
Bunlar kişinin yalnızca covid-19 için değil, her türlü viral/bakteriyal enfeksiyon ile mücadelesinde önem oluşturuyor.
Ancak eklemek istediğim bir nokta daha var ki; kişi zaman zaman yaşadığı rahatsızlıklarla baş ederken çaresiz kalabiliyor, bu yüzden de umudunu yeşertecek bir ilaç veya bir besinden medet umabiliyor. Herhangi bir bitkinin kökü, sapı, tohumu, yağı, suyu o bölgede/o hastalıkta etkili olmaz. Bunları dünyanın en değerli iksiriymiş gibi sunan zihniyetlere aldanmayın. Yukarıda da ifade ettiğim gibi bütüncül yaklaşım bedenin iyi olma halinde çok etkilidir. Mutlaka eksik durumlarınızı tamamlayama odaklanın. Organik beslenmeye özen gösterin. İşte o zaman bırakın koronovirüsü, her türlü hastalıkla mücadelede kazanan siz olacaksınız.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Koronavirüs’e karşı bizi savunmasız bırakan 10 beslenme hatası
- Koronavirüs sürecinde şok diyet: Aklınızdan bile geçirmeyin