Diğer
    Ana SayfaGüzellikKorunmanın püf noktaları

    Korunmanın püf noktaları

    -

    Yaz geldi, güneş hazır. O halde güneşle ilgili bilgileri tazeleme zamanı. Ruh halimizi olumlu etkilediği gibi tenimize hoş bir bronzluk katan güneşin tadını çıkarmak istiyorsak, en doğru şekilde korunmayı da bilmeliyiz!

    Hiçbir korunma ürünü kullanmadan güneş altında dolaşarak ya da yatarak, geçirilen zamanların acısı ne yazık ki, hayatın ileri aşamalarında kendini gösteriyor. Pek çok kemik ve eklem hastalığına iyi gelen güneş, korunmasız olarak faydalanıldığında ne yazık ki pek çok kötü hastalığın nedeni haline geliyor. Yani güneş her an düşmana dönüşebilecek bir dost bizim için. Onunla iyi geçinmek için çok dikkatli ve bilinçli olmak ise tek şart. Haberimiz güneşin olumsuz etkileri ve korunmak için alabileceğiniz önlemler, kullanabileceğiniz ürünler hakkında. Her ne kadar güneşin tüm bu olumsuz etkilerini bilmek kadınların bronzlaşma tutkusunu yok etmeyecekse de, bu ürünler sayesinde bilinçli bronzlaşmak ve daha da önemlisi onun zararlı ışınlarından korunmak mümkün

    Güneşle gelen sorunlar
    Hepimizin bildiği gibi güneşin ultraviyole ışınları, erken cilt yaşlanmasının yanı sıra cilt kanserine ve hiperpigmentasyon denilen güneş lekelerine neden oluyor. Güneşe en çok maruz kalan yüzde, göğüs ve kollarda kırışıklıklar, çiller, güneş lekeleri ortaya çıkarken, deride kuruluk, solukluk, tahriş ve kılcal damarlarda çatlama gibi değişiklikler de meydana geliyor. Bronzlaşma hepimiz tarafından sağlıklı bir görünümle ilişkilendirilse de, aslında derinin ne kadar hasar aldığını gösteriyor. Bu yüzden güneşle temasta olduğunuz zamanlarda koruyucu kremlerinizi yanınızdan ayırmamanızda fayda var.

    Koruyucu ürün seçerken
    Dermatologlar, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için en az 30 koruma faktörlü ürünlerin tercih edilmesini öneriyorlar. Güneş koruyucu kremleri seçerken hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili olmaları da çok önemli. Güneş altında olacağınız tüm zamanlarda koruyucu krem kullanmalı, yüzme ya da terlemeye yol açacak spor aktiviteleri yapacaksanız güneş koruyucularınızın suya dayanıklı olmasına özen göstermelisiniz. Koruyucunuzu ise güneşe çıkmadan 30 dakika önce, yüzünüze ve tüm vücudunuza özellikle sırt, boyun ve dekolte bölgenize bol miktarda sürmeniz daha etkin bir koruma için şart. Ayrıca bu işlemi her iki saatte bir de mutlaka yenilemeniz gerekiyor. Yüz, vücuda kıyasla, güneş ışınlarına daha fazla maruz kaldığı için yüzde daha yüksek faktörlü koruyucular tercih edebilir, burun, dudak ve göz çevresi gibi hassas bölgeler için kozmetik firmalarının stick veya küçük tüp şeklindeki ürünlerinden faydalanabilirsiniz.

    Güneşe çıkmadan önce mutlaka okuyun!

    - Advertisement -

    • Güneş ışınlarının çok dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle 12.00- 14.00 arası güneşten, güneş altında olmaktan kaçının.
    • Katarakt riskine karşı dışarıdayken daima güneş gözlüğü kullanın.
    • Güneş ışınlarından sadece kremlerle değil, giysilerle de korunun: Şapka takın, tişört ve benzeri giysileri giyin.
    • Güneşe fazla maruz kaldığınız günlerde bol bol sıvı gıda tüketin. Özellikle sıcak çarpmasından korunmak için düzenli aralıklarla su için.
    • Hem UVA hem de UVB koruma içeren ürünler kullanın.
    • Yüz, omuzlar, göğüs ve dudaklar gibi hassas bölgeler için yüksek korumalı ürünleri tercih edin.
    • Koruyucunuzu seçerken aynı zamanda suya dayanaklı ve su geçirmeyen bir ürün olmasına dikkat edin.
    • Güneş koruma ürününü güneşe çıkmadan 30 dakika kadar önce sürün. Böylelikle ürün kuruyacak, cildinize nüfuz edecek.
    • Güneş yanığının neden olduğu yanık, 24 saat sonrasına kadar kendini göstermeyebilir. Cildiniz kızarmaya başladığında güneşlenmeyi kesin.
    • Çocuklar güneşe karşı çok daha hassas olduklarından onları koruma konusunda çok daha dikkatli olun.
    Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, güneşe çıkmadan mutlaka bu konuda doktorunuza danışın.

    Cilt tipinize göre korunun
    1. Aşırı hassas ciltler:
    Genelde beyaz tene, sarı ya da kızıl saçlara sahip oluyorlar. Bu cilt tipine sahip olanlar bronzlaşmaz, kızarırlar. Dolayısıyla ilk kez güneşe çıkarken, 5- 10 dakikadan fazla güneşte kalmamaları gerekiyor. Cildiniz aşırı hassas ise güneşlenirken 30+ koruma faktörlü ürün kullanmanız, güneşin en yoğun olduğu 11.00- 15.00 saatleri arasında şapkasız ve güneş gözlüksüz dışarı çıkmamanız gerekiyor.
    2. Hassas ciltler:
    Tenleri açık renkli oluyor. Çabuk yanmalarına karşın çok zor bronzlaşırlar. İlk kez güneşe çıkarken, 10-20 dakikadan fazla kalmamalılar.
    Bu gruba giriyorsanız güneşlenirken yüzünüze ve vücudunuza 20 ya da 30 faktörlü ürünler sürmeye özen gösterin; mutlaka suya dayanıklı ürünleri tercih edin.
    3. Normal ciltler:
    Buğday tenliler bu gruba giriyor; genelde çabuk bronzlaşıyor, güneş yanığına maruz kalmıyorlar. Cilt tipiniz normal olarak sınıflandırılıyorsa, güneşe çıktığınızda 20 ya da 30 dakikadan fazla kalmayın veya uzun süre kalacaksanız da gölgeli yerleri tercih edin. Güneşe ilk çıktığınızda mutlaka 15 – 20 faktörlü ürünler kullanın; hafif bronzlaştıktan sonra düşük faktörlü kremler de kullanabilirsiniz.

    Haberimizin devamı 2007 Temmuz sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz